HomeΕΛΛΑΔΑΑΔΜΗΕ: «Πράσινες» επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ στον ηλεκτρισμό έως το 2031

ΑΔΜΗΕ: «Πράσινες» επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ στον ηλεκτρισμό έως το 2031

Ανοίγει ο δρόμος για μεγαλύτερη διείσδυση καθαρών μορφών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα 5 δισ. ευρώ ανέρχεται το «πράσινο» επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ σε βάθος 10ετίας, με στόχο την ομαλή μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή με όρους βιωσιμότητας για την κοινωνία και το περιβάλλον.

Με τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ανοίγει ο δρόμος για μεγαλύτερη διείσδυση καθαρών μορφών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας (17 GW έως το 2030) και διασφαλίζεται ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ).

Βάσει του νέου Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης 2022-2031, ο Διαχειριστής βάζει «στην πρίζα» σχεδόν όλα τα νησιά του Αιγαίου, εκσυγχρονίζει το Σύστημα Μεταφοράς με τεχνολογίες αιχμής σε στεριά και θάλασσα, ενισχύει τις διεθνείς διασυνδέσεις και ενεργοποιείται σε καινοτόμες δραστηριότητες που αναδύονται στο νέο τοπίο του ενεργειακού μετασχηματισμού, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και οι μονάδες αποθήκευσης.

Διεθνείς διασυνδέσεις

Η ανάπτυξη των διεθνών διασυνδέσεων διαδραματίζει κεντρικό ρόλο την αναπτυξιακή στρατηγική του Διαχειριστή, καθώς συμβάλλει ουσιαστικά στην ευστάθεια του Συστήματος και τη σύγκλιση των τιμών μεταξύ των διαφορετικών ευρωπαϊκών περιφερειών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συνεργασία με τους γειτονικούς Διαχειριστές για την αξιολόγηση των εναλλακτικών δυνατοτήτων ενίσχυσης των διακρατικών διασυνδέσεων.

Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας

Στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης στη νέα εποχή, αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος που μπορούν να αποκτήσουν τα συστήματα αποθήκευσης, καθώς η ένταξή τους στο ηλεκτρικό σύστημα προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα που βελτιστοποιούν τη λειτουργία του.

Στο νέο ΔΠΑ συμπεριλαμβάνεται πρόταση για πιλοτικό έργο εγκατάστασης συστημάτων συσσωρευτών στη Νάξο, ισχύος 7 έως 10 MW, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εντός του 2022. Ανάλογα σχέδια προβλέπονται και στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου τα έργα αποθήκευσης θα συμβάλλουν καθοριστικά στη διαχείριση τοπικών συμφορήσεων λόγω της υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ.

Περισσότερες πληροφορίες 

Διαφήμιση
Διαφήμιση