HomeHL-9Στην τελική ευθεία η συγχώνευση Creta Farm και Λακωνικής

Στην τελική ευθεία η συγχώνευση Creta Farm και Λακωνικής

Τι συμφώνησαν τα Δ.Σ. των δύο εταιρειών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ξεκίνησε και η τυπική διαδικασία συγχώνευσης των εταιρειών Creta Farm Foods και Λακωνική Τροφίμων, με την πρώτη να απορροφά τη δεύτερη.

Σύμφωνα με το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης διά απορρόφησης, οι όροι του οποίου συμφωνήθηκαν από τα συμβαλλόμενα μέρη κατόπιν ειδικών αποφάσεων των διοικητικών συμβουλίων τους που συνεδρίασαν στις 27/8/2021 και δημοσιοποιήθηκαν χθες, ως ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού της Λακωνικής ορίστηκε η 31η Μαΐου 2021. Η αποτίμηση της εισφερόμενης καθαρής θέσης της Λακωνικής Τροφίμων, όπως εκτιμήθηκε από την εταιρεία ορκωτών ελεγκτών λογιστών IG AUDIT, ανέρχεται σε 4,42 εκατ. ευρώ.

Κατόπιν της συγχώνευσης, το μετοχικό κεφάλαιο της Creta Farm θα αυξηθεί κατά 1,6 εκατ. ευρώ με την έκδοση 536.712 νέων κοινών μετά ψήφου ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ η καθεμία. Το εναπομένον ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ θα αχθεί σε πίστωση του λογαριασμού «διαφορά υπέρ το άρτιο». Κατόπιν της παραπάνω αύξησης, το νέο μετοχικό κεφάλαιο της Creta Farm θα ανέλθει σε 16.610.136 ευρώ (από 15 εκατ. ευρώ), διαιρούμενο σε 5.536.712 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας 3 ευρώ η καθεμία.

Η σχέση ανταλλαγής

Τα διοικητικά συμβούλια των συγχωνευόμενων εταιρειών προτείνουν ως σχέση ανταλλαγής των μετοχών της απορροφούμενης εταιρείας προς μετοχές της απορροφούσας εταιρείας, ίση με 1 μετοχή της απορροφούμενης εταιρείας προς 0,19 νέα μετοχή της απορροφούσας εταιρείας, ενώ οι μέτοχοι της απορροφούσας εταιρείας θα διατηρήσουν αμετάβλητο τον αριθμό μετοχών που κατέχουν στην απορροφούσα.

Η εν λόγω εξέλιξη κινείται σε ακολουθία με τον σχεδιασμό της Creta Farm να μετεξελιχθεί σε έναν ισχυρό όμιλο τροφίμων. Μέσω της απορρόφησης της Λακωνικής, η Creta θα επαυξήσει τα πάγια περιουσιακά στοιχεία της και θα ενισχύσει τη χρηματοοικονομική θέση της, ιδίως με την προσθήκη των ακινήτων που έχει στην κυριότητά της η Λακωνική (Περιστέρι Αττικής, Σπάρτη, Θεσσαλονίκη), τα οποία έχουν σημαντική περιουσιακή αξία αλλά και μείζονα επιχειρησιακή σημασία, αφού σε αυτά περιλαμβάνεται εργοστάσιο παραγωγής αλλαντικών στη Σπάρτη αλλά και βιομηχανικές και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, που η Creta θα μπορέσει να ενσωματώσει και να αξιοποιήσει. Επιπροσθέτως, η Creta θα αξιοποιήσει τα προϊόντα και σήματα που σήμερα διαθέτει η Λακωνική για να διευρύνει την ποικιλία των προϊόντων που εμπορεύεται και να ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά.

Όσον αφορά τη Λακωνική, θα ενταχθεί στο νέο σχήμα του Δημήτρη Βιντζηλαίου που στοχεύει στην κατάκτηση ηγετικής θέσης στον κλάδο των τροφίμων, επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακος, ενώ τα προϊόντα της θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ευρύ δίκτυο διανομής και μεγαλύτερη διεισδυτικότητα σε μεγάλο αριθμό σημείων πώλησης, ενώ θα αξιοποιηθεί παραγωγικά ή/και οικονομικά η σημαντική ακίνητη περιουσία της.

Σε ό,τι αφορά τη δυναμική των μεγεθών, σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου δημοσιοποιημένου ισολογισμού που αφορά τη χρήση 2019, η Λακωνική Τροφίμων εμφάνισε κύκλο εργασιών 20 εκατ. ευρώ, ζημίες 1,7 εκατ. ευρώ και σύνολο υποχρεώσεων 15,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα τραπεζικά δάνεια ανέρχονταν σε 8,4 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός ενοποίησης με τη Λακωνική Τροφίμων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την αρχή του έτους, με το 80% της παραγωγής από τη Σπάρτη να έχει ήδη μεταφερθεί στο Ρέθυμνο. Στη Σπάρτη παραμένει η παραγωγή κάποιων τοπικών προϊόντων αλλά και νέες παραγωγές, όπως η νέα γραμμή για vegan κωδικούς. Σύμφωνα με την εκφρασμένη πρόθεση της διοίκησης σε επίπεδο μεγεθών, το 2021 η Creta Farm προσβλέπει σε τζίρο 90 εκατ. ευρώ και κατάκτηση μεριδίου αγοράς 24%.
naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση