HomeHL-9Αυξημένη κίνηση στα βιβλιοπωλεία του Ν. Ηρακλείου για τις σχολικές λίστες

Αυξημένη κίνηση στα βιβλιοπωλεία του Ν. Ηρακλείου για τις σχολικές λίστες

Σχεδόν ίδιες με πέρυσι οι τιμές- Κάνουν έρευνα αγοράς οι γονείς- "Γεμίζουν" τα σχολικά καλάθια αλληλεγγύης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Βρισκόμαστε στα μέσα του Σεπτέμβρη και τις τελευταίες ημέρες- γονείς και μαθητές- οργανώνουν τη νέα σχολική χρονιά. Οι οικογένειες έχουν ξεκινήσει ήδη να ετοιμάζουν τις λίστες με τα σχολικά τους ψώνια ενώ στα βιβλιοπωλεία και χαρτοπωλεία  του Ηρακλείου παρατηρείται αυξημένη κίνηση.

Όπως δήλωσε στο cretapost, o Πρόεδρος του Συλλόγου βιβλιοχαρτοπωλών Ν. Ηρακλείου, Ηλίας Γεωργαλής, υπάρχουν αρκετές επιλογές για όλα τα… πορτοφόλια. Παράλληλα όμως επισήμανε ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γονέων που ζητούν διευκολύνσεις πληρωμής.

«Έχει ξεκινήσει η κίνηση, ήδη τα πρώτα σημειώματα οι μαθητές τα έχουν πάρει. Έχουν έρθει στα βιβλιοπωλεία του Ηρακλείου. Υπάρχει μια αυξημένη κίνηση. Οι αγορές των σχολικών τσαντών έχουν ξεκινήσει νωρίτερα, πριν την έναρξη των σχολείων. Τώρα οι γονείς αγοράζουν και τσάντες αλλά τα απαραίτητα σχολικά είδη«, ανέφερε ο κ. Γεωργαλής.

Έρευνα αγοράς

Όπως υπογράμμισε, οι γονείς κάνουν έρευνα αγοράς, η οποία όμως πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια.

«Η έρευνα αγοράς είναι έτσι κι αλλιώς καλό να γίνεται. Το θέμα είναι να συγκρίνουμε όμοια προϊόντα και ίδιας εταιρίας προϊόντα . Δεν είναι όλα τα μολύβια, π.χ, το ίδιο. Θα βρούμε μολύβια και με 20 λεπτά, θα βρούμε όμως μολύβι και με 1 ευρώ ή 1,20 ευρώ. Είναι διαφορετικές οι ποιότητες και εκεί πρέπει να δώσουν βάση οι καταναλωτές. Δηλαδή η τιμή που θα δουν στα ράφια να ανταποκρίνεται στην ποιότητα του προϊόντος. Αυτό μπορεί να συμβαίνει με απλά αντικείμενα όπως ένα μολύβι, ένα στυλό ή μια γόμα αλλά και με μία σχολική τσάντα ή μια κασετίνα που είναι πιο ακριβές. Ακόμα και το τετράδιο διότι στο ράφι ενός βιβλιοπωλείο ένα τετράδιο ακόμα και της ίδιας εταιρίας, ενώ εμφανισιακά μπορεί να είναι το ίδιο , να έχει διαφορετικές τιμές. Είναι η ποιότητα του χαρτιού, τα γραμμάρια του χαρτιού. Άλλη τιμή δηλαδή μπορεί να έχει ένα τετράδιο 60γρ και άλλη ένα τετράδιο των 70γρ ή των 80γρ«.

Σε ότι αφορά τις επιλογές, δήλωσε ότι υπάρχουν, για όλα τα πορτοφόλια.

«Σαφώς και υπάρχουν και παρ’ όλο που έχει παρατηρηθεί αύξηση σε όλα τα προϊόντα, ανάμεσα τους και σε κάποια σχολικά, οι τιμές σε ποσοστό 80- 90% έχουν παραμείνει ίδιες σε σχέση με πέρυσι. Έχουν αλλάξει λίγο οι τιμές σε κάποια χαρτοσχολικά , αλλά μιλάμε για πολύ μικρές αυξήσεις.  Σε ποιες σχολικές τσάντες ενδεχομένως παρατηρείται μεγαλύτερη αύξηση. Αλλά και πάλι, για μια ποιοτική τσάντα οι αυξήσεις που παρατηρούνται κυμαίνονται σε φυσιολογικά πλαίσια«.

Ενδεικτικά:

Μια κασετίνα βαρελάκι: Η τιμή της ξεκινάει από 3,5 ευρώ ενώ  μια κασετίνα διπλή γεμάτη μπορεί να φτάσει στα 15 ευρώ ανάλογα με το τι περιλαμβάνει.

Παγουρίνο : Ένα οικολογικό μπορεί να κοστίζει 10 -12 ευρώ και ένα ίδιο εμφανισιακά παγούρι, πλαστικό να κοστίζει 3 ευρώ. Η ποιότητα δηλαδή καθορίζει την τιμή. Το ίδιο γίνεται με τα παγουρίνα αλουμινίου ή τα ανοξείδωτα, σημείωσε ο κ. Γεωργαλής.

Κόλλα στικ:  Από 70 λεπτά -1.20 μέχρι 2 ευρώ η κόλλα των 20 γρ.

Κόλλα ρευστή: Από 1.00- 1. 20

Υπάρχουν βέβαια και τα πιο οικονομικά προϊόντα πάντα, τα οποία μπορεί να μην είναι επώνυμα, τόνισε ο κ. Γεωργαλής.

Τα σχολικά σημειώματα …διαφέρουν 

Ένα σχολικό σημείωμα του νηπιαγωγείου μπορεί, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Βιβλιοχαρτοπωλών ν. Ηρακλείου, να είναι πιο ακριβό. Πιθανόν να στοιχίσει από 30- 50 ευρώ.

«Στο δημοτικό, το καλάθι μπορεί να είναι φθηνότερο. Αυτό γιατί, έχει παρατηρηθεί ότι όσο πιο μικρή είναι η τάξη, τόσα περισσότερα είδη χειροτεχνίας ζητούν οι εκπαιδευτικοί. Αυτά όμως ανεβάζουν το κόστος ενός καλαθιού του νηπιαγωγείου σε αντίθεση με το καλάθι του δημοτικού . Στο δημοτικό το καλάθι μπορεί να κυμαίνεται από 30- 40 ευρώ.. Αν πάρει κάνεις και τσάντα το κόστος μπορεί να φτάσει βέβαια τα 100 ευρώ. Ένα απλό τσαντάκι νηπιαγωγείου μπορεί να στοιχίσει 13- 14 ευρώ ενώ ένα τρόλεϊ νηπιαγωγείου μπορεί να φτάσει  στα 25 ευρώ. Στο γυμνάσιο το κόστος ελαττώνεται ακόμα περισσότερο και περιορίζεται στα τετράδια και σε μια τσάντα η οποία όμως μπορεί να στοιχίζει. Στο γυμνάσιο δεν υπάρχουν σημειώματα εξάλλου. Έγκειται στο τι ζητάει ο κάθε καθηγητής«, ανέφερε.

Ζητούν διευκολύνσεις πληρωμής

Εγώ δεν έχω τέτοια εμπειρία. Σαφώς όμως σε γνωστούς πελάτες κάνουμε διευκολύνσεις στις πληρωμές, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαλής.

Σχολικά καλάθια αλληλεγγύης

Την ίδια ώρα συνεχίζονται, για 7η συνεχή χρονιά, τα σχολικά καλάθια αλληλεγγύης . Είναι μία δράση με τίτλο, «Κανένα παιδί χωρίς σχολικά είδη».για  τη συλλογή σχολικών ειδών, τα οποία θα μοιράζονται  σε οικογένειες ευάλωτων κοινωνικά ομάδων με παιδιά ηλικιών από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, που  αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης και δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές καθημερινές τους ανάγκες.

Δυστυχώς οι ανάγκες έχουν αυξηθεί, ανέφερε ο κ Γεωργαλής, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει οικονομική δυσκολία. Αυτό μάλιστα παρατηρείται  σε πολλά σχολεία του Ηρακλείου για πολλούς μαθητές.

Τη δράση διοργανώνουν, το Εθελοντικό Σωματείο ‘’Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι’’, τα Παιδικά χωριά SOS Ηρακλείου, ο «Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου – Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», ο «Σύλλογος Εκδοτών & Βιβλιοπωλών Ηρακλείου Κρήτης», ο Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού (για τους εξυπηρετούμενους των Δομών Παροχής Υλικών Αγαθών & καταπολέμησης της φτώχειας στον Δήμου Ηράκλειου), η εθελοντική ομάδα ‘’Αποστολή Αγάπης’’.

Οι εθελοντικές ομάδες  αναλαμβάνουν να κάνουν τη διανομή της συλλογής από τα βιβλιοπωλεία ενώ την ίδια στιγμή, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν οι Ηρακλειώτες. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η διανομή γίνεται με εχεμύθεια για να μη στοχοποιηθεί κανένα παιδί.

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση