HomePost ItΑποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους σε πληγείσες από το σεισμό επιχειρήσεις

Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους σε πληγείσες από το σεισμό επιχειρήσεις

Τι ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Εργασίας σε επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων των σεισμόπληκτων περιοχών του νομού Ηρακλείου Κρήτης.
Ο βουλευτής αρχικά περιέγραψε την δραματική κατάσταση στις πληγείσες περιοχές, αφού η σεισμική δραστηριότητα, με κορύφωση το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, συνεχίζεται σχεδόν αδιάλειπτα από την 4η Ιουνίου μέχρι και σήμερα. Αποτέλεσμα αυτής είναι, εκτός του φόβου και της ανασφάλειας, να έχει γονατίσει η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή, αφού τα περισσότερα κτήρια όπου στεγάζονται επιχειρήσεις έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Ενδεικτικά της κατάστασης, πρόσθεσε ο κ. Κεγκέρογλου είναι ότι 1 μήνα μετά τον κύριο σεισμό ο κεντρικός δρόμος του Αρκαλοχωρίου είναι ακόμη κλειστός λόγω επικινδυνότητας, ενώ τα ακατάλληλα κτήρια φθάνουν τα 6.500!

Κατά συνέπεια, τόνισε ο βουλευτής Ηρακλείου, απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της περιοχής και εστίασε συγκεκριμένα στα εξής:

α)Για τους ανέργους: καταβολή επιδόματος ανεργίας για 3 τουλάχιστον επιπλέον μήνες,
β) για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν: ειδικό πρόγραμμα με επιδότηση από το Κράτος μέρους του μισθού του καθώς και των εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη,
γ) για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που επλήγησαν: υιοθέτηση ρύθμισης αντίστοιχης με εκείνη που ίσχυσε για τους εργαζόμενους της Εύβοιας (άρθρο 17ο του ν. 4824/2021), δηλαδή χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού , ύψους 534 ευρώ και Δώρου Χριστουγέννων καθώς και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόμενη όχι επί των 534 ευρώ αλλά επί του ονομαστικού τους μισθού.

Ο κ. Τσακλόγλου στην απάντηση του, αφού παρουσίασε τα μέτρα που ήδη είναι γνωστά (ενδεικτικά: οριοθέτηση πληγεισών περιοχών και αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες, κατ’ εξαίρεση διεκπεραίωση αιτημάτων συνταξιοδότησης σεισμόπληκτων πολιτών και αυτόματη ανανέωση δελτίων ανεργίας που έληξαν κατά το χρονικό διάστημα 27/9 έως 17/10), συμφώνησε με την πρόταση του κ. Κεγκέρογλου ως προς την χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που επλήγησαν και ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται από το Υπουργείο σχέδιο νομοθετικής διάταξης για την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Διαφήμιση
Διαφήμιση