HomeΣΠΟΡ2α Ιουλίου, Παγκόσμια Ημέρα Αθλητικού Συντάκτη 2021

2α Ιουλίου, Παγκόσμια Ημέρα Αθλητικού Συντάκτη 2021

«Είναι δύσκολο να ανασάνουμε. Πρέπει να προστατεύσουμε την πρόσβασή μας στις πηγές»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η 2α Ιουλίου γιορτάζεται ως η παγκόσμια ημέρα της Αθλητικής Δημοσιογραφίας, γιατί  την ημέρα αυτή, το 1924, ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Αθλητικών Συντακτών (AIPS). Παραθέτουμε, με την ευκαιρία του εορτασμού, μήνυμα του προέδρου της AIPS Τζιάνι Μέρλο προς όλους τους αθλητικούς δημοσιογράφους του κόσμου:

Λωζάνη:  Τη στιγμή αυτή υμνούμε την 2α Ιουλίου, ημέρα αφιερωμένη στην παγκόσμια αθλητική δημοσιογραφία, εν μέσω μιας ιδιαίτερης ψυχολογικής κατάστασης.

Ορισμένοι  από εμάς εύχονταν να έχουμε ξεμπερδέψει έως τώρα από τον εφιάλτη του κορωνοϊού, ωστόσο άλλοι ζουν ακόμη με τον φόβο της μετάδοσης.  Ο αθλητισμός προχωρά, προσπαθεί να προσφέρει ελπίδα ό,τι  τα χειρότερα ανήκουν στο παρελθόν, αλλά δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο ότι η καταιγίδα πέρασε.

Στο μεταξύ, το επάγγελμά μας υποφέρει, δυσκολεύεται να ανασάνει, σαν να είχε μολυνθεί από τον ιό. Η «ασφυξία» αυτή,  όμως, οφείλεται σε άλλους παράγοντες.

Διοργανωτές, ομοσπονδίες, κλαμπ κόβουν την ανάσα μας, δηλαδή την πρόσβαση στις πηγές. Κάποιοι περιορισμοί έχουν σωστά τεθεί από την υγεινομική επιτροπή, άλλοι όμως αποτελούν μέρος ενός δομημένου πλάνου, που στόχο έχει να μας αφήσει στην άκρη.

Να μας κάνει να αρκεστούμε σε ένα δελτίο τύπου ή στα δημόσια κοινωνικά προφίλ, τα οποία χειρίζονται πρακτορεία δημοσίων σχέσεων ή ακόμη και στις φήμες που διοχετεύχονται από τους έχοντες εξουσία. Θέλουν, επίσης, να μειώσουν τον αριθμό δημοσιογράφων εντός των γηπέδων και σταδιακά να καταργήσουν τις μικτές ζώνες. «Πνίγοντας», με ευγενικό τρόπο, την ελευθερία της έκφρασης στον κόσμο του αθλητισμού.

Οι αρχές που διέπουν την κοινωνική ζωή δεν ενδιαφέρουν πλέον κανέναν. Θέλουν απλώς να εκμεταλλευτούν τα κατώτερα ένστικτα του κοινού. Για αυτό πρέπει όλοι να αντιδράσουμε. Γιατί αν δεχτούμε αμαχητί τις αλλαγές, το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο για τις νέες γενιές.

Ο αθλητισμός είναι και πολιτισμός, όπως είναι και η αθλητική δημοσιογραφία, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στην επιτυχία των Sport Media Awards της AIPS. Εμείς υπερασπιζόμαστε τον πολιτισμό αυτό, καθώς και το μέλλον ενός καθαρού και εκπαιδευτικού αθλητισμού.