HomeHL-9Η ΕΕ διεκδικεί αποζημίωση-μαμούθ για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις της AstraZeneca

Η ΕΕ διεκδικεί αποζημίωση-μαμούθ για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις της AstraZeneca

Η ΕΕ έσυρε την AstraZeneca στα δικαστήρια τον Απρίλιο μετά την ανακοίνωση της τελευταίας ότι στόχευε να παραδώσει μόνον 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της για την Covid-19 μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αντί για τις 300 εκατ. δόσεις που προέβλεπε το συμβόλαιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τεράστια αποζημίωση από την AstraZeneca για την καθυστέρηση στις παραδόσεις των εμβολίων διεκδικεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον δικηγόρο της να κατηγορεί στη δίκη στις Βρυξέλλες τον βρετανο-σουηδικό φαρμακευτικό κολοσσό ότι ούτε καν προσπάθησε να τηρήσει τους όρους του συμβολαίου με την Ένωση και ότι απέτυχε να προειδοποιήσει εγκαίρως για τις δραστικές περικοπές στις παραδόσεις.

Η ΕΕ έσυρε την AstraZeneca στα δικαστήρια τον Απρίλιο μετά την ανακοίνωση της τελευταίας ότι στόχευε να παραδώσει μόνον 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της για την Covid-19 μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αντί για τις 300 εκατ. δόσεις που προέβλεπε το συμβόλαιο. Η ΕΕ θέλει να παραδώσει η φαρμακευτική εταιρεία τουλάχιστον 120 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου. «H AstraZeneca ούτε καν προσπάθησε να σεβαστεί το συμβόλαιο», δήλωσε ο δικηγόρος της ΕΕ Ραφαέλ Τζαφεράλι στο βελγικό δικαστήριο κατά την έναρξη της δίκης, μεταφέροντας το αίτημα της Κομισιόν να καταβάλει η εταιρεία δέκα ευρώ ημερησίως για κάθε δόση που καθυστερεί να παραδώσει, πράγμα που σύμφωνα με τα προαναφερθέντα μεταφράζεται σ’ ένα τεράστιο ποσό. Παράλληλα η ΕΕ απαιτεί άλλα δέκα εκατ. ευρώ από την AstraZeneca επειδή δεν τήρησε τους όρους της συμφωνίας.

Η τελευταία έχει υποστηρίξει κατ’ επανάληψη ότι το συμβόλαιο δεν ήταν δεσμευτικό και ότι υποσχέθηκε μόνον να καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την παράδοση των δόσεων. Ο δικηγόρος της ΕΕ αντέτεινε στο δικαστήριο ότι ο όρος αυτός δεν έγινε σεβαστός καθώς η AstraZeneca δεν παρέδωσε στην Ένωση τα 50 εκατ. δόσεις που παρήχθησαν σε εργοστάσια, τα οποία έχουν καταχωρηθεί στο συμβόλαιο ως προμηθευτές της ΕΕ, περιλαμβανομένων 39 εκατ. δόσεων που παρήχθησαν στη Βρετανία. Η εταιρεία έχει πει ότι οι δόσεις που παρήχθησαν στη Βρετανία ήταν «καπαρωμένες» βάσει συμβολαίου που είχε υπογράψει η Βρετανική κυβέρνηση με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που ανέπτυξε το εμβόλιο. Αλλά ο δικηγόρος της ΕΕ είπε ότι η AstraZeneca είχε δεσμευτεί στη συμφωνία της με την ΕΕ να μην αναλάβει άλλες υποχρεώσεις που θα την εμπόδιζαν να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση