HomeHL-CultureΚώστας Τουρνάς: Γιορτάζει πενήντα χρόνια μουσικής πορείας

Κώστας Τουρνάς: Γιορτάζει πενήντα χρόνια μουσικής πορείας

10 πράγματα που ίσως να μην ξέρεις για εκείνον

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο μεγάλος τραγουδοποιός, Κώστας Τουρνάς, που έβαλε τη σφραγίδα του στο ελληνικό πεντάγραμμο από τη δεκαετία του 1970 μέχρι και σήμερα, είχε ετοιμάσει μία μοναδική εκπομπή, το βράδυ του Σαββάτου (13/11), αποκλειστικά για τους τηλεθεατές.

Στην επιβλητική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, ο Κώστας Τουρνάς γιόρτασε πενήντα χρόνια μουσικής πορείας, επιλέγοντας τα πιο αντιπροσωπευτικά και αγαπημένα τραγούδια του. Συντροφιά με τους φίλους του, που πήγαν για να τον τιμήσουν, μας ταξίδεψε στο χρόνο με επιτυχίες όπως: «Μην της το πεις», «Όμορφη» «Δεν το ξανακάνω σ’ Autobianchi» «Ντισκοτέκ», «Ο πιο καλός τραγουδιστής», «Δεν μετανιώνω», «Κυρίες και κύριοι», «Αλητείες» και πολλές άλλες.

Μαζί με την Ελπίδα, την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, τον Γιάννη Κότσιρα και τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς, παιδικό φίλο και συνοδοιπόρο του στους θρυλικούς Poll, ο Κώστας Τουρνάς μας προσκάλεσε σε μία μουσική συνάντηση με νοσταλγικές μελωδίες, υπέροχα ντουέτα και πολλές εκπλήξεις.

Παράλληλα, συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον αγαπημένο τραγουδιστή του ελληνικού κοινού:

Γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1949 σε μια δίπατη μονοκατοικία με υπολείμματα Τουρκοκρατίας. Σε ηλικία 10 ετών, ο πατέρας του χρεοκόπησε και ήρθαν στην Αθήνα για οικονομικούς λόγους. Δύο χρόνια μετά, ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας.

Κατά τη διάρκεια του στρατού, λόγω οικονομικών δυσκολιών, αποκόπηκε από παρέες και φίλους, καθώς εκείνοι συνέχιζαν με έναν τρόπο τη ζωή τους, έβγαιναν, ενώ αυτός δεν μπορούσε να τους ακολουθήσει, ακόμα και όταν έπαιρνε άδεια.

Το καλοκαίρι του 1967, δούλεψε για πρώτη φορά επαγγελματικά στα Καμμένα Βούρλα με φίλους και συνεργάτες σε μια χορευτική ορχήστρα. Ωστόσο, στη συνέχεια πούλησε όλα του τα μηχανήματα και έμεινε με μια ξύλινη κιθάρα, γιατί ακόμα κι αν ήσουν από τους καλούς μουσικούς της εποχής, τα χρήματα ήταν ελάχιστα και δεν υπήρχε περίπτωση να πάρεις παραπάνω.

Αργότερα, συναντήθηκε με τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς και ακολούθησαν οι «Poll». Το όνομα της μπάντας προέκυψε συμπτωματικά, ανοίγοντας ένα ελληνοαγγλικό λεξικό. Ψάχνοντας στην τύχη λέξεις, βγήκε το «Ωμέγα» και το «Poll». Τελικά επέλεξαν το «Poll», γιατί το «Ωμέγα» είχε την έννοια του τελευταίου.

Ο Κώστας Τουρνάς έχει ασχοληθεί ενεργά και με την πολιτική. Στις εκλογές του 2004 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς να εκλεγεί. Ο λόγος που έβαλε υποψηφιότητα ήταν γιατί ήθελε να προσφέρει και να συνεισφέρει για το κοινό καλό.

Tο 1980, κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε έναν από τους πιο ταραχώδες ελληνικούς τελικούς για τη Eurovision, που έχουν γίνει ποτέ. Τα δημοσιεύματα της εποχής, αναφέρουν ότι ο νικητής του εθνικού τελικού ήταν ο Κώστας Τουρνάς με το «UFO», αλλά άνωθεν πολιτική παρέμβαση, άλλαξε την τελευταία στιγμή το αποτέλεσμα υπέρ της Άννας Βίσση και του «Ώτο Στοπ». Οι διαγωνιζόμενοι με επιστολές στην ΕΡΤ, αλλά και στον τύπο διαμαρτυρήθηκαν έντονα, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια αλλαγή στο τελικό αποτέλεσμα.

Αμφισβητήθηκε πολλές φορές για το καλλιτεχνικό του επίπεδο. Σε ηλικία 42 ετών, μάλιστα, άκουσε να λένε από την εταιρεία του πως «ο Τουρνάς έχει πεθάνει καλλιτεχνικά», αλλά δεν τον απασχόλησε ιδιαίτερα, γιατί ποτέ δεν τον ένοιαξε τι θα πουν οι άλλοι για εκείνον.

Με τη σύζυγό του, είναι μαζί περισσότερα από 50 χρόνια και ποτέ δεν απασχόλησαν τα Μέσα για τη σχέση τους και τις ιδιωτικές τους στιγμές. Γνωρίστηκαν, όταν εκείνος ήταν περίπου 22 ετών κι εκείνη δεν είχε ακόμα τελειώσει το σχολείο. «Η Μαρία είναι ένας άνθρωπος ανιδιοτελής απίστευτα. Δεν υπολογίζει τίποτα για τον εαυτό της. Αυτό όταν το ζεις και το ξαναζείς λες “δεν υπάρχει, δεν μπορώ χωρίς αυτό”. Μία σχέση για να προχωρήσει και να σταθεί για ένα μεγάλο διάστημα χρειάζεται και άλλα πράγματα. Η ανιδιοτέλεια είναι ένα από αυτά, ένα δεύτερο είναι ότι νιώθω συνέχεια στα μάτια της ότι με αγαπάει πολύ, είναι λίγο αυτό;»

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο – ανθολογία, με το σύνολο των στίχων του, τις σκέψεις του, τις ιστορίες πίσω από τα τραγούδια του. Από 300 σελίδες που ήταν το αρχικό πλάνο κατέληξαν στις 700 και σε μέγεθος μεγαλύτερο από Α4 (περιπου 3 κιλά βάρος).

Αυτό που έμαθε όλα αυτά τα χρόνια είναι να χαίρεται τη ζωή του, όποια διάρκεια κι αν έχει. Να τιμά και να φιλιώνει με τον εαυτό του.

ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση