HomeHL-9Ένας Κρητικός στη Τανζανία μαθαίνει αγγλικά στα παιδιά και χτίζει σχολεία

Ένας Κρητικός στη Τανζανία μαθαίνει αγγλικά στα παιδιά και χτίζει σχολεία

Μιλάει στο cretapost για την εμπειρια του και τη ζωή εκεί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Άφησε πίσω την καριέρα του και τις πολυεθνικές στις οποίες δούλευε πάνω στο χώρο της τεχνολογίας και των κομπιούτερ και έφυγε για την μακρινή Τανζανία προκειμένου να μάθει στα παιδιά να μιλούν και να γράφουν αγγλικά αλλά και να ανακατασκευάσει όσο περισσότερα σχολεία της περιοχής μπορεί.

Ο λόγος για τον Ιωαννη Σλήμαν, τον Ηρακλειώτη με σπουδές και μεταπτυχιακά σε Ελλάδα και εξωτερικό ο οποίος τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο χωριό, στην Αρούσα της Τανζανίας όπου εργάζεται εθελοντικά ως δάσκαλος Αγγλικών σε ένα δημόσιο Δημοτικό σχολείο στο χωριό Ilkidinga.
sliman4
Η θέληση για προσφορά και βοήθεια ήταν εκείνη που τον οδήγησε σε αυτήν του την απόφαση και όπως λέει ο ίδιος, αυτό που έχει κερδίσει από αυτό το ταξίδι είναι «εμπειρίες ζωής» και «αγάπη» από τους ανθρώπους της περιοχής.

sliman7«Η ζωή εδώ έχει αρκετές δυσκολίες. Μένω σε μια φτωχογειτονιά του χωριού Sanawari, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αρούσα, όπου τα περισσότερα σπίτια παίρνουν νερό από το ποτάμι γεμίζοντας κουβάδες για τις καθημερινές τους ανάγκες. Για να φτάσω στο χωριό όπου βρίσκεται το σχολείο όπου διδάσκω, χρειάζεται να διασχίσω 4 χωριά περπατώντας πάνω από 1 ώρα σε κακοτράχαλους δρόμους και λάσπη» δήλωσε στο cretapost ο κ. Σλήμαν.

«Οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες. Τα περισσότερα παιδιά στο σχολείο για να φανταστείτε δεν έχουν δει ποτέ στη ζωή τους κινητό τηλέφωνο. Όταν μάλιστα ήθελα να βγάλω μία σέλφι με κάποια παιδιά μέσα στην τάξη και είδαν τα πρόσωπα του στην φωτογραφία δεν μπορούσαν να το εξηγήσουν…σάστισαν καθώς δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πως βλέπουν το πρόσωπό τους στην οθόνη».

Οι εμπειρίες που έχει αποκομίσει από το ταξίδι είναι εμπειρίες ζωής και είναι ευγνώμων που του δόθηκε αυτή η ευκαιρία μέσω μίας τοπικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης.

Για όσους μάλιστα γνωρίζουν τον Γιάννη δεν θα περίμεναν κάτι άλλο από εκείνον. Είναι ένας άνθρωπος δοτικός πάντα διαθέσιμος για να βοηθήσει τους άλλους. Και στην Αθήνα όπου ζούσε και εργαζόταν τα τελευταία χρόνια συμμετείχε σε διάφορες εθελοντικές δράσεις σχετικά με αστέγους στο κέντρο της Αθήνας…

Τώρα στην Τανζανία εκτός από τις γνώσεις του που προσπαθεί να μεταφέρει στους μικρούς του μαθητές, ο Γιάννης προσπαθεί να ανακατασκευάσει το δημοτικό σχολείο στο οποίο διδάσκει. Πρόκειται για δημόσιο σχολείο το οποίο όμως είναι σε άθλια κατάσταση.

Προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα με τη βοήθεια και άλλων εθελοντών για να ανακαινίσουν τις χαλασμένες οροφές και τις τουαλέτες του σχολείου.

Όπως τονίζει ο Γιάννης Σλήμαν το σχολείο αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα στέγασης και υγιεινής, τα οποία δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση καθώς δεν μπορεί να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια.

Γι’ αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκε μία καμπάνια, ώστε να επιλυθεί το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σχολείο αυτή τη στιγμή, να επισκευαστούν δηλαδή πλήρως οι οροφές των τάξεων που είναι ετοιμόρροπες. Όπως αναφέρει ο εθελοντής όταν βρέχει το νερό στάζει πάνω στα παιδιά και τους δασκάλους και είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει μάθημα. «Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σε αρκετές τάξεις η ξύλινη κατασκευή έχει σπασίματα και ρωγμές σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πτώσης της οροφής ανά πάσα στιγμή. Επίσης, στόχος της καμπάνιας είναι και η ανακαίνιση των τουαλετών των μαθητών, καθώς αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών είναι πολύ μεγάλος κυρίως λόγω της έλλειψης παροχής νερού» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για όσους θέλουν να βοηθήσουν στην ανακαίνιση του σχολείου μπορούν να το κάνουν ακολουθώντας αυτό τον σύνδεσμο:

 https://gofund.me/ed578653

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν 10.000 ευρώ ώστε να ανακαινιστούν οι 4 αίθουσες και οι τουαλέτες των μαθητών.

Η ζωή στο χωριό Ilkidinga, 20 χλμ από το κέντρο της Αρούσα, όπου βρίσκεται ο κ.Σλήμαν είναι δύσκολη. Ο ίδιος φιλοξενείτε από μία οικογένεια της περιοχής. Το πρωί πηγαίνει στο σχολείο είτε για να κάνει μάθημα στα παιδιά είτε για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του κτιρίου. Το βράδυ δεν συνιστάται να κυκλοφορεί κάποιος μόνος του μετά τις 9 και εκείνος προτιμά να βρίσκεται στο σπίτι και να κάνει την προετοιμασία του μαθήματος της επόμενης μέρας. Η παραμονή του στην Τανζανία ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες…

Διαφήμιση
Διαφήμιση