HomeHL-9Από τις σκηνές στο κλειστό γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου και στο πολύκεντρο Ινίου

Από τις σκηνές στο κλειστό γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου και στο πολύκεντρο Ινίου

Ξεκίνησε η μετεγκατάσταση οικογενειών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία μεταφοράς πολιτών και οικογενειών από τις σκηνές,  στο κλειστό γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου και στο Πολύκεντρο της κοινότητας Ινίου, με στόχο την παροχή ασφαλέστερων συνθηκών διαβίωσης στους σεισμόπληκτους.

Παράλληλα ολοκληρώνονται οι χωματουργικές εργασίες στον μεγάλο οικοπεδικό χώρο απέναντι από το εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου για την τοποθέτηση των πρώτων οικίσκων φιλοξενίας που αναμένονται από την Αθήνα. Οι ενέργειες γίνονται από την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, την κεντρική διοίκηση, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες, την Εκκλησία, τις εθελοντικές οργανώσεις.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για τον συντονισμό – προώθηση των διαδικασιών, επισκέφθηκε με τον Δήμαρχο Μανόλη Φραγκάκη τον υπό διαμόρφωση χώρο για την εγκατάσταση των πρώτων οικίσκων, ενώ συναντήθηκαν στον εξοπλισμένο χώρο υποδοχής στο κλειστό γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου με τους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων φορέων και εθελοντές.

kleisto-2

Στην ίδια συνάντηση παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο εντεταλμένος Περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Πιτσούλης, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Γιώργος Μαυρογιάννης, ο συντονιστής πολιτικής προστασίας Κρήτης Μανόλης Παραβολιδάκης, η Γεωλόγος, ειδική σύμβουλος της Περιφέρειας Έμη Γιαλύτη, ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας Γαβριήλ Κουρής, όπου όλοι ευχαρίστησαν τους παριστάμενους εθελοντές και όλες τις εθελοντικές οργανώσεις που καθημερινά, νύχτα και ημέρα, είναι στην πρώτη γραμμή.

kleisto-3

Στον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου-όπου ολοκληρώνονται οι εργασίες του πλήρους εξοπλισμού από την Αναπτυξιακή – φιλοξενούνται ήδη οι πρώτες 35 οικογένειες από τις σκηνές που έχουν στηθεί έξω από το εκθεσιακό κέντρο.

Ανάλογη είναι η διαδικασία μεταφοράς που ακολουθείται και από τις σκηνές των χωριών Ινίου -Μαχαιράς στο κλειστό χώρο του πολύκεντρου του Πολιτιστικού συλλόγου Ινίου.

Η μεταφορά των σεισμόπληκτων στο πολύκεντρο Ινίου αποφασίστηκε σε επίσκεψη του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη στις σκηνές σεισμόπληκτων Ινίου-Μαχαιράς σε συνεργασία με τους παριστάμενους στην συνάντηση, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού συλλόγου Τίτο Κοκολάκη, τον Διευθυντή της Αναπτυξιακής Γιώργο Μαυρογιάννη, τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Μανόλη Φραγκάκη, ενώ ζητείται από την τοπική κοινωνία η τοποθέτηση οικίσκων σε προσφερόμενο χώρο του παλαιού γηπέδου για την ασφαλέστερη λύση των αυξημένων αναγκών στέγασης.

fragakis-arnaoutakis

Ο κ. Αρναουτάκης επισκεπτόμενος τις σκηνές των σεισμόπληκτων Ινίου -Μαχαιράς εξέφρασε την αλληλεγγύη και στήριξη του, επισημαίνοντας την συνεργασία, όλων θεσμικών εκπροσώπων, υπηρεσιών και εθελοντών. Ο Πρόεδρος της κοινότητας Ινίου -Μαχαιράς-Μοναστηρακίου Νεκτάριος Κοκολάκης και οι σεισμόπληκτοι ευχαρίστησαν θερμά τον κ. Αρναουτάκη για το ενδιαφέρον-στήριξή του, της Περιφέρειας και για την άμεση λύση της μεταφοράς οικογενειών σεισμόπληκτων από τις σκηνές στο πολιτιστικό πολύκεντρο Ινίου που θα εξοπλιστεί από την Αναπτυξιακή.

Ήδη μάλιστα σήμερα, μεταφέρθηκαν από τις σκηνές στο πολύκεντρο Ινίου οι πρώτοι σεισμόπληκτοι.

arnaoytis-5

Ο Περιφερειάρχης σε συνέχεια της επίσκεψης του στις σκηνές των σεισμόπληκτων, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα, τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, τον Διευθυντή της Αναπτυξιακής, τον πρόεδρο της κοινότητας, επισκέφτηκαν το νέο ασφαλέστερο χώρο υποδοχής το πολύκεντρο Ινίου, ενώ μετέβησαν στα χωριά Ίνι και Μαχαιρά όπου διαπίστωσαν το μέγεθος των καταστροφών και συνομίλησαν με τους κατοίκους.

skhnes-seismos2

Εν τω μεταξύ όπως έχει ήδη αναφέρει το cretapost, δεκάδες είναι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από τις οικογένειες που έμειναν άστεγες εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού προκειμένου να φιλοξενηθούν σε ένα από τα σπίτια του προγράμματος ESTIA στο Ηράκλειο.

Οι αιτήσεις γίνονταν μέχρι και χθες στα γραφεία της Αναπτυξιακής Ηρακλείου (που είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα) αλλά και στους σεισμόπληκτους δήμους.

Αύριο αναμένεται να υπάρξει η διαλογή ώστε να αποφασιστεί ποιες οικογένειες θα μεταφερθούν στα συγκεκριμένα σπίτια.

 

«Όπως έχουμε πει στα σπίτια αυτά θα μπουν οικογένειες πολυμελείς, οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά και οικογένειες που έχουν προβλήματα υγείας. Θα δούμε πόσα άτομα πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία προκειμένου να εγκατασταθούν οι άνθρωποι στα σπίτια στο Ηράκλειο», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, Γιώργος Μαυρογιάννης ο οποίος παράλληλα τόνισε ότι «δυστυχώς δεν θα μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους καθώς οι αιτήσεις είναι περισσότερες από τα διαθέσιμα σπίτια. Αυτή τη στιγμή έχουμε διαθέσιμες 40 κατοικίες που τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν σταδιακά και θα γίνουν 65».

skhnes-seismos1

Νέα διαμόρφωση στο κλειστό του μπάσκετ που είναι μόνο για… εμβολιασμένους

Σε νέα διαμόρφωση στο κλειστό του  μπάσκετ προχωρά η Αναπτυξιακή Ηρακλείου.

Ο χώρος θα φτιαχτεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να διατηρήσουν την ιδιωτικότητά τους.

«Θα προχωρήσουμε να φτιάξουμε το κλειστό ώστε να αποκτήσουν οι άνθρωποι μία ιδιωτικότητα. Μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι θα βάλουμε πάνελ και κουρτίνες προκειμένου να έχει ο κάθε άνθρωπος τον χώρο του», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρογιάννης.

Όπως ήδη έχει αναφέρει το cretapost, στο κλειστό του μπάσκετ μπορούν να φιλοξενηθούν μόνο εμβολιασμένοι πολίτες ή άτομα που άμεσα θα προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, γεγονός που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.

krebatia-kleisto-exo

Προετοιμάζονται νέοι κλειστοί χώροι

Νέοι κλειστοί χώροι αναμένεται να δημιουργηθούν για τους σεισμόπληκτους σε διάφορα σημεία των δήμων.

«Σχεδιάζουμε να φτιάξουμε έναν κλειστό χώρο στο Ίνι με 15 κρεβάτια που γίνεται σε συνεργασία με το δήμο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Παράλληλα όμως, από Δευτέρα θα προχωρήσουμε και σε σχεδιασμό άλλων κλειστών χώρων σε άλλες περιοχές», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μαυρογιάννης.

paidia-skhnes-seismos2

Έρχεται επιπλέον εξοπλισμός από την Ύπατη Αρμοστεία

Επιπλέον εξοπλισμός, αποκλειστικά, για τους σεισμόπληκτους στέλνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Μάλιστα, ο εξοπλισμός αυτός θα παραμείνει στην Κρήτη για να χρησιμοποιηθεί και μελλοντικά σε όποια περίπτωση χρειάζεται.

«Περιμένουμε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να μας κατεβάσει εξοπλισμό για τους σεισμοπαθείς της περιοχής. Πρόκειται για εξοπλισμό στέγασης 250 περίπου ατόμων», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Μαυρογιάννης και συμπλήρωσε: «Αυτός ο εξοπλισμός στη συνέχεια θα παραμείνει στα χέρια μας ώστε με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και των δήμων να μοιράζονται σε περιοχές που έχουν έκτακτες ανάγκες».

Διαφήμιση
Διαφήμιση