HomeHL-TOPΣουρβίνος για νέα μετάλλαξη στην Κρήτη: Δεν χρειάζεται πανικός

Σουρβίνος για νέα μετάλλαξη στην Κρήτη: Δεν χρειάζεται πανικός

Τι είπε για τα εμβόλια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εφησυχαστικός ως προς τη νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Κρήτη εμφανίστηκε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος.

Ο κ. Σουρβίνος μιλώντας στο cretapost επεσήμανε πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία ως προς τα τρία κρούσματα που εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο.

«Τρία είναι τα κρούσματα που φέρουν το στέλεχος της μετάλλαξης με την ονομασία Β.1.1.523 στην Κρήτη. Και οι τρεις άνθρωποι παρουσιάζουν ελαφριά νόσηση και δεν χρειάζονται νοσηλεία», ανέφερε ο κ. Σουρβίνος ενώ παράλληλα τόνισε πως η ιχνηλάτηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

«Από τη πρώτη στιγμή που το Ιολογικό Εργαστήριο εντόπισε την μετάλλαξη την παρακολουθούμε στενά. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει μία κοινή μετάλλαξη με το βραζιλιάνικο και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος στα οποία τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σουρβίνος.

Μάλιστα, ο καθηγητής κλινικής ιολογίας συνέστησε στον κόσμο ψυχραιμία.

«Δεν χρειάζεται πανικός. Η κατάσταση παρακολουθείται από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, μέρος του οποίου είναι και το Εργαστηριό μας. Το Δίκτυο είναι πολύ αποτελεσματικό και βρίσκουμε έγκαιρα όλα τα στοιχεία», ανέφερε σχετικά ο κ. Σουρβίνος.

Τζανάκης: Είναι ένα περίεργο γονιδίωμα

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης με χθεσινές δηλώσεις του ανέφερε ότι  «το γεγονός ήταν γνωστό στις υγειονομικές αρχές εδώ και μέρες. Είναι ένα περίεργο γονιδίωμα το οποίο δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το γονιδίωμα αυτή τη στιγμή έχει δοθεί προκειμένου να ταυτοποιηθεί για να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό». Ακόμα ανέφερε ότι την υπόθεση την έχει αναλάβει η Πολιτική Προστασία ώστε να μην εξαπλωθεί το νέο στέλεχος, καθώς «ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις επιδημιολογικές του ιδιότητες, δηλαδή αν είναι πιο μεταδοτικό ή πιο βλαπτικό από τα στελέχη που έχουμε εντοπίσει μέχρι τώρα».

Διαφήμιση
Διαφήμιση