HomeΕΛΛΑΔΑΚαταγγελία ΣΥΡΙΖΑ: 30 περιστατικά λογοκρισίας στην ΕΡΤ μέσα σε 22 μήνες

Καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ: 30 περιστατικά λογοκρισίας στην ΕΡΤ μέσα σε 22 μήνες

Τι ζητούν οι δημοσιογράφοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε τριάντα περιστατικά λογοκρισίας στην ΕΡΤ του κ. Μητσοτάκη. Όλα αυτά αποτελούν τρανταχτή επιβεβαίωση των πρόσφατων καταγγελιών για το καθεστώς φίμωσης που έχει επιβληθεί στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση» σημείωσε η κ. Γκαρά.

«Μέσα σε 22 μήνες η διοίκηση της ΕΡΤ και ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης έχουν φιμώσει, θάψει και διαστρεβλώσει ειδήσεις και πραγματικότητα, τριάντα φορές», καταγγέλλει η Νατάσα Γκαρά, αναπληρώτρια Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε τριάντα περιστατικά λογοκρισίας στην ΕΡΤ του κ. Μητσοτάκη. Όλα αυτά αποτελούν τρανταχτή επιβεβαίωση των πρόσφατων καταγγελιών για το καθεστώς φίμωσης που έχει επιβληθεί στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση» σημείωσε η κ. Γκαρά.

«Η πραγματικότητα όμως, όσο και να θέλουν να την κρύβουν και να τη διαστρεβλώνουν, είναι αμείλικτη. Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πως οι κ.κ. Ζούλας – Γαμπρίτσιος έχουν μετατρέψει την ΕΡΤ, από δημόσια ραδιοτηλεόραση του ελληνικού λαού, σε «γαλάζιο» φερέφωνο κυβερνητικής προπαγάνδας του κομματικού στρατού», επεσήμανε.

Η αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι «τα λογοκριμένα ρεπορτάζ και το ραβασάκι της ντροπής που έδινε εντολή να «θαφτούν» τα πλάνα από το κορωνογλέντι του κ. Μητσοτάκη στην Ικαρία δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά».

«Η προβολή των «κομμένων» επεισοδίων εκπομπής της ΕΡΤ» σημειώνει, «καταγράφεται ως μια σημαντική νίκη. «Είναι ελπιδοφόρο ότι ο συλλογικός αγώνας και η επιμονή στην υπεράσπιση της δημοσιογραφίας και της δημοκρατίας ανάγκασαν σε υποχώρηση τη διοίκηση της ΕΡΤ και τους γαλάζιους λογοκριτές της. Την ίδια στιγμή όμως, είναι και αποκαλυπτικό του ασφυκτικού κλίματος χειραγώγησης που έχει επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και όχι μόνο».

Τι ζητούν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ

Την ίδια στιγμή, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ σε ανακοίνωσή τους τονίζουν την ανάγκη να αντισταθούν στις παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο». Επίσης γίνεται λόγος για φαινόμενα παρακμής και απαξίωσης στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ.

Η ανακοίνωσή τους:

«Συνέλευση δημοσιογράφων της ΕΡΤ, η πρώτη εδώ και δύο χρόνια, πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, στον κήπο του Ραδιομεγάρου (με τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συμμετοχή ήταν πολύ καλή, με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες.

Στο επίκεντρο της συνέλευσης των δημοσιογράφων βρέθηκαν θέματα όπως η χειραγώγηση της ενημέρωσης και τα κομμένα θέματα, η απαξίωση των εργαζομένων και ο συγκεντρωτισμός.

Η ανακοίνωση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, που υπογράφει ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της τηλεόρασης Νίκος Κορόβληλας, αναφέρει ότι συζητήθηκαν τα εξής:

Η ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους. Συζητήθηκε ότι είναι απαραίτητο, ειδικά τώρα που αίρονται οι περιορισμοί αλλά ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού παραμένει, να οργανωθεί η εργασία με γνώμονα τον διαχωρισμό των εργαζομένων σε ομάδες που δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Για την καλύτερη διασπορά, να αξιοποιηθούν τα κτήρια της ΕΡΤ στην Αθήνα.

Η απαξίωση και ο παραγκωνισμός συναδέλφων, αλλά και η αύξηση του συγκεντρωτισμού στη διαχείριση της ενημέρωσης.

Η προσπάθεια χειραγώγησης της Ενημέρωσης. Η αποσιώπηση σημαντικών ειδήσεων από τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές. H ανάγκη να αντισταθούμε στις παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο. Το πρόσφατο παράδειγμα των κομμένων θεμάτων που η διοίκηση του τομέα Ενημέρωσης αναγκάστηκε τελικά να προβάλλει μετά τις αντιδράσεις και την προκήρυξη συνέλευσης, αποδεικνύει ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τη δουλεία μας.

Οι επιπτώσεις της ενιαίας δεξαμενής ρεπόρτερ όπως προβλέφθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά της εταιρίας, στο Οργανόγραμμα που πέρασε μέσα στην πανδημία. Η εφαρμογή ξεκίνησε από τον αθλητικό τομέα με πρόσχημα την λειτουργία αθλητικής ενημερωτικής ιστοσελίδας και μόνο γνωστό σχεδιασμό να εργάζονται οι δημοσιογράφοι από το σπίτι τους.

Η κοινή ανακοίνωση των δημοσιογραφικών Ενώσεων της περιφέρειας για τις εξελίξεις στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ. Καταγράφεται ότι αφού τους αφαίρεσαν κάθε αυτονομία, τώρα προσλαμβάνουν προϊσταμένους από την «αγορά», με μόνο προαπαιτούμενο τις κατάλληλες «συστάσεις», αντί να ενισχύσουν την βιωσιμότητά τους  που απειλείται, με κάλυψη των υπαρκτών και επειγόντων ελλείψεων σε προσωπικό.

Κοινή πεποίθηση όσων παραβρέθηκαν στη συνέλευση είναι πως πρέπει να οργανώσουμε και να ενισχύσουμε την συλλογικότητα μας ώστε να αντιμετωπίσουμε με ενότητα και αλληλεγγύη θέματα εργασιακά και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους αλλά και να περιφρουρήσουμε το δημοσιογραφικό έργο.

Επαναδιατυπώθηκε η πάγια θέση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ για την ανάγκη νομοθέτησης της θεσμικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Συζητήθηκε ότι σύμφωνα με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, οι εργαζόμενοι σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις δεν θα μπορούν να κηρύξουν πλέον απεργία, αν πρώτα δεν ζητήσουν διαμεσολάβηση για δημόσιο διάλογο από τον ΟΜΕΔ και δεν λήξει ο δημόσιος διάλογος.

Για το θέμα των ενσήμων της διετίας ενημερώθηκαν οι συνάδελφοι ότι η διαδικασία προχωρά, όπως μας ενημέρωσε ο Γενικός Διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Βαγγέλης Λουριδάς.

Τις επόμενες ημέρες θα αποσταλούν βεβαιώσεις για την επιστροφή των χρημάτων των αποζημιώσεων που πήραν οι συνάδελφοι στο κλείσιμο της ΕΡΤ και απέδωσαν κατά την διαδικασία του συμψηφισμού, όπως μας ενημέρωσε ο Υποδιευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, Οργάνωσης, Αποδοχών και Παροχών, Πάνος Κεφάλας.

Συζητήθηκε το θέμα της ασφάλισης των συμβασιούχων συναδέλφων, όπως επίσης και τα δικαιώματά τους που δεν περιλαμβάνουν υπερωρίες και αμοιβή κατά την εργασία τους τις αργίες».

newpost.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση