HomeHL-9«Σαρώνουν»τα κτήρια του Δήμου Μινώα Πεδιάδας που «επλήγησαν» από τα Ρίχτερ

«Σαρώνουν»τα κτήρια του Δήμου Μινώα Πεδιάδας που «επλήγησαν» από τα Ρίχτερ

Αναλυτική ενημέρωση από το κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών για το αποτέλεσμα της αυτοψίας που πραγματοποιεί προκειμένου να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών «σαρώνει» από χθες δεκάδες εντοπισμένα κτήρια του Δήμου Μινώα που έχουν εμφανίσει σοβαρά προβλήματα στατικής επάρκειας, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα αποκλειστούν ή θα κριθούν υπό όρους λειτουργικά.

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος κ. Μανόλης Φραγκάκης αφουγκραζόμενος τη διάχυτη αγωνία της τοπικής κοινωνίας, που πάλλεται στον αδιάκοπο χορό των ρίχτερ, έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση στον σεισμολόγο του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών κ. Χρήστο Παπαϊωάννου να έρθει στην Κρήτη και να ενημερώσει τους κατοίκους για την πρωτόγνωρη για τα τοπικά δεδομένα επιφανειακή σεισμική ακολουθία που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, περισσότερες από 130 ήταν οι αιτήσεις που κατατέθηκαν από κατοίκους του Δήμου Μινώα, με τις οποίες ζητούν να ελεγχθούν τα σπίτια τους, καθώς διαπίστωσαν ότι εμφανίζουν προβλήματα και φθορές, ενώ είναι κρίσιμο να ελεγχθούν από το κράτος, το οποίο οφείλει να απλώσει μια ομπρέλα προστασίας στις δύσκολες αυτές ώρες.

Αντίστοιχα, στις 65 προσδιορίζονται οι αιτήσεις, που έχουν κατατεθεί με τις οποίες οι πολίτες ζητούν να αποζημιωθούν για τις απώλειες σε οικιακό και επαγγελματικό εξοπλισμό μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Δήμος, αφού παρέλαβε τις αιτήσεις, ανέθεσε σε τριμελή επιτροπή τεχνικών να ελέγξει το σύνολο των αιτημάτων των πολιτών, προκειμένου να ελεγχθούν τα σπίτια τους και έκρινε ότι τα 35 από αυτά θα πρέπει να εξεταστούν από το Κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών.

«Δεν εφησυχάζουμε όσο η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται αδιάκοπα και προσπαθούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το σύνολο των ζητημάτων που ανακύπτουν από το ασυνήθιστο για τα τοπικά δεδομένα φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή».

Αυτό τονίζει στην «Π» ο δήμαρχος κ. Μανόλης Φραγκάκης, ο οποίος σημειώνει ότι σήμερα θα έχει αναλυτική ενημέρωση από το κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών για το αποτέλεσμα
της αυτοψίας που πραγματοποιεί προκειμένου να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα.

Παράλληλα σημειώνει ότι σχεδιάζει να οργανώσει μια νέα ανοικτή εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον σεισμολόγο του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών κ.Χρήστο Παπαϊωάννου, προκειμένου να δώσει επιστημονικές απαντήσεις στην τοπική κοινωνία, η  οποία εκφράζει την αγωνία της για την αδιάκοπη σεισμική ακολουθία.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, μπορεί να μην καταγράφονται μεγάλου μεγέθους σεισμικές δονήσεις, αλλά το πρόβλημα
που υπάρχει είναι ότι δεν σταματούν, με αποτέλεσμα ο κόσμος να βρίσκεται συνεχώς σε μια εγρήγορση και μια αδιάκοπη αγωνία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση