HomeΚΡΗΤΗΣήμερα ο δημόσιος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής

Σήμερα ο δημόσιος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής

Λαμπρινός: «Tο Ηράκλειο, ακόμα και εν μέσω πανδημίας covid 19 αλλάζει»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρουσιάζεται την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021, τις 17.55, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, ο απολογισμός έργου της Δημοτικής Αρχής για το διάστημα Σεπτέμβριος 2019 – Απρίλιος 2021.
Στην εισαγωγή του Απολογισμού, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το Ηράκλειο, ακόμα και εν μέσω πανδημίας covid 19 , εξακολουθεί να αλλάζει μέρα με τη μέρα προς το καλύτερο.
Ασφαλώς και έχει ακόμα παθογένειες και προβλήματα, με τα οποία αναμετρόμαστε καθημερινά. Ωστόσο η πρόοδος που συντελείται σε όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων μας είναι πια ορατή από τον καθένα και ουδείς μπορεί να την αρνηθεί».

Η εισαγωγή του Δημάρχου

«Τον Σεπτέμβριο του 2019, χάρη στην ψήφο των δημοτών, είχαμε την τιμή να ξεκινήσουμε την δεύτερη θητεία μας στην διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου.
Λίγους μήνες μετά, τον Μάρτιο του 2020, βρεθήκαμε μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση: η πανδημία του covid-19 άλλαξε την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, με τρόπο σαρωτικό. Προφανώς, άλλαξε και την ζωή στην πόλη μας, και κατ’ επέκτασιν άλλαξε και τις προτεραιότητές μας.
Ωστόσο, το Ηράκλειο, ακόμα και εν μέσω πανδημίας covid 19 , εξακολουθεί να αλλάζει μέρα με τη μέρα προς το καλύτερο!
Διαθέτει πλέον πολλούς καινούργιους ή πλήρως ανακαινισμένους κοινόχρηστους χώρους και προσφέρει στους δημότες του καθώς και στους επισκέπτες πληθώρα επιλογών για άθληση, ψυχαγωγία, παιχνίδι, συνάντηση με φίλους, σε ένα περιβάλλον περισσότερο πράσινο, σύγχρονο και ασφαλές.
Βελτιώνει διαρκώς τις υποδομές του, με εμβληματικά έργα όπως η αντικατάσταση του δικτύου υδρεύσεως, οι παρεμβάσεις συντήρησης στα σχολικά κτίρια, οι εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις, οι παιδικές χαρές, τα τείχη.
Εξελίσσεται σε -κατά κοινή ομολογία- μια πόλη ολοένα και πιο καθαρή.
Αναδεικνύει με έργα και δράσεις την πολιτιστική κληρονομιά του, πρωτοπορεί στην παραγωγή καλλιτεχνικού έργου, είναι εξωστρεφές και πρωτοπόρο.
Αναπτύσσει μια πολύπλευρη και ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική που στηρίζει τις ευπαθείς ομάδες.
Ασφαλώς και έχει ακόμα παθογένειες και προβλήματα, με τα οποία αναμετρούμεθα καθημερινά. Ωστόσο η πρόοδος που συντελείται σε όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων μας είναι πια ορατή από τον καθένα και ουδείς μπορεί να την αρνηθεί.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου και τα στελέχη της δημοτικής αρχής, είτε ανήκουν στην Δύναμη Πολιτών, είτε στις συνεργαζόμενες παρατάξεις. Ευχαριστώ κι εκείνους με τους οποίους συνεργαστήκαμε και πλέον ακολουθούν διαφορετική πορεία.
Ευχαριστώ επίσης τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την συνεργασία σε πολλά κρίσιμα ζητήματα αλλά και για τις – σε πολλές περιπτώσεις – εποικοδομητικές διαφωνίες μας. Και ασφαλώς ευχαριστώ ιδιαίτερα τους εργαζομένους του Δήμου, οι οποίοι, εκτός των άλλων καθηκόντων τους, έχουν αντεπεξέλθει άριστα στις δυσκολίες του covid-19 , κρατώντας τις υπηρεσίες μας όρθιες και λειτουργικές.
Δεν επαναπαυόμαστε ασφαλώς. Είναι δεδομένο και το γνωρίζουμε ότι το τέλος της πανδημίας θα βρει την κοινωνία κουρασμένη, με σοβαρά και πολυποίκιλα προβλήματα.
Για τούτο, παράλληλα με την υλοποίηση του σχεδίου μας για το μέλλον της πόλης, την οποία οραματιστήκαμε ως Μητροπολιτικό Κέντρο της Μεσογείου, εργαζόμαστε ακόμη πιο σκληρά και μεθοδικά, ώστε όταν τελειώσει η περιπέτεια που ζούμε να είμαστε σε θέση να στηρίξουμε τους δημότες μας, είτε με δράσεις και μέτρα ανακούφισης, είτε με έργα μεγάλης αναπτυξιακής δυναμικής, είτε με παρεμβάσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Δεν θα είναι εύκολη η επόμενη μέρα. Όμως όλοι μαζί, μπορούμε να ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση και να φτιάξουμε ξανά την καθημερινότητά μας, ακόμα καλύτερη από πριν».

Το βίντεο του απολογισμού:

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019 – ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021

Βασικοί άξονες της πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου:
1. Ηράκλειο, Ανθεκτική Πόλη
2. Ηράκλειο, Έξυπνη Πόλη
3. Ηράκλειο, πόλη 5+1 Πολιτισμών

Κοινωνική πολιτική, μέτρα για τον Covid-19

1. Λειτουργήσαμε δυο τηλεφωνικές γραμμές για τους δημότες:
Την γραμμή Βοήθειας (2813409999), η οποία μαζί και με την ηλεκτρονική πλατφόρμα κατάθεσης αιτημάτων απευθύνονται σε δημότες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να εξυπηρετούνται μέσω του προγράμματος: «Βοήθεια στο σπίτι», κατ΄ οίκον, χωρίς να μετακινηθούν.
Την γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης (2813409990) για ανθρώπους που βιώνουν έντονο άγχος από τον εγκλεισμό, τη μοναξιά και την απομόνωση.
2. Υλοποιήσαμε μια σειρά δράσεων και δύσκολων εγχειρημάτων (όπως η κατ’ οίκον διανομή του ΤΕΒΑ σε 2.557 άπορες οικογένειες , η καθημερινή διανομή συσσιτίου από τα Ιδρύματα Α.&Μ. Καλοκαιρινού στους τόπους διαβίωσης των ωφελουμένων, σε συνεργασία με ομάδα εθελοντών, η διανομή οπωροκηπευτικών στον καταυλισμό των Ρομά κ.ά) προκειμένου να συνδράμουμε ουσιωδώς τους δημότες που έμειναν κλεισμένοι στο σπίτι, λόγω της πανδημίας.
3. Και φυσικά, σε συνεννόηση με όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και εφαρμόζοντας τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, σε ελαφρύνσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών που πλήττονται οικονομικά από το lockdown.
4. Παράλληλα, προσαρμοστήκαμε γρήγορα στις απαιτήσεις της εποχής, προχωρώντας με ταχύτερους ρυθμούς στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου. Σήμερα παρέχουμε στους πολίτες 35 υπηρεσίες 4ου επιπέδου (δηλαδή πλήρους ολοκλήρωσης των υπηρεσιών με ηλεκτρονικό τρόπο , από την αίτηση ως την παραλαβή του εγγράφου σε προσωπικό ψηφιακό αποθετήριο του Δημότη) καθώς και πληθώρα εργαλείων στους εργαζόμενους ώστε να εφαρμόζουν απρόσκοπτα την τηλεργασία.
5. Τέλος, μέσα από το ψηφιακό κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου αλλά και άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες (Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο, κανάλι της Φιλαρμονικής, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη) εξακολουθούμε να προσφέρουμε στους δημότες πολιτιστικές παραγωγές υψηλού επιπέδου, μέχρις ότου οι συνθήκες επιτρέψουν να συναντηθούμε ξανά στους πολιτιστικούς χώρους της πόλης μας.
6. Συνολικά, η διοικητική λειτουργία του Δήμου και η απόδοση των υπηρεσιών στάθηκαν στο ύψος της δύσκολης περίστασης, εν μέσω πανδημίας και σε πολλές περιπτώσεις, βελτιώθηκαν κιόλας, χάρη σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις (π.χ. τμήμα ΤΑΠ).

Με πιο απλά λόγια ο Δήμος Ηρακλείου από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια μέχρι και σήμερα, βρίσκεται εμπράκτως δίπλα στους δημότες του με κάθε τρόπο.

Πέρα από όσα σχετίζονται με τον covid -19 όμως, συνεχίσαμε να εργαζόμαστε καθημερινά και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς των αρμοδιοτήτων μας, με τα αποτελέσματα να είναι πλέον ορατά σε κάθε δημότη.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:
1. Η ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης του Πάρκου Γεωργιάδη.
2. Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαμόρφωσης του ισόπεδου τμήματος στα Ενετικά Τείχη.
3. Η ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του κοινόχρηστου χώρου στην 62 Μαρτύρων.
4. Η ανακαίνιση – αναβάθμιση 25 παιδικών χαρών σε ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου (συνολικά έχουν αναβαθμιστεί περισσότερες από 40 την τελευταία τριετία).
5. Η έναρξη των εργασιών ανάπλασης της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Τα παραπάνω εντάσσονται στον σχεδιασμό μας για αναβάθμιση των κοινοχρήστων χώρων της πόλης και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της, κατά τρόπο ώστε αυτή να ενταχθεί ενεργά στην ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών του Ηρακλείου.
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι πράγματι οι δημότες, όχι μόνο έχουν αγκαλιάσει όλα αυτά τα έργα, όπως δείχνουν με την καθημερινή παρουσία τους αλλά τα έχουν αγαπήσει κιόλας, καθώς μέχρι στιγμής τα προσέχουν και φροντίζουν ώστε αυτά να παραμένουν καθαρά και ευπρεπή.

Στον τομέα της εκπαίδευσης και των κοινωνικών δομών, ολοκληρώσαμε έργα όπως:
1.Η ανέγερση νέου βρεφονηπιακού σταθμού επί των οδών Δρακάκη και Iλίου
2.Η ανέγερση του νέου ΚΔΑΠ – ΜεΑ στην Λεωφόρο Αριχεπισκόπου Μακαρίου
3.Η αποκατάσταση του 21ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου (Φορτέτσα) κ.ά

Ενώ προχωρήσαμε σε πολλές και σημαντικές εργασίες συντήρησης και επισκευής σχολικών μονάδων σε ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου.

– Ολοκληρώσαμε επίσης έργα μικρότερης εμβέλειας αλλά μεγάλης συμβολικής αξίας, όπως η ανακαίνιση της αίθουσας «Μανόλης Καρέλλης» στην Ανδρόγεω και η ανάπλαση της οδού Ψαρομηλίγκων.
– Ξεκινήσαμε, σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ, την λειτουργία τρίτης γραμμής Mini Bus, η οποία εξυπηρετεί τα νότια προάστια και περιλαμβάνει δυο ηλεκτροκίνητα λεωφορεία – με αυτόν τον τρόπο το Ηράκλειο μπήκε και επίσημα στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.
– Κάναμε επίσης εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις 200.000 τετραγωνικών μέτρων και πλέον, ενώ για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το μείζον πρόβλημα του κακού οδικού δικτύου εκπονήσαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων που έχει γίνει ποτέ στο Ηράκλειο, προϋπολογισμού 67 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ξεκινήσει εντός του 2021.
– Επιπλέον, συνεχίζεται από την ΔΕΥΑΗ η αντικατάσταση του υδρευτικού δικτύου της πόλεως, πιθανότατα το σημαντικότερο έργο υποδομών στην σύγχρονη ιστορία της πόλης, ενώ λοκληρώθηκε και λειτουργεί η μικρή μονάδα αφαλάτωσης, εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΗ.
– Στον τομέα της καθαριότητας, με μια σειρά μέτρων και δράσεων, όπως το μέτρο της αποκομιδής με ραντεβού, πετύχαμε μεγάλη βελτίωση στην εικόνα της πόλης. Παράλληλα συνεχίστηκε η ενίσχυση του στόλου με νέα οχήματα και προχωρούν οι διαδικασίες για την Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων και το εμβληματικό έργο του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας, που θα αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων στο Ηράκλειο.
– Συνεχίστηκαν οι πρωτοπόρες κοινωνικές δράσεις όπως η αξιοποίηση μέρους των δημοτικών ελαιόδεντρων με την συλλογή ελαιοκάρπου από ωφελούμενους του Δήμου και την ενίσχυση του Δημοτικού Παντοπωλείου με ελαιόλαδο.
– Στον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλεως, προχωρούν με μεθοδικά βήματα κρίσιμες δράσεις, όπως, μεταξύ άλλων, το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της Νέας Αλικαρνασσού.

Έχουν δρομολογηθεί και έχουν ξεκινήσει ή πρόκειται να ξεκινήσουν εντός του 2021 μια σειρά από εμβληματικά έργα, που θα αλλάξουν ακόμα περισσότερο την εικόνα του Ηρακλείου, όπως:
1. Η δεύτερη φάση της ανάπλασης του Σταυρού της πόλης
2. Η δεύτερη φάση της διαμόρφωσης του ισοπέδου τμήματος στα Ενετικά Τείχη.
3. Η πρώτη φάση της διαμόρφωσης του Πάρκου Ερυθραίας
4. Η αντικατάσταση 150 χιλιομέτρων δικτύου ύδρευσης σε διάφορες περιοχές της πόλης.
5. Η αντικατάσταση του στεγάστρου στο Παγκρήτιο Στάδιο καθώς και η βιοκλιματική αναβάθμισή του.

Όλα αυτά είναι απλώς μια σύνοψη του δημοτικού έργου κατά το διάστημα
Σεπτέμβριος 2019 – Απρίλιος 2021.

Στον παρακάτω σύνδεσμο υπάρχει ο πλήρης απολογισμός ανά Αντιδημαρχία και Δημοτική Εταιρεία: https://www.heraklion.gr/files/items/7/75831/apologismos_2019-2021_(low).pdf

Διαφήμιση
Διαφήμιση