HomeHL-9Οι έξι γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα το 2021 – Μία στην Κρήτη

Οι έξι γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα το 2021 – Μία στην Κρήτη

Η Βασιλική στα Χανιά δολοφονήθηκε με 14 μαχαιριές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από τη Βασιλική, που δολοφόνησε ο 48χρονοςΝορβηγός σύντροφός της τον περασμένο Ιανουάριο στην Κρήτη μέχρι τη Γαρυφαλλιά, την οποία έσπρωξε από τα βράχια ο 30χρονος προγραμματιστής στις 16 Ιουλίου και την 31χρονη, που μαχαίρωσε μέχρι θανάτου ο σύζυγός της, στη Δάφνη, σήμερα. Συνολικά, έξι γυναίκες δολοφονούνται μέσα σε λίγους μήνες από το χέρι του ανθρώπου που δήλωνε ότι τις αγαπούσε.

Και στις έξι περιπτώσεις, εκ των πραγμάτων, υπάρχουν προφανή, κοινά σημεία αλλά και κάποια λιγότερο προφανή. Οι έξι γυναίκες για παράδειγμα, είχαν σχέση την περίοδο εκείνη ή έστω πρόσφατα με τον άνθρωπο που τις σκότωσε. Τη Βασιλική δολοφόνησε ο σύντροφος της, την Κωνσταντίνα ο πρώην άνδρας της και πατέρας του παιδιού της, την Καρολάιν ο σύζυγός της και πατέρας του παιδιού της, την Ελένη ο επί 35 χρόνια σύζυγός της, τη Γαρυφαλλιά ο άνδρας που είχαν σχέση κι έκαναν διακοπές μαζί και την 31χρονη ο σύζυγός της.

Οι κακές στιγμές, οι δικαιολογίες και οι… διαταραχές

Και οι έξι δολοφόνοι που σκότωσαν τις γυναίκες, κινήθηκαν στην ίδια περίπου γραμμή, χωρίς φυσικά να γνωρίζονται μεταξύ τους. Σύμφωνα με ψυχολόγους που έχουν παρακολουθήσει τόσο τις υποθέσεις αυτές, όσο και άλλες προηγουμένων ετών, υπάρχει μια λεπτή κλωστή που δένει τους θύτες τέτοιων εγκλημάτων. Αρχικά κανείς εξ αυτών δεν αποδέχεται ότι είχε προσχεδιάσει την πράξη του. Ακόμη κι αν αποδείχθηκε ότι στο παρελθόν είχαν επαναλάβει κακοποιητικές συμπεριφορές, δεν θεωρούν ότι αυτές οι συμπεριφορές λογίζονται ως προπομποί των μετέπειτα δολοφονιών. Μιλούν για μια «κακή στιγμή» κατά την οποία έγιναν θύτες. Είναι σύνηθες μάλιστα να θεωρούν ότι ήταν θύματα, που δεν άντεξαν μια κατάσταση.

Ένα άλλο σημείο που εντοπίζεται σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις είναι η τοποθέτηση των δραστών, ότι δεν θυμούνται τι ακριβώς συνέβη κατά τη στιγμή που έγινε η δολοφονία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο 48χρονος δολοφόνος της 54χρονης Βασιλικής στα Χανιά που υποστήριξε ότι είχαν πιει πολύ και δεν θυμόταν καθόλου τι συνέβη. Όπως και ο 30χρονος δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς, ο οποίος αν και θυμάται ότι την έσπρωξε στα βράχια, δεν θυμάται κρίσιμα χρονικά σημεία πριν από την πτώση στην θάλασσα.

Αντίθετα με τα κενά μνήμης που παρουσιάζουν οι δράστες των εγκλημάτων αυτών σε ό,τι σχετίζεται με τη δική τους ευθύνη για τη δολοφονία, έχουν πλήρη εικόνα και μνήμη για τη συμπεριφορά των γυναικών, τις οποίες σκότωσαν.

Και στις έξι γυναικοκτονίες που έγιναν το 2021, οι θύτες επί της ουσίας έριξαν την ευθύνη στο θύμα για τη δολοφονία. Η 54χρονη Βασιλική στα Χανιά «μείωνε το Νορβηγό», ενώ λόγω του αλκοόλ είχε συχνά προστριβές με τον 48χρονο. Αυτός ήταν κατά την απολογία του ο κύριος λόγος που τη δολοφόνησε με 14 μαχαιριές.
788429_093d9825d5-9f4f71e3987d30cb

Η 28χρονη Κωνσταντίνα δεν επέτρεπε στον 31χρονο πρώην σύζυγο της να έχει επαφή, όποτε ήθελε, με την κόρη του. Γι’ αυτόν τον λόγο είχε επιτεθεί και λίγο καιρό πριν από τη δολοφονία στην οικογένεια της. Τελικά μαχαίρωσε την πρώην σύζυγο του και τον αδελφό της, ενώ μετά κατά την απολογία του, περίμενε να παρουσιαστούν και να καταθέσουν.

Η Καρολάιν κατά τις στοχευμένες διαρροές που έγιναν τις πρώτες μέρες σύλληψης του 32χρονου συζύγου της, έπασχε από επιλόχιο κατάθλιψη κι αυτό την είχε κάνει επιθετική απέναντι του. Κατά τη διάρκεια της απολογίας του αναφέρθηκε στις ψυχολογικές μεταπτώσεις της 20χρονης που και σε αυτή την περίπτωση είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία της.

Η Ελένη ζούσε 35 χρόνια με τον σύζυγο και δολοφόνο της. Κατά την απολογία του ο 74χρονος ανέφερε εξωσυζυγικές σχέσεις της 64χρονης, κακή συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά του, χλευασμό και ειρωνείες στο πρόσωπό του. Το αποτέλεσμα και αυτής της αρνητικής συμπεριφοράς ήταν η δολοφονία της Ελένης.

Η Γαρυφαλλιά είχε πάει διακοπές στην Φολέγανδρο με τον 30χρονο, ώστε να ξεκουραστούν. Για ασήμαντη αφορμή οι δύο νέοι άνθρωποι λογοφέρουν και ο προγραμματιστής ένιωσε προσβεβλημένος και ότι η Γαρυφαλλιά τον ενέπαιζε. Ανέφερε μάλιστα ότι η 26χρονη φαρμακοποιός το έκανε συχνά τους τελευταίους μήνες. Αποτέλεσμα και πάλι η δολοφονία της κοπέλας.

Στη σημερινή περίπτωση της 31χρονης στη Δάφνη, ο συζυγοκτόνος παραδέχτηκε ότι ζήλευε την γυναίκα του και ισχυρίστηκε ότι είχαν συχνούς καβγάδες.

Σαφές είναι τέλος πως οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων, άλλοτε με την «συμβουλή» των δικηγόρων τους, άλλοτε μόνοι τους επικαλούνται ψυχιατρικά προβλήματα ώστε να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση στη φυλακή. Μοιάζει σχεδόν ειρωνικό να χρησιμοποιούνται ψυχιατρικά νοσήματα για να ελαφρύνουν την θέση ανθρώπων που έχουν κάνει ειδεχθή εγκλήματα. Σπάνια, ωστόσο, οι δράστες αυτών των πράξεων έχουν νοσηλευτεί σε κάποιο ψυχιατρικό ίδρυμα, πριν από το έγκλημα.

Οι έξι γυναίκες (όπως και οι υπόλοιπες) που «λείπουν»… δεν μπορούν να πουν την δική τους εκδοχή

Η Βασιλική, μητέρα τριών παιδιών, είχε χωρίσει από τον πατέρα των παιδιών, με τον οποίον διατηρούσαν καλή σχέση. Ο 48χρονος Νορβηγός γυναικοκτόνος ήταν ο σύντροφος της κι έμενε μαζί με την 54χρονη Βασιλική στα Χανιά. Στις 17 Ιανουαρίου ο σύντροφος της, τη δολοφόνησε με 14 μαχαιριές.

Η Κωνσταντίνα, μητέρα ενός κοριτσιού, είχε χωρίσει από τον 31χρονο πατέρα του παιδιού της και πρώην σύζυγο της. Ο 31χρονος παρενοχλούσε συχνά την 28χρονη και την οικογένειά της που ζούσαν στην Μακρυνίτσα. Οι απειλές που εκτόξευε ο πατέρας του παιδιού τους, είχαν οδηγήσει την οικογένεια στη λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Στις 5 Απριλίου, παραβιάζοντας τα ασφαλιστικά μέτρα μπήκε στο σπίτι της και δολοφόνησε αυτήν και τον αδελφό της.

Η Καρολάιν, μητέρα ενός βρέφους 11 μηνών, δολοφονήθηκε στις 11 Μαΐου μέσα στο σπίτι της στα Γλυκά Νερά, όπου ζούσε με τον σύζυγό της. Ο 32χρονος πιλότος επί 37 ημέρες έπαιζε θέατρο και υποστήριζε το σενάριο της ληστείας και της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν από υποτιθέμενους κακοποιούς. Την ημέρα του μνημοσύνου της 20χρονης μητέρας, η αστυνομία «έδεσε» την υπόθεση και μετέφερε τον γυναικοκτόνο από την Αλόννησο στην Αθήνα. Λίγες ώρες αργότερα ομολόγησε ότι σκότωσε τη γυναίκα του.

Η Ελένη 64 ετών, ήταν σε διάσταση με τον σύζυγό της τα τελευταία τέσσερα χρόνια (από το 2017) έπειτα από 35 χρόνια έγγαμου βίου. Ο 74χρονος και η 64χρονη είχαν μαζί καθαριστήριο, ενώ κατάφεραν να χτίσουν και μια πολυκατοικία ώστε να αφήσουν ένα διαμέρισμα σε κάθε παιδί τους. Οικονομικές διαφορές οδηγούσαν σε συνεχείς προστριβές το πρώην ζευγάρι. Στις 6 Ιουνίου, την πυροβόλησε έξω από το σπίτι.

Η 26χρονη Γαρυφαλλιά δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της στη Φολέγανδρο, όπου ήταν για διακοπές. Το ζευγάρι καβγάδιζε έντονα ενώ πήγαιναν με το αυτοκίνητο για μπάνιο. Ο 30χρονος έβγαλε το όχημα εκτός δρόμου και το έριξε στη βραχώδη πλαγιά. Η 26χρονη βγήκε έξω από το αυτοκίνητο, εκείνος την ακολούθησε, συνέχισαν να διαπληκτίζονται και την έσπρωξε από τα βράχια στη θάλασσα. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που την εξέτασε, τη χτύπησε στο πρόσωπο, την έσυρε στα βράχια και αφού έχασε τις αισθήσεις της, την πέταξε στη θάλασσα. Αν και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων η Γαρυφαλλιά ήταν ζωντανή μέσα στο νερό, ο 30χρονος γυναικοκτόνος την άφησε να πεθάνει.

Η 31χρονη γυναίκα στη Δάφνη, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον σύζυγό της, μέσα στο διαμέρισμα όπου διέμεναν. Ο συζυγοκτόνος πήγε μόνος του στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου αποκάλυψε τη στυγερή δολοφονία και παραδέχτηκε ότι ο ίδιος είναι ο δράστης. Οι αστυνομικοί που μετέβησαν στο διαμέρισμα, βρήκαν την άτυχη γυναίκα νεκρή, μέσα σε μια λίμνη αίματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης ισχυρίστηκε πως ζήλευε τη σύζυγό του και πως είχαν συχνούς καβγάδες το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ένας τέτοιος καβγάς συνέβη και χθες το βράδυ στο ψητοπωλείο που διατηρεί η οικογένεια, σε πολύ κοντινή απόσταση από το σπίτι τους. Πληροφορίες από το φιλικό περιβάλλον της άτυχης γυναίκας, αναφέρουν ότι ο δράστης φέρεται να της ασκούσε διαρκή έλεγχο και να την περιόριζε, παρά το γεγονός ότι μπροστά σε τρίτα πρόσωπα εμφανιζόταν ως ένας ευχάριστος και χαμογελαστός άνθρωπος.

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση