HomeHL-9Κατεδαφίστηκε το ανώτερο τμήμα του φουγάρου

Κατεδαφίστηκε το ανώτερο τμήμα του φουγάρου

Νέες παρεμβάσεις στο μνημείο τις επόμενες ημέρες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια δύσκολη επιχείρηση ήταν αυτή που ξεκίνησε χθες, μετά την κατάρρευση τμήματος του φουγάρου στην Αγία Φωτεινή, στον Κουμπέ.

Κατεδαφίστηκε με συνδρομή γερανού το σαθρό ανώτερο τμήμα του φουγάρου – περίπου 3 μέτρα – ώστε να αρθεί προσωρινά η επικινδυνότητα του. Οι εργασίες ωστόσο θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και αφού οι αρμόδιες επιτροπές αποφανθούν για το είδος της παρέμβασης που πρέπει να γίνει για να μην υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Η χθεσινή παρέμβαση έγινε με επιστασία της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Ρεθύμνου και των μηχανικών της, που από την πρώτη στιγμή έφτασαν στο σημείο και πραγματοποίησαν αυτοψία, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας σε συνεννόηση με την Τροχαία. Παράλληλα ενημερώθηκε η Πολεοδομία για την έκδοση πρωτοκόλλου ετοιμορροπίας.

Το φουγάρο, ύψους 33 μέτρων, που βρίσκεται στο παλιό εργοστάσιο της Ένωσης στον Κουμπέ, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της βιομηχανικής περιόδου της πόλης ωστόσο  η απουσία έργων συντήρησης και η εγκατάλειψή του, οδήγησαν μοιραία στο να προκύψουν σοβαρά στατικά προβλήματα και να φτάσουμε στη χθεσινή κατάρρευση τμήματος.

Το μνημείο διέπεται από ένα ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς ένα τμήμα του ανήκει στην Ένωση ενώ το τμήμα που είναι στον αιγιαλό ανήκει στο δημόσιο, με αρμόδια δηλαδή την Κτηματική Υπηρεσία. Ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα, ωστόσο ανέλαβε την επιστασία των εργασιών χθες λόγω του επείγοντος χαρακτήρα τους, ενημερώνοντας πρώτα τόσο την Κτηματική Υπηρεσία και την Ένωση, όσο και την υπηρεσία της αρχαιολογίας.

Για λόγους ασφάλειας ο δρόμος στην οδό Σταμαθιουδάκη μέχρι το στρατόπεδο έκλεισε χθες στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Χανιά και κατά διαστήματα και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας, προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία στους οδηγούς ωστόσο αυτό κρίθηκε απαραίτητο για να μην κινδυνέψουν οι διερχόμενοι οδηγοί από ενδεχόμενη νέα πτώση τμημάτων του φουγάρου.

Άμεση η παρέμβαση του δήμου και ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών

Με αφορμή την κατάρρευση τμήματος του φουγάρου στην περιοχή “Αγίας Φωτεινής Κουμπέ”, ο  Δήμος Ρεθύμνης, ενημερώνει τους συμπολίτες για τη διαχείριση του θέματος εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Ειδικότερα:

«Αμέσως μόλις έγινε αντιληπτή η κατάρρευση μέρος του φουγάρου στον Κουμπέ (στις 11 το πρωϊ του Σαββάτου 19 Ιουνίου 2021) ο Δήμος ενημέρωσε το Αστυνομικό Τμήμα Ρεθύμνου ενώ τεχνικά στελέχη των Διευθύνσεων της Τεχνικής Υπηρεσίας και των υπηρεσιών Δόμησης (Πολεοδομίας) μετέβησαν στο σημείο, όπου διαπιστώθηκε κίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών.

Η Τροχαία και το Λιμεναρχείο, ως αποκλειστικά αρμόδιοι, προχώρησαν στον αποκλεισμό της περιοχής  από διερχόμενα αυτοκίνητα, πεζούς και λουόμενους βάσει των επιχειρησιακών τους κριτηρίων.

Στη συνέχεια, ενημερώθηκαν οι ιδιοκτήτες του εν λόγω ακινήτου, δηλαδή η Κτηματική Υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου και η Ε.Γ.Σ.Ρ.

Δεδομένου ότι το φουγάρο έχει κηρυχθεί νεώτερο μνημείο, ενημερώθηκε η αρμόδια Εφορία Νεωτέρων Μνημείων  με έδρα το Ηράκλειο,  η οποία, έδωσε συγκατάθεση για προσεκτική και άμεση καθαίρεση των επικινδύνων τμημάτων. Με την καθοδήγηση της Εφορίας, αποτυπώθηκε το σαθρό τμήμα με drone, ώστε να υπάρχει ακριβής αποτύπωση για την μελλοντική αναστήλωση του μνημείου.  Με το δεδομένο αυτό, έγινε  νέα συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες και αποφασίστηκε η άμεση επέμβαση.

Μέχρι τις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας, υπό τη διαρκή  εποπτεία  και την καθοδήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Ρεθύμνης κ. Άγγελου Μαλά και Μηχανικών του Δήμου,  το επικίνδυνο τμήμα του φουγάρου, είχε καθαιρεθεί,   με τη χρήση κατάλληλου μηχανικού και εξειδικευμένων τεχνιτών ιδιωτικής  τεχνικής εταιρείας η οποία ανέλαβε την εκτέλεση του συγκεκριμένου απαιτητικού έργου. Κατόπιν αυτού άρθηκαν τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και η οδός Σταμαθιουδάκη δόθηκε σε κυκλοφορία.

Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός,  ο Δήμος Ρεθύμνης κρίνει αναγκαίο να επισημάνει εμφαντικά την αναγκαιότητα άμεσης συμμόρφωσης της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου με την απόφαση του ΣΤΕ, σχετικά με τον επανακαθορισμό των ορίων του αιγιαλού, ώστε να αρθούν τέτοια αδιέξοδα, όπως σε αυτήν την περίπτωση, που ένα τμήμα του  φουγάρου θεωρείται αιγιαλός και το υπόλοιπο ιδιωτική περιουσία της Ε.Γ.Σ.Ρ.

Ο Δήμος Ρεθύμνης, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια και τις επόμενες ημέρες για την αποσόβηση κάθε κινδύνου και την προστασία του μνημείου».

goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση