HomeHL-9Κορύφωση της πανδημίας γύρω στις 12 Αυγούστου -Σε ποιες περιοχές της Κρήτης αυξάνεται το ιικό φορτίο

Κορύφωση της πανδημίας γύρω στις 12 Αυγούστου -Σε ποιες περιοχές της Κρήτης αυξάνεται το ιικό φορτίο

Επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Γύρω στις 10 με 12 Αυγούστου αναμένει την κορύφωση του νέου πανδημικού κύματος ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης με εβδομαδιαίο μέσο όρο γύρω στα 3.400 κρούσματα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής τόνισε ανάλογα και με τα τεστ που διενεργούνται ενδέχεται κάποια μέρα τα κρούσματα κορωνοϊού να είναι και περισσότερα. Ο καθηγητής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αυξημένο αριθμό των τεστ κι ας έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν μετράμε 3.000 κρούσματα, εκείνη την ώρα σταματάμε 3.000 αλυσίδες μετάδοσης».

Σαρηγιάννης για ιικό φορτίο σε Αττική, Θεσσαλονίκη, νησιά

Για την Αττική ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια τάση κάμψης της ταχύτητας αύξησης του ιικού φορτίου και ίσως η αρχή της πτώσης. Η Θεσσαλονίκη παραμένει όπως είπε σε αυξητική πορεία, ωστόσο αναμένεται από το τέλος της εβδομάδας μια κάμψη, καθώς όπως και στην Αθήνα οι πολίτες αποχωρούν από τα αστικά κέντρα.

Το αντίθετο συμβαίνει ωστόσο στα νησιά της Κρήτης (κυρίως σε Χανιά και Ηράκλειο) και μετά στη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Πάρο, τη Σαντορίνη. Ειδικά για τη Σαντορίνη ανέφερε ότι ενώ είχε παρατηρηθεί πτωτική τάση τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια αναζωπύρωση του ιικού φορτίου.

«Είναι περιοχές όπου πρέπει να γίνονται πολλά τεστ για να σταματούν οι εστίες διασποράς», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης και συνέστησε σε όσους είναι διακοπές να παραμένουν όσο γίνεται με την ίδια παρέα.

Μανωλόπουλος: Δύσκολη η ανοσία τέλη Αυγούστου

Στην ίδια εκπομπή ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στη χώρα μας έως το τέλος Αυγούστου με τον τρέχοντα ρυθμό των εμβολιασμών.

Εξήγησε ότι από τους περίπου 70.000 εμβολιασμούς που έγιναν προχθές οι 20.000 είναι νέοι εμβολιασμοί και οι 50.000 εμβολιασμοί ολοκλήρωσης. Για να πετύχει η χώρα ανοσία οι εμβολιασμοί πρέπει να φτάσουν στα επίπεδα του Ιούνιου δηλαδή περί τις 100.000 την ημέρα. Κάλεσε όσους είναι έτοιμοι να κάνουν το εμβόλιο να το κάνουν τώρα και να μην περιμένουν έως το Σεπτέμβριο.

Για τις νοσηλείες εμβολιασμένων ο καθηγητής εξήγησε ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν 100% και αυτό το ποσοστό που υπολείπεται μπορεί όντως να βρεθεί στο νοσοκομείο. Γι αυτό το λόγο στις ΗΠΑ γίνεται συζήτηση για επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους πολίτες. Ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι όλα τα εμβόλια έχουν το ίδιο ποσοστό αποτελεσματικότητας έναντι σοβαρής νόσησης και αυτό που διαφέρει είναι η αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά τη μόλυνση με απλά συμπτωματική νόσο.

Για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, ανέφερε ότι μάλλον θα γίνει στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Για το γενικό πληθυσμό είναι κάτι που συζητείται έντονα ωστόσο πραγματική απάντηση θα έχουμε το Σεπτέμβριο, καθώς γίνονται κλινικές μελέτες σε Αγγλία και Αμερική.

Επελαύνει η μετάλλαξη Δέλτα

Εν τω μεταξύ επελαύνει η μετάλλαξη Δέλτα αυξάνοντας τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα και οδηγώντας σε νέες νοσηλείες.

Την ίδια στιγμή ένα άλλο στοιχείο που παρατηρείται από την ανάλυση των δεδομένων είναι τόσο η αύξηση στα νούμερα των ενεργών κρουσμάτων, όσο και το γεγονός ότι μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας όσων νοσούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία η πορεία που κατέγραψαν τα ενεργά κρούσματα στη χώρα από τις 19 Ιουλίου έως και τις 23 ήταν η εξής:

Στις 19 Ιουλίου 21.036 ενεργά κρούσματα
Στις 20 Ιουλίου 22.839 ενεργά κρούσματα
Στις 21 Ιουλίου 24.352 ενεργά κρούσματα
Στις 22 Ιουλίου 23.567 ενεργά κρούσματα
Στις 23 Ιουλίου 23.749 ενεργά κρούσματα

Αυξητική ήταν και η πορεία των νοσηλειών στη χώρα οι οποίες ακολούθησαν την εξής πορεία:

878 στις 19 Ιουλίου
935 στις 20 Ιουλίου
977 στις 21 Ιουλίου
1.045 στις 22 Ιουλίου
1.100 στις 23 Ιουλίου

Τα στοιχεία για τις καραντίνες

Η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα έχει οδηγήσει και σε αύξηση στις καραντίνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 15 Μαΐου έως τις 23 Ιουλίου έχουν τεθεί σε καραντίνα 3.453 άτομα εκ των οποίων τα 1.671 ήταν ενεργά κρούσματα και τα 1.782 στενές επαφές. Πρόκειται για περιστατικά τα οποία τίθενται σε καραντίνα είτε στις οικίες τους είτε σε καταλύματα είτε σε κάποιο από τα 26 ξενοδοχεία καραντίνας.

Σημειώνεται πάντως ότι αρκετά είναι και τα ενεργά κρούσματα και οι στενές επαφές τους που τίθενται σε καραντίνα και στα νησιά της χώρας. Ειδικότερα, στα νησιά που προκαλούν προβληματισμό λόγω της επιδημιολογικής τους εικόνας, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: Στην Πάρο ανέρχονται σε 100, στη Σαντορίνη σε 86, στη Ρόδο σε 133, στο  Ηράκλειο σε 407στα Χανιά σε 140, στη Ζάκυνθο σε147, και στην Κέρκυρα σε 362.

Τέλος, όσον αφορά στον μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων, αυτός το τελευταίο διάστημα μικραίνει όλο και περισσότερο και στις 23 Ιουλίου έφτασε στα 30,80 έτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 27,3% των κρουσμάτων είναι ηλικίας μεταξύ 20-29 έτη (779), το 25,7% μεταξύ 10-19 έτη (733), 14,3% μεταξύ 30-39 έτη (409). Από τις 26 Φεβρουαρίου έως και τις 23 Ιουλίου, από την κατανομή των κρουσμάτων ανά ηλικιακή ομάδα ο μέσος όρος ηλικίας είναι 41,97 έτη. Το 17,6% είναι στα 40-49 έτη (83.253 κρούσματα), το 17,5% στα 20-29 έτη (82.376 κρούσματα), το 15,7% στα 50-59 έτη (74.120 κρούσματα). Όσον αφορά σε μεγάλες περιφέρειες της χώρας όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, στις 23 Ιουλίου ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 32,35 έτη και τα 26,84 έτη αντίστοιχα.

Ποια νησιά βρίσκονται ένα βήμα πριν από το «κόκκινο»

Tο διάστημα πέρασε στο επίκεντρο βρέθηκαν και άλλα νησιά λόγω της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζουν. Ένα από αυτά είναι η Πάρος όπου εφαρμόζεται ένα νέο «μοντέλο» μέτρων με εντατικούς ελέγχους σε καταστήματα όπου παρατηρείτο έντονος συνωστισμός. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα επιβλήθηκαν πρόστιμα των 2.000 ευρώ και κλείσιμο επτά ημερών, σε 8 νυχτερινά καταστήματα, επτά στην Πάρο και ένα στην Αντίπαρο, όπου εντοπίστηκαν όρθιοι πελάτες, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο αυξάνεται στα 20.000 ευρώ και 15 ημέρες λουκέτο…

Τα επόμενα νησιά που φαίνεται να «κοκκινίζουν» είναι η Σαντορίνη, Ρόδος, Κρήτη και έπονται Ζάκυνθος και Κέρκυρα, με την αρμόδια επιτροπή να κρίνει τις επόμενες μέρας αν και σε αυτά είναι απαραίτητη η λήψη περιοριστικών μέτρων τύπου…  Μυκόνου ή «μοντέλο» αυστηρών ελέγχων και προστίμων σε κέντρα διασκέδασης με συνωστισμό και όρθιους…

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση