HomeΕΛΛΑΔΑΜε συνταγή Μακρόν -και όχι μόνο- τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Με συνταγή Μακρόν -και όχι μόνο- τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Γιατί τελικά ο Μητσοτάκης έσφιξε ακόμα περισσότερο τον κλοιό για όσους δεν έκαναν το εμβόλιο. Ισχυρή πίεση στους ηλικιωμένους να κάνουν την τρίτη δόση. «Δεν θα πειραχτούν οι εμβολιασμένοι», επιμένει το Μαξίμου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι τα πρόσφατα εφαρμοσμένα μέτρα επαρκούν και δεν θα χρειαστεί η λήψη επιπλέον για τη διαχείριση της πανδημίας, τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προφανώς διαπιστώνοντας την κατάσταση εξαιρετικά κρίσιμη, αιφνιδίασε και με τη χθεσινή του δήλωση έσφιξε ακόμα περισσότερο τον κλοιό για τους ανεμβολίαστους.

Ακολουθώντας -σε παραλλαγή- τα χνάρια άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Γαλλίας (που ανακοίνωσε την υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης για τους άνω των 65 ετών ώστε να παραμένει σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού) και της Αυστρίας (Lockdown για τους ανεμβολίαστους πολίτες), ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη με τον οποίο σκοπεύει να λειτουργήσει η χώρα για το επόμενο δίμηνο, με δύο βασικά σημεία:

1. Από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες.

2. Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του, κίνηση που ξεκάθαρα αποτελεί μια μορφή πίεσης στους συγκεκριμένους πολίτες να εμβολιαστούν.

Είναι αυτοί -μαζί με όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα- που κατά κύριο λόγο φιλοξενούνται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας ή καταλήγουν, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό και εκεί εστιάζεται η κυβερνητική στρατηγική.

«Από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε και κυκλοφόρησε το εμβόλιο, όλοι είχαν την επιλογή να το αξιοποιήσουν προς όφελος δικό τους και των γύρω τους. Όσοι εμβολιάστηκαν θα ήταν άδικο να υποστούν νέους περιορισμούς.

Το είχαμε ξεκαθαρίσει εξ αρχής και σε αυτό επιμένουμε. Με τα μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους, προστατεύονται οι ίδιοι αλλά και το σύνολο της κοινωνίας», σημειώνει συνομιλητής του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας τις χθεσινές εξαγγελίες.

Προσθέτει δε ότι «όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν για ανοικτή οικονομία και κοινωνία, ενίσχυση του μηνύματος για αύξηση των εμβολιασμών και ειδικά της τρίτης δόσης, καθώς και στήριξης του ΕΣΥ. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκρινε την παρούσα ως την πλέον κατάλληλη στιγμή των μέτρων».

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι με αυτή τη φιλοσοφία το εθνικό σύστημα υγείας θα αντέξει και στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, υπό την προϋπόθεση να διατηρηθεί η ικανοποιητική αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμούς που παρατηρείται κατά τις τελευταίες μέρες.

Παρά το γεγονός μάλιστα ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Αυστρία, προ των πυλών βρίσκονται νέα αυστηρά μέτρα που θα αφορούν πια και τους εμβολιασμένους, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον απορρίπτουν εμφατικά το ενδεχόμενο η εικόνα αυτή να έρθει και στη χώρα μας.

Αυστριακό μοντέλο
Ειδικά όσον αφορά το αυστριακό μοντέλο, συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη αρνείται ότι υιοθετείται από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς «εκείνο είναι πολύ πιο σκληρό και απόλυτο από το δικό μας σχέδιο.

Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους να κινηθούν, λόγου χάρη στα εμπορικά καταστήματα ή στους ανοιχτούς χώρους εστίασης, αλλά με το απαραίτητο εργαστηριακό τεστ».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα «συμβόλαιο τιμής» μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινωνίας, καθώς και την ανάγκη να τηρηθούν οι όροι αυτής της συμφωνίας: «Να μη ξανακλείσουμε, με ασπίδα το εμβόλιο», τόνισε, αναγνωρίζοντας πως τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν οδηγήσει σε «αχρείαστες απώλειες».

Ταυτόχρονα απέρριψε για μία ακόμη φορά την άμεση υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες (τη χαρακτήρισε «αντιπαράθεση που γεννάει διχασμούς και κοινωνικούς αυτοματισμούς») και εξέφρασε την άποψη πως αν το σύνολο των μεγάλων ηλικιών εμβολιαστεί, «ο κορωνοϊός θα μετατραπεί σε ένα είδος εποχικής γρίπης».

Μετατόπιση παρατηρήθηκε και στο θέμα των Εκκλησιών, καθώς θα καθίσταται εφικτή η είσοδος σε αυτές μόνον για εμβολιασμένους και για ανεμβολίαστους με rapid test.

Ο κ. Μητσοτάκης, με τη χθεσινή του παρέμβαση, θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, ώστε να σταματήσουν οι -διαφορετικού περιεχομένου- δηλώσεις των υπουργών όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας και οι οποίες μόνο σύγχυση και ανασφάλεια προκαλούν στους πολίτες.
Δύο φορές, εξάλλου, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού του πληθυσμού της. «Σκεφτείτε ότι αν είχαμε τα ποσοστά θωρακισμένων ηλικιωμένων της Πορτογαλίας -και η Ελλάδα, θυμίζω, είναι δεύτερη στις μεγάλες ηλικίες στην Ευρώπη- οι διασωληνώσεις θα ήταν πέντε φορές λιγότερες», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος καλείται να ξεπεράσει ένα ακόμα υψηλό εμπόδιο, αυτό του παρόντος κύματος της πανδημίας που δοκιμάζει και πάλι τις αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας.

Φίλιππος Πανταζής
euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση