HomeHL-9Τι απαντά ο δήμος για τα ακάθαρτα οικόπεδα που αποτελούν… βραδυφλεγείς βόμβες

Τι απαντά ο δήμος για τα ακάθαρτα οικόπεδα που αποτελούν… βραδυφλεγείς βόμβες

Η χρονοβόρα διαδικασία, η υποστελέχωση υπερησιών και οι... έλεγχοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε έναν αγώνα… δρόμου βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου προκειμένου να βρεθούν και να καθαριστούν τα ακάθαρτα οικόπεδα που αποτελούν… βραδυφλεγείς βόμβες που ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνουν πηγή μίας φωτιάς.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ένα τέτοιο οικόπεδο ήταν η αιτία που πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις η προχθεσινή φωτιά που σημειώθηκε στην εθνική οδό Ηρακλείου – Μοιρών.

kseroxorta18

«Μάλιστα, αν δεν υπήρχε η καθοριστική συμβολή των εναέριων μέσων τότε η κατάσταση θα ήταν διαφορετική», επεσήμανε σχετικά μιλώντας στο cretapost ο πολιτικός προϊστάμενος της δημοτικής αστυνομίας και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ηρακλείου, Μαρίνος Παττακός.

Κοντά στα 190 ακάθαρτα οικόπεδα – Αγώνας… δρόμου για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών

Κοντά στα 190 είναι τα οικόπεδα ιδιωτών που αποτελούν επικίνδυνη εστία για την πρόκληση πυρκαγιών σε διάφορα σημεία του δήμου Ηρακλείου.

Αυτά τουλάχιστον έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής ενώ αναμένεται να εντοπιστούν και δεκάδες άλλα.

«Από την 1η Μαΐου που ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος η δημοτική αστυνομία έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου στον έλεγχο, εντοπισμό και αναζήτηση ιδιοκτητών ακάθαρτων οικοπέδων που εγκυμονούν κινδύνους για την πυροπροστασία.

Τα στατιστικά στοιχεία μέχρι την 1η Αυγούστου – έχουμε και συνέχεια που δεν μπορούμε να την αποτυπώσουμε ακόμα – έχουν καταγραφεί 189 ακάθαρτα οικόπεδα και 13 κατοικίες μέσα στα όρια του δήμου Ηρακλείου», ανέφερε μιλώντας στο cretapost ο κ. Παττακός εξηγώντας παράλληλα πως «από αυτά τα οικόπεδα τα 30 έχουν καθαριστεί από τους ιδιοκτήτες, 30 ακόμα έχουν καθαριστεί από τις υπηρεσίες του δήμου αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναζήτησης ιδιοκτητών και επιβολής προστίμων ενώ 114 οικόπεδα εκκρεμούν καθώς είτε είναι στο στάδιο αναζήτησης στοιχείων ιδιοκτητών, είτε στο στάδιο ενημέρωσης και της δοθήσεις προθεσμίας στους ιδιοκτήτες για τον καθαρισμό τους».

kseroxorta17

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στη δημοτική αστυνομία έχουν εντοπιστεί 13 κατοικίες που είναι εγκαταλελειμμένες και έχουν κηρυχθεί ως επικίνδυνες για πρόκλησης πυρκαγιάς με τις 5 να έχουν καθαριστεί.

«Οι υπόλοιπες έχουν παραπεμφθεί στην Διεύθυνση Υγείας προκειμένου να προχωρήσει στα προβλεπόμενα», τόνισε σχετικά ο κ. Παττακός.

Παράλληλα, μέχρι στιγμής έχουν βεβαιωθεί 12 συνολικά πρόστιμα ενώ αναμένονται και άλλα.

kseroxorta15

«Ο Αύγουστος θα είναι πλούσιος μήνας ως προς τα αποτελέσματα του αγώνα δρόμου που κάνουμε για τα ακάθαρτα οικόπεδα. Για την ώρα, στην υπηρεσία μας έχουν βεβαιωθεί 12 παραβάσεις για τη μη συμμόρφωση των ιδιοκτητών και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Τα πρόστιμα αυτά κυμαίνονται από 100 έως 2.000 ευρώ – μπορεί και παραπάνω – καθώς πάει ανάλογα με την έκταση ρυπαρότητας του οικοπέδου», εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Παττακός.

Η εικόνα στους δημόσιους χώρους

Καλύτερη εικόνα επικρατεί στους δημόσιους χώρους καθώς έχει καθαριστεί ήδη ένα μεγάλο ποστό.

«Μέχρι στιγμής έχουν καθαριστεί 35 δημόσια οικόπεδα του δήμου που είχαν τεράστια έκταση. Αυτή τη στιγμή παραμένουν ελάχιστα που έχουν μικρή επικινδυνότητα», ανέφερε σχετικά ο κ. Παττακός ο οποίος πρόσθεσε πως κάποιοι άλλοι κοινόχρηστοι χώροι καθαρίζονται από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης.

kseroxorta12

Με προσωπικό μόλις 4 ατόμων γίνεται η καταγραφή των ακάθαρτων οικοπέδων

Η διαδικασία καταγραφής ενός ακάθαρτου οικοπέδου και εντοπισμού των ιδιοκτητών είναι αρκετά χρονοβόρα ενώ ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η υποστελέχωση.

«Για να γνωρίζεται η διαδικασία έχει ως εξής: εντοπισμός του ιδιωτικού ακάθαρτου οικοπέδου ή σπιτιού, εύρεση των ιδιοκτητών, ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε καθαρισμό του χώρου μέσα σε ένα προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Όταν όλα αυτά ολοκληρωθούν και δεν υπάρχει ανταπόκριση τότε υπάρχει η κύρωση σε βάρος του ιδιοκτήτη και μπαίνει ο δήμος να καθαρίσει. Ο εντοπισμός των ιδιοκτητών όμως πολλές φορές είναι δύσκολος γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που είτε έχουν αλλάξει τα στοιχεία που έχει δώσει στο κτηματολόγιο, είτε έχει πεθάνει και δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς», υπογράμμισε ο κ. Παττακός ενώ παράλληλα τόνισε πως «τα προηγούμενα χρόνια κανείς δεν ασχολούνταν με αυτά τα ζητήματα. Τώρα εμείς ασχολούμαστε με τέσσερα μόλις άτομα. Ένας μηχανικός, ένας αρμόδιος υπάλληλος και δύο που περιπολούν καθημερινά».

kseroxorta9

Η ευθύνη σε περίπτωση φωτιάς σε ακάθαρτο οικόπεδο

Οι ευθύνες ωστόσο σε περίπτωση πυρκαγιάς σε ακάθαρτο οικόπεδο υπάρχουν με την πυροσβεστική να προχωρά στην επιβολή κυρώσεων είτε στον ιδιοκτήτη είτε στον δήμο.

«Άπαξ κι εκδηλωθεί πυρκαγιά σε ακάθαρτο οικόπεδο το Ανακριτικό Τμήμα της πυροσβεστικής ακολουθεί τη νομοθεσία και αν προκύψει ότι η φωτιά εκδηλώθηκε εξαιτίας των ξερόχορτων και άλλων υλικών τότε προχωρά σε κυρώσεις στον υπεύθυνο. Αν π.χ. ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης είχε ειδοποιηθεί από τη δημοτική αστυνομία και είχε αρνηθεί να προχωρήσει σε καθαρισμό του οικοπέδου τότε είναι αυτός υπεύθυνος, αν όμως δεν είχε ειδοποιηθεί τότε προχωρά σε κυρώσεις σε βάρος του δήμου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παττακός.

kseroxorta1

Διαφήμιση
Διαφήμιση