HomeHL-9Καύσωνας: Πού έδειξε 72 βαθμούς στην επιφάνεια

Καύσωνας: Πού έδειξε 72 βαθμούς στην επιφάνεια

Πτήση με θερμική κάμερα πάνω από την πόλη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κορύφωση του κύματος καύσωνα σήμερα Σάββατο, με μέγιστες θερμοκρασίες έως 43 βαθμούς!

Πτήσεις με drone πάνω από περιοχές της Αθήνας με χρήση θερμικής κάμερας πραγματοποίησε η ομάδα Up Stories  σε συνεργασία με το meteo.gr  την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021 για την χαρτογράφηση περιοχών που συμβάλλουν στην αστική θερμική νησίδα.

Στα πλάνα του βίντεο θα παρακολουθήσετε μερικά στιγμιότυπα από τη Λεωφόρο Συγγρού και τις περιοχές μεταξύ Φιξ και Αμφιθέας.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες επιφάνειας που κατέγραψε η θερμική κάμερα ήταν 72 βαθμοί Κελσίου, με τη θερμοκρασία οδοστρώματος της Λεωφόρου Συγγρού στο Φιξ να φτάνει τους 47°C και στην περιοχή της Αμφιθέας τους 44°C, όταν την ίδια ώρα η θερμοκρασία αέρα σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr ήταν 37°C κοντά στο κέντρο της Αθήνας και 31°C στα παραθαλάσσια τμήματα.

Οι υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας καταγράφηκαν σε δρόμους μικρής κυκλοφορίας και σε στέγες παλαιών κτηρίων με κλιματιστικές μονάδες.


Ο καθηγητής Φυσικής της ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός μίλησε στο protothema.gr  και χαρκτήρισε τη χρονιά που διανύουμε ως τη χειρότερη από πλευράς εισβολής της Αφρικανικής σκόνης στον Ελλαδικό χώρο.

«Μπορούμε να πούμε ότι είναι το έτος με τις περισσότερες εισβολές σκόνης από την έρημο Σαχάρα. Είναι ένα έτος το οποίο μέσα στην αποσταθεροποίηση του κλίματος έχει και αυτό το θέμα της συχνότερης μεταφοράς σκόνης αλλά έρχεται και αέρας από τη Σαχάρα ο οποίος είναι θερμός.Επομένως υπάρχει θερμό μέτωπο μαζί με τη μεραφορά της σκόνης . Αυτά δυο δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα που έχει ένα κίτρινο-καφέ ορίζοντα με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσφορία ανάλογα την περιοχή ιδίως όταν υπάρχει αυξημένη υγρασία σε ορισμένες παράκτιες περιοχές αλλά και σε περιοχές που είναι «γούβες», λέει στο protothema.gr και συνεχίζει:

«Στη Θεσσαλονίκη με 37 βαθμούς κελσίου και σχετική υγρασία κοντά στο 80% οι συνθήκες δίνουν το αίσθημα αυτό της αποπνικτικής ατμόσφαιρας.Αυτοί οι κόκκοι της σκόνης δεν παύουν να είναι αλλεργιογόνοι και να ενοχλούν το αναπνευστικό σύστημα.

Στην Αθήνα, επειδή έχουμε νότιο αέρα αυτό το μέτωπο το θερμό φέρνει σκόνη και ζέστη και εμποδίζει αυτόν τον ευεργετικό καλοκαιρινό άνεμο που αρχίζει τον Ιούνιο και τελειώνει τον Σεπτέμβριο. Για αυτό, λοιπόν «βράζει» ο τόπος αλλά και γαι το λόγο ότι δεν γίνεται σωστός αερισμός των πόλεων».

kaysonas

Κορύφωση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών σήμερα –  Στους 42C στα ηπειρωτικά

Κορύφωση του κύματος των πολύ υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται το Σάββατο 26/06, με τις συνθήκες καύσωνα σε πολλές περιοχές της χώρας να συνεχίζονται για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το Σάββατο 26/06 οι μέγιστες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά θα ξεπεράσουν τοπικά τους 41-42⁰C.

2606_intro

Ακόμα και στα νησιωτικά τμήματα, λόγω και των εξασθενημένων ανέμων, οι θερμοκρασίες θα φτάσουν στο Ανατολικό Αιγαίο τους 37-38 ⁰C, στις Κυκλάδες τους 36-37 ⁰C και στο Ιόνιο τους 38-39 ⁰C. Στο χάρτη παρουσιάζονται οι περιοχές, όπου η μέγιστη θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 36 ⁰C κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 26/06.

Επιπλέον, τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες του Σαββάτου 26/06, στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, αλλά και στα κεντρικά ορεινά τμήματα αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, ενώ αυξημένη πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων υπάρχει στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη.

Επισημαίνεται ότι:

Σε πολλές περιοχές θα ικανοποιούνται τα κριτήρια, ώστε οι επικρατούσες συνθήκες να χαρακτηριστούν ως συνθήκες καύσωνα.

Οι εξασθενημένοι άνεμοι σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, θα αυξάνουν σε πολλές περιοχές το αίσθημα δυσφορίας.

Αυξημένες θα διατηρηθούν οι συγκεντρώσεις σκόνης.

2606_maxtemp40_gr

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση