HomeHL-9Στην Κρήτη σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στην Κρήτη σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Το Σάββατο στο Ηράκλειο- Αύριο στη Βιάννο για την 78η επέτειο του ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο Ηράκλειο θα βρίσκεται σήμερα Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία την Κυριακή θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 78η Επέτειο του Ολοκαυτώματος στην Βιάννο.

Η Πρόεδρος θα αφιχθεί το μεσημέρι και το απόγευμα, στις 16.00 θα ξεναγηθεί στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Εν συνεχεία θα επισκεφθεί το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης καθώς και τις Αρχάνες.

Το βράδυ ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός θα παραθέσει ανεπίσημο δείπνο προς τιμήν της, στο Καφέ Μαρίνα.

Aύριο στη Βιάννο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μεταβεί την Κυριακή στη Βιάννο για να παραστεί στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 78η επέτειο του ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας.

Το oλοκαύτωμα της Βιάννου αναφέρεται στις μαζικές εκτελέσεις κατοίκων και καταστροφές πάνω από 20 χωριών στις περιοχές της Βιάννου και της Ιεράπετρας στο νησί της Κρήτης από Γερμανούς Ναζί κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι εκτελέσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους καταγεγραμμένα 461 άτομα και που συνέβησαν από μονάδες της Βερμάχτ στις 14 έως 16 Σεπτεμβρίου του 1943.

Επίσης, ο συνολικός αριθμός των νεκρών θεωρείται ότι ξεπερνά τους 500.

Τα χωριά λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν οι σοδειές, επίσης πολλά κάηκαν. Οι εκτελέσεις διατάχτηκαν από τον στρατηγό Φρίντριχ-Βίλχελμ Μύλλερ, που έμεινε γνωστός και ως ο σφαγέας της Κρήτης, σαν αντίποινα για δράσεις της Κρητικής αντίστασης.

Το ολοκαύτωμα της Βιάννου θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας μετά αυτό των Καλαβρύτων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση