HomeΕΛΛΑΔΑΕυθύμιος Λέκκας: Ποτέ ξανά δεν θα γίνουν δάση 300.000 στρ στην Εύβοια

Ευθύμιος Λέκκας: Ποτέ ξανά δεν θα γίνουν δάση 300.000 στρ στην Εύβοια

Το περιβάλλον είναι πολύ αρνητικό για να έχουμε αναδάσωση»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το δραματικό ,καταστροφικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει στην « επόμενη μέρα»,περιέγραψε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής , Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών , Ευθύμιος Λέκκας , στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), της οποίας είναι εδώ και χρόνια και επιστημονικός συνεργάτης.

Ο κ.Λέκκας έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή και ξεκάθαρα είπε « από τα περίπου 500.000 στρέμματα που έχουν μέχρι τώρα καεί « τα 300.000 τα ξεχνάμε από δάσος» προσδιορίζοντας μάλιστα την περιοχή της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα αυτά τα 300 χιλιάδες στρέμματα δασών « έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Οι κλίσεις των εδαφών είναι μεγάλες και τα πετρώματα δεν σηκώνουν καινούργια δένδρα .

Το περιβάλλον είναι πολύ αρνητικό για να έχουμε αναδάσωση».
Αντίθετα στα υπόλοιπα 150.000 στρ, κατά τον κ. Λέκκα , μπορεί να ξαναυπάρξουν δάση.

Σ΄αυτά , είπε συγκεκριμένα , « μπορεί το δάσος να αναγεννηθεί ή ν΄αναδασωθεί.

Αναφερόμενος στην « επόμενη μέρα» ο κ. Λέκκας , υπογράμμισε με τους άμεσους κινδύνους που είναι αντιμέτωπες εκείνες οι περιοχές αλλά και οι αντίστοιχες πυρόπληκτες της Αττικής και της Πελοποννήσου.

« Το κυρίαρχο πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση των φαινομένων που συνοδεύουν τέτοια καταστροφή, η διάβρωση εδαφών , οι πλημμύρες κ.α ), είπε .

Ο κ. Λέκκας , κάλεσε την ηγεσία της ΚΕΔΕ να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σ΄ότι αφορά την ενημέρωση και εκπαίδευση των αιρετών και του στελεχιακού δυναμικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων που « από δω και πέρα θα βλέπουμε συνεχώς», όπως προειδοποίησε.

«Η περιβαλλοντική κρίση είναι « εδώ» , τόνισε , ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του.

Διαφήμιση
Διαφήμιση