HomeHL1-CultureΚινηματογράφος – Βέλγιο καλεί Ελλάδα

Κινηματογράφος – Βέλγιο καλεί Ελλάδα

Ο ελληνικός κινηματογράφος και εκπρόσωποί του τιμώνται φέτος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γάνδης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεγάλη τιμή απέναντι στον ελληνικό κινηματογράφο, στους δημιουργούς αλλά και στους συνθέτες της μουσικής του, αποτίνει εφέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γάνδης στο Βέλγιο, γιορτάζοντας ταυτόχρονα τα 48 χρόνια ζωής του. Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο πρόγραμμα Focus on Greek Cinema μέσω του οποίου θα μεταφερθεί για πρώτη φορά στο Βέλγιο μια διαχρονική εικόνα της ελληνικής ταινίας αλλά και της κινηματογραφικής μουσικής που την διατρέχει. Θα αποτυπωθεί η παρουσία του ελληνικού κινηματογράφου στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και η διαρκής εμβέλειά του σ’ αυτόν από την εποχή της διεθνούς καταξίωσης του Θόδωρου Αγγελόπουλου μέχρι τη σημερινή επιτυχημένη πορεία του Χρήστου Νίκου.

Το Φεστιβάλ της Γάνδης στόχευε πάντα και στην ανάδειξη της κινηματογραφικής μουσικής δημιουργίας, που δίνει ιδιαίτερο κινηματογραφικό και μουσικό χρώμα. Εφέτος, μέσω μιας συναυλίας που φιλοδοξεί να συμπυκνώσει δεκαετίες ελληνικής δημιουργίας σε αυτό τον τομέα, θα αναδειχθεί επίσης το έργο σημαντικών Ελλήνων συνθετών κινηματογραφικής μουσικής: εκτός από το ότι θα βραβευθεί η Ελένη Καραΐνδρου για το σύνολο του έργου της, τόσο η δική της μουσική, όσο και οι ρυθμοί και τα ηχοχρώματα  των Μίκη Θεοδωράκη και Βαγγέλη Παπαθανασίου, όπως και η ρευστή αρμονία των μουσικών τοπίων της Ευανθίας Ρεμπούτσικα θα κατακλύσουν την Όπερα της Γάνδης.

Τίτλος της συναυλίας «Μεγάλοι Έλληνες συνθέτες» και θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου στην Όπερα της Γάνδης με την Ελένη Καραΐνδρου και την Ευανθία Ρεμπούτσικα παρούσες.

Την επομένη, στην τελετή  λήξης του φεστιβάλ κατά τη διάρκεια της οποίας θα απονεμηθούν τα World Soundtrack Awards,  η Ε. Καραΐνδρου θα τιμηθεί για τη συνολική προσφορά της στο σινεμά.

Η συνεργασία του ΕΚΚ

Η συνδρομή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για την δημιουργία του Focus on Greek Cinema υπήρξε πολύτιμη. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε σε στενή συνεργασία με το ΕΚΚ και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βέλγιο από 12 – 23 Οκτωβρίου 2021. Συνολικά θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ 26 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους καθώς και  δύο διεθνείς συμπαραγωγές στις οποίες συμμετέχουν και Έλληνες παραγωγοί.

Σε κεντρικό κάδρο του φεστιβάλ θα είναι εφέτος το έργο Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η αναδρομική παρουσίαση του έργου του δίνει την ευκαιρία μιας σημερινής ματιάς σε ταινίες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου. Ανάμεσά τους είναι και ο εμβληματικός «Θίασος» που έχει συμπεριληφθεί στις εκατό καλύτερες δημιουργίες του παγκόσμιου σινεμά. Η ρετροσπεκτίβα στον Θ. Αγγελόπουλο πλαισιώνεται από masterclass του διευθυντή φωτογραφίας Γιώργου Αρβανίτη.

Η αναδρομική παρουσίαση του έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου απαρτίζεται από τις ταινίες «Αναπαράσταση», «Μέρες του 36», «Ο θίασος», «Οι κυνηγοί», «Ο Μεγαλέξανδρος», «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη», «Ταξίδι στα Κύθηρα», «Ο μελισσοκόμος», «Τοπίο στην ομίχλη», «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», «Το βλέμμα του Οδυσσέα», «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», «Το λιβάδι που δακρύζει», «Η σκόνη του χρόνου». Στο πλαίσιο της αναδρομικής αυτής παρουσίασης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Lettre a Theo» της Ελοντί Λελού (Συμπαραγωγή Βελγίου και Ελλάδος).

digger

Σκηνή από το «Digger» π[ου θα προβληθεί στη Γάνδη

Στις πιο σύγχρονες ταινίες, η πρώτη μεγάλου μήκους «Μήλα» του Χρήστου Νίκου και η μικρού μήκους «Brutalia, εργάσιμες μέρες» του Μανώλη Μαυρή διεκδικούν βραβεία στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα και άλλες έξι  μεγάλου μήκους ταινίες, παραγωγής της τελευταίας διετίας, θα προβληθούν στο αφιέρωμα: «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη, «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, «Άλυτη» του Μίνωα Νικολακάκη, «Kala azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου, «Winona» του Αλέξανδρου Βούλγαρη και «Σελήνη, 66 ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου.

alyth

«Άλυτη» του Μίνωα Νικολακάκη

Το έργο της Ζακλίν Λέντζου, αναδεικνύεται ευρύτερα στο φεστιβάλ. Εκτός από την «Σελήνη, 66 ερωτήσεις» θα προβληθούν και τέσσερις  μικρού μήκους ταινίες της «Αλεπού», «Hiwa», «Έκτορας Μαλό: η τελευταία μέρα της χρονιάς», «Το τέλος του πόνου (Μια πρόταση)».

Οι συμπαραγωγές

Σε ότι αφορά τις δύο ξένες ταινίες στις οποίες συμμετέχουν Έλληνες παραγωγοί είναι το «Quicksand» της Μαργκό Σάαπ (Ελλάδα, Ολλανδία, Εσθονία) με συμπαραγωγό την ελληνική Homemade Films, αλλά και την οικονομική υποστήριξη από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του μειοψηφικού προγράμματός του και το «Τhe Lost Daughter» της Μάγκι Τζίλενχαλ (ΗΠΑ, Ελλάδα)  έχει συμπαραγωγό τη Faliro House Productions. Η ταινία αυτή στο μεγαλύτερο μέρος της γυρίστηκε στην Ελλάδα με την διευκόλυνση και του Hellenic Film Commission του EKK.
tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση