HomeΚΟΣΜΟΣΝέο μήνυμα ΝΑΤΟ στην Τουρκία για τους S-400: «Δεν είναι συμβατοί με τα συστήματά μας»

Νέο μήνυμα ΝΑΤΟ στην Τουρκία για τους S-400: «Δεν είναι συμβατοί με τα συστήματά μας»

Περαιτέρω αμυντική συνεργασία με την Ρωσία θα επιφέρει κυρώσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας όσον αφορά στην αγορά αμυντικών συστημάτων στρέφονται τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας. Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν τους Τούρκους πως νέες αγορές οπλικών συστημάτων ή περαιτέρω αμυντική συνεργασία με την Ρωσία θα επιφέρει κυρώσεις.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, κληθείς να σχολιάσει στον ΣΚΑΙ τη στάση του Ερντογάν όσον αφορά στα οπλικά τονίζει πως οι αμυντικές προμήθειες «είναι εθνική αρμοδιότητα- κάθε σύμμαχος αποφασίσει μόνος του τι είδους στρατιωτικά μέσα θα αγοράσει η θα πουλήσει. Αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι οι Σύμμαχοι να επενδύσουν σε συστήματα που είναι διαλειτουργικά. Όπως έχουμε επανειλημμένως διασαφηνίσει, οι ρωσικοί S-400 δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ».

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο Ερντογάν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία εξακολουθεί να προτίθεται να προμηθευτεί μια δεύτερη συστοιχία S-400.

Στη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμίρ Πούτιν, συζήτησε για τον περιορισμό της αναζωπύρωσης της βίας στη βορειοδυτική Συρία και για την πιθανή επέκταση των πωλήσεων στρατιωτικών αμυντικών συστημάτων της Μόσχας στην Άγκυρα παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ, αλλά και θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος και διεθνών σχέσεων. Ιδιαίτερα ο Πούτιν επισήμανε την επιτυχή συνεργασία των δύο χωρών αναφορικά με την κατάσταση στην Συρία και την Λιβύη, ενώ αναφέρθηκε ξεχωριστά και στην λειτουργία του κέντρου ελέγχου της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ρώσου πρόεδρου, η συνεργασία αυτή συνιστά «σοβαρή εγγύηση σταθερότητας» στην περιοχή.

Παρότι δεν υπήρξε αναφορά στο θέμα της πιθανής αγοράς από την Τουρκία περισσότερων ρωσικών συστοιχιών πυραυλικής άμυνας S-400, ο Ερντογάν σε μια προφανή αναφορά στους Αμερικανούς, είπε στον Πούτιν, ότι θέλει να συζητήσει περαιτέρω την αμυντική συνεργασία, ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ.

«Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τα συνηθισμένα άτομα μας ρώτησαν ειδικά για ορισμένα θέματα, συγκεκριμένα φυσικά», είπε ο Ερντογάν στον Πούτιν.

«Τους δώσαμε την απαραίτητη απάντηση ούτως ή άλλως. Δεν είναι δυνατόν για μας να γυρίσουμε πίσω μετά τα βήματα που κάναμε. Το πιστεύω ιδιαίτερα αυτό: έχει μεγάλη σημασία για εμάς να συνεχίσουμε ενισχύοντας καθημερινά τους δεσμούς Τουρκίας-Ρωσίας».

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει αγοράσει ρωσικές συστοιχίες αντιπυραυλικής άμυνας S-400 το 2019 προκαλώντας την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ σε βάρος της αμυντικής της βιομηχανίας και προειδοποιήσεις από την Ουάσινγκτον για περαιτέρω μέτρα σε περίπτωση που προβεί σε αγορές και άλλων ρωσικών εξοπλισμών.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση