HomeHL1-CultureΖαν Πολ Μπελμοντό: Η ιστορική καταδίωξη με τον Ομάρ Σαρίφ στον Πειραιά

Ζαν Πολ Μπελμοντό: Η ιστορική καταδίωξη με τον Ομάρ Σαρίφ στον Πειραιά

Αγνώριστη η αθηναϊκή ριβιέρα στην καρδιά της Χούντας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η είδηση του θανάτου του Γάλλου ζεν πρεμιέ, της χρυσής εποχής του κινηματογράφου, Ζαν Πολ Μπελμοντό, προκάλεσε θλίψη σε όλο τον κόσμο. Ο ηθοποιός βρέθηκε στην Ελλάδα και γύρισε στον Πειραιά μια από τις θρυλικότερες σκηνές καταδίωξης στην ιστορία του κινηματογράφου.

Το 1971, ο Ζαν Πολ Μπελμοντό συναντούσε μπροστά στις κάμερες τον Ομάρ Σαρίφ. Οι δυο τους θα ταξίδευαν στην Αθήνα για τα γυρίσματα μιας αστυνομικής ταινίας περιπέτειας με φόντο τον Πειραιά.

Ο Γάλλος γόης βρέθηκε μάλιστα στη χώρα μας μαζί με την τότε σύντροφό του, την Ούρσουλα Άντρες. Το ζευγάρι απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός στα στενά της Πλάκας.

mpelmonto-oyrsoyla

Ούρσουλα Άντρες και Ζαν Πολ Μπελμοντό στην Πλάκα το 1971 / Φωτογραφία: AP Photos

Βίντεο: Η ταινία Le Casse με τον Ζαν Πολ Μπελμοντό

Η ταινία Le Casse ή The Burglars, όπως ήταν ο τίτλος της προκειμένου να κυκλοφορήσει στους αμερικανικούς κινηματογράφους, ίσως δεν έλαβε διθυραμβικές κριτικές από τον Τύπο της εποχής, ωστόσο έμεινε στην ιστορία για μια μεγάλη και εντυπωσιακή σκηνή.

Βίντεο: Η επική καταδίωξη στους δρόμους του Πειραιά

Ζαν Πολ Μπελμοντό και Ομάρ Σαρίφ επιδίδονται σε ένα κυνηγητό στο παραλιακό μέτωπο του Φαλήρου, στους δρόμους του Πειραιά, στο Μικρολίμανο και την Καστέλα με δυο μικρά αμαξάκια, ένα FIAT 124 και ένα Opel Record.

Η Αθήνα και ο Πειραιάς μέσα από την ταινία με πρωταγωνιστή τον Ζαν Πολ Μπελμοντό

Ο Ζαν Πολ Μπελμοντό εμφανίζεται στην ταινία να περπατά στην Καρραγιώργης Σερβίας, μπροστά από το ξενοδοχείο Astor, με φόντο ένα παλιό αστικό λεωφορείο με προορισμό στην Άνω Κυψέλη.

mpelmonto-skhni

Σκηνή από την ταινία Le Casse με τον Ζαν Πολ Μπελμοντό

Εντυπωσιακή είναι και η σκηνή που ο Ζαν Πολ Μπελμοντό μπαίνει σε ένα παλιό τρόλεϊ από το παράθυρο, εν κινήσει.

Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, το Fiat κατεβαίνει σκάλες κάπου στην όμορφη γειτονιά της Καστέλλας.

Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, τα δύο αυτοκίνητα περνούν από την υπόγεια διάβαση στο Φάληρο, προς το μέρος όπου τώρα στέκει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Η φυγή του στο παραλιακό μέτωπο και τον Άλιμο, αποκαλύπτει μια πινακίδη του καθεστώτος, με το έμβλημα του καθεστώτος, τον φοίνικα και τον στρατιώτη, που υπενθυμίζει την ημέρα της κατάληψης της εξουσίας.

Ο Ζαν Πολ Μπελμοντό βρίσκεται μάλιστα και μπροστά από το θρυλικό λούνα παρκ Rodeo, στην παραλιακή.

Η ταινία Le Casse από το μακρινό 1971

Η ταινία του Ανρί Βερνέιγ, διαβάζουμε πως πραγματοποίησε γυρίσματα εκτός από τον Πειραιά και στην Κέρκυρα. Το φιλμ κυκλοφόρησε το 1971 αποτέλεσε τεράστια εμπορική επιτυχία στη Γαλλία, όπου έκοψε 4,4 εκατομμύρια εισιτήρια.

Ο Αζάντ (Ζαν Πολ Μπελμοντό) και μια ομάδα ληστών καταφθάνουν στην Ελλάδα προκειμένου να κλέψουν μια βαλίτσα με πολύτιμους λίθους από ένα Έλληνα κροίσο, όσο εκείνος βρίσκεται σε διακοπές.

mpelmonto-kafan

Ο Ζαν Πολ Μπελμοντό με τη συμπρωταγωνίστρια στην ταινία Le Casse, Νικόλ Καλφάν / Φωτογραφία: AP Photos

Τα σχέδιά του προσδοκά να αναιρέσει ένας επιθεωρητής της αστυνομίας, ο Αμπέλ Ζακαρία (Ομάρ Σαρίφ) σε ένα αστυνομικό θρίλερ που καταλήγει με τον Ομάρ Σαρίφ θαμένο κάτω από έναν βουνό σιταριού.

Ο Ζαν Πολ Μπελμοντό έφυγε από τη ζωή σήμερα, σε ηλικία 88 ετών.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση