HomeHL-9Υπό επιτήρηση τα Χανιά και το Ηράκλειο για μίνι lockdown αλλά Μύκονος

Υπό επιτήρηση τα Χανιά και το Ηράκλειο για μίνι lockdown αλλά Μύκονος

Εν αμφιβόλω θέτει την πορεία του τουρισμού η έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στα νησιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εν αμφιβόλω θέτει την πορεία του τουρισμού η έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στα νησιά και το νέο πανδημικό κύμα που κινδυνεύει να μετατραπεί σε τσουνάμι. Στην κυβέρνηση επικρατεί ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται και τις συνέπειες που θα έχει για την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν.

Η μέθοδος του σοκ που εφαρμόστηκε στην Μύκονο δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, αλλά, με τα τελευταία στοιχεία που έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί του Σαββάτου κρίθηκε ως μια επιβεβλημένη κίνηση. Αφενός για να αποτραπούν τα χειρότερα και οι παρεμβάσεις να είναι όσο γίνεται πιο ήπιες, χωρίς αυτό να μειώνει τον αντίκτυπο για το νησί, και αφετέρου για να δοθεί το μήνυμα ότι η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών της χώρας.

Βέβαια, οι επιπτώσεις έγιναν αμέσως ορατές με μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων κυρίως από το εξωτερικό. Αν κάτι μπορεί να εκληφθεί ως θετικό είναι η συμμόρφωση με συμμόρφωση με τους υγειονομικούς κανόνες, που παρατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τους ελέγχους που συνεχίζονται σε άλλα νησιά, τα οποία βρίσκονται στο πορτοκαλί, προκειμένου να αποφύγουν μια παρόμοια κατάσταση.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο μικροσκόπιο

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται η Ίος, η Πάρος, η Σαντορίνη, τα Χανιά και το Ηράκλειο όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού. Τα τοπικά lockdown, έστω και με πιο ήπια χαρακτηριστικά από ότι έχουμε συνηθίσει είναι μονόδρομος αν περάσουν στο κόκκινο και θα ακολουθηθεί και εκεί μοντέλο Μυκόνου.

Προβληματισμός επικρατεί για τον αντίκτυπο που θα έχει η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται σε αγορές από τις οποίες περιμένουμε να έρθει μεγάλος αριθμός τουριστών. Η Γερμανία ήταν ούτως ή άλλως επιφυλακτική για τις μετακινήσεις πολιτών της εν μέσω της πανδημίας και το «κοκκίνισμα» τουριστικών προορισμών της Ελλάδας μπορεί να επαναφέρει τα υποχρεωτικά τεστ και την καραντίνα για όσους επιστρέφουν από την χώρα μας. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό και κατ’ επέκταση για τα έσοδα του δημόσιου ταμείο. Ειδικά από την στιγμή που βρισκόμαστε στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου και το μεγάλο κύμα των επισκεπτών αναμένεται τον Αύγουστο.

Αυξημένη διάδοση κρουσμάτων στην Κρήτη και στις Κυκλάδες 

«Τα κρούσματα στην Μύκονο δεν ήταν απλά σε δυναμική αλλά σε έξαρση», δήλωσε το πρωί της Κυριακής, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρρηγιάννης. Ωστόσο, φαίνεται πως η Μύκονος δεν είναι ο μόνος τουριστικός προορισμός που μοιάζει να κινδυνεύει με εκθετική αύξηση κρουσμάτων.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Νίκος Χαραδαλιάς σημείωσε πως εκτός από τη Μύκονο και οι περιοχές, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου βρίσκονται σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τέστινγκ λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Ως και την Πέμπτη και μέσα σε μία εβδομάδα τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, υπερπενταπλασιάστηκαν στην Ιο, διπλασιάστηκαν στο Ρέθυμνο και σχεδόν τριπλασιάστηκαν στο Ηράκλειο.

 

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στην Πάρο, όπου επταπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα, αλλά και στη Σαντορίνη, όπου διπλασιάστηκαν.

Υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων στην Κρήτη

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, την Κυριακή  η Κρήτη κατέγραψε περισσότερα από 200 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως. Συγκεκριμένα το τελευταίο 24ωρο, στο Ηράκλειο σημειώθηκαν 91 περιστατικά, 50 στο Ρέθυμνο, 45 στα Χανιά και 20 στο Λασίθι.

Συζητήσεις για την βελτίωση της κατάστασης όσον αφορά την αντιμετώπιση των κρουσμάτων που εντοπίζονται

Ταυτόχρονα, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την βελτίωση της κατάστασης όσον αφορά την αντιμετώπιση των κρουσμάτων που εντοπίζονται. Ήδη έχουν παρουσιαστεί τα πρώτα προβλήματα με ασθενείς να μην βρίσκουν δωμάτιο σε ξενοδοχείο καραντίνας και να χρειάζεται μεταφορά ασθενών στην ηπειρωτική χώρα ή η επίταξη κλινών στα νησιά για να φιλοξενηθούν.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα αν θα χρειαστεί επιπλέον ενίσχυση επιχειρήσεων που θα πληγούν από τα τοπικά lockdown, καθώς απαιτείται πρώτα μια ακριβής αποτύπωση της κατάστασης και των επιπτώσεων τις επόμενες εβδομάδες.

Επίσης, όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τίθενται σε συναγερμό ενόψει του Αυγούστου όπου αναμένεται η αποκορύφωση της τουριστικής κίνησης. Τόσο για τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά όπου έχει εντοπιστεί ότι υπάρχει πλημμελής έλεγχος από την πλευρά των ακτοπλοϊκών εταιρειών, όσο και με κλιμάκια που θα βρεθούν στα νησιά για ελέγχους σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση