HomeHL-9Γηροκομείο Χανίων: Δεν είχαν εντοπιστεί παραβάσεις στο παρελθόν από τις αρμόδιες υπηρεσίες

Γηροκομείο Χανίων: Δεν είχαν εντοπιστεί παραβάσεις στο παρελθόν από τις αρμόδιες υπηρεσίες

Στο «μικροσκόπιο» οι τραπεζικοί λογαριασμοί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καταγγελίες για την κακή λειτουργία του γηροκομείου στα Χανιά, που έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο «μάτι του κυκλώμα» και που έχουν σοκάρει το πανελλήνιο, δεν είχαν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των Χανίων.

Με δηλώσεις του μάλιστα ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής αναφέρει, ότι στον εν λόγω οίκο ευγηρίας γίνονταν έλεγχοι από τα αρμόδια κλιμάκια χωρίς ωστόσο να έχει διαπιστωθεί κάτι. Οι έλεγχοι έχουν να κάνουν με τον αριθμό του προσωπικού, τις εγκαταστάσεις, την καθαριότητα, τα τρόφιμα αλλά και την διαχείριση των αποβλήτων.

«Το κλιμάκιο που διενεργούσε έλεγχο κατά διαστήματα στο γηροκομείο δεν είχε εντοπίσει κάποια παράβαση ενώ δεν υπήρξε ποτέ στις υπηρεσίες μας οποιανδήποτε καταγγελία. Η Δ/νση Υγείας δεν έχει εικόνα για τον αριθμό θανάτων» δήλωσε ο κ. Καλογερής.

Στο «μικροσκόπιο» οι τραπεζικοί λογαριασμοί

Όπως ήδη έχει αναφέρει το cretapost, οι έρευνες των διωκτικών αρχών στρέφονται στα οικονομικά του γηροκομείου. Εάν από τους θανάτους των ηλικιωμένων οι ιδιοκτήτες κατάφεραν να καρπωθούν περιουσιακά στοιχεία. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία κάτι τέτοιο δεν έχει προκύψει ωστόσο η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Δικηγόροι οίκου ευγηρίας: Ζητούν να τηρηθεί η μυστικότητας της προανάκρισης

Ο δικηγόρος του γηροκομείου Χανίων ζήτησε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου να τηρηθεί η μυστικότητα της προανάκρισης και να τηρηθεί ο σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας, ενώ παράλληλα κατέθεσε υπόμνημα σχετικά με στις καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων.

Ειδικότερα, ο δικηγόρος Νίκος Ρουσόπουλος με την ιδιότητα του παραστάτη του γηροκομείου Χανίων κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία μεταξύ των άλλων προτείνει περισσότερους από 50 μάρτυρες να καταθέσουν για τις συνθήκες στο γηροκομείο, ενώ ζητεί να γίνει και άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Ακόμα, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις.

Αναλυτικότερα, εξερχόμενος του Αρείου Πάγου ο κ. Ρουσόπουλος, δήλωσε:

«Μετέβην στον Άρειο Πάγο, ώστε να καταθέσω μία αίτηση-υπόμνημα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να τηρηθεί η αρχή της μυστικότητας, γιατί εμείς μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία πληροφόρηση παρά μόνο από τα ΜΜΕ.

Επίσης να υπάρξει σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας και κυρίως να κληθούν 52-53 μάρτυρες που ήδη προτείνουμε εμείς, συγγενείς νοσηλευομένων και φιλοξενουμένων πρώην και νυν στον οίκο, να βεβαιώσουν για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων.

Όπως βέβαια προσκόμισα και δύο μηνύματα καταγγελλόντων, στα οποία η μία λέει ότι «είμαι πάρα πολύ τυχερή που βρίσκομαι σε μία ιδιαίτερη φάτνη ανθρώπων», πώς μετά η ιδιαίτερη φάτνη ανθρώπων έγινε το σύγχρονο Άουσβιτς, ο δε δεύτερος ζητάει συγγνώμη γιατί δεν έκανε το τεστ κορωνοϊού όπως έπρεπε να το κάνει, το επαναλαμβανόμενο και ζητάει συγγνώμη γιατί είχατε δίκιο σε όλα και αποχωρεί.

Όλα αυτά να τεθούν υπ’ όψιν των προανακριτικών αρχών, για να μπορέσει να αποδοθεί πλέον αυτό που πρέπει να αποδοθεί, αν υπάρχει και το τι υπάρχει, που για μας δεν υπάρχει τίποτα».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων εάν από τους 53 μάρτυρες υπάρχουν συγγενείς ηλικιωμένων που έχουν αποβιώσει, ο κ. Ρουσόπουλος, απάντησε:

«Βεβαίως, οι περισσότεροι είναι συγγενείς ηλικιωμένων που έχουν αποβιώσει, όπως έχω υποβάλει και το αίτημα στον αξιότιμο κύριο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που προΐσταται όλης της έρευνας, ούτως ώστε να καλέσει από τους 1.100 περίπου που είχαν φιλοξενηθεί και φιλοξενούνται και σήμερα στη μονάδα όποιον από αυτούς θέλει.

Κανένα πρόβλημα, δηλαδή δεν μπορεί 5 άνθρωποι να σπιλώνουν τη φήμη όταν στο ίδιο συμβάν ήταν παρόντες άλλοι 1.095 και να μένουν στη σιωπή. Τώρα μιλούσα με Κρήτη, από τις 6 Μαΐου και μετά θα αρχίσει η κλήση δικών μας μαρτύρων στις προανακριτικές αρχές στα Χανιά».

Στην συνέχεια, ακολούθησε οι εξής ερωτοαπαντήσεις:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκτός από καταγγελίες πρώην εργαζομένων υπάρχουν και καταγγελίες συγγενών ηλικιωμένων που όπως λένε αναγκάστηκαν να πάρουν ους δικούς τους ανθρώπους, γιατί έβλεπαν όλα αυτά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό θα φανεί, θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο το πιστεύω απόλυτα ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, γιατί δεν μπορεί επί 12 χρόνια να μην υπάρχει τίποτα και ξαφνικά να υπήρξε αυτός ο ορυμαγδός. Σϊγουρα η Ελληνκή Δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της όπως το πράττει πάντα και θα καλέσει αυτούς τους 53 ανθρώπους. Δεν μπορώ να ακούω ιστορίες ότι εκεί έβγαζαν τις χρυσές μασέλες, ότι τους ψέκαζαν με αεροζόλ και αυτό που άκουσα τελευταία, ότι «εγώ έβλεπα τον πατέρα μου να τον κακοποιούν και καθόμουν και τον έβλεπα». Αυτά τα πράγματα δεν στέκουν στην κοινή λογική.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Επειδή λέτε ότι εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί ο οίκος ευγηρίας, έχει ξανασυμβεί να υπάρχουν τόσοι θάνατοι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το θέμα των θανάτων είναι ένα θέμα το οποίο πραγματικά δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή, διότι δεν έχω πρόσβαση στη δικογραφία, εγώ το μόνο που γνωρίζω είναι ότι υπάρχουν 24 ληξιαρχικές πράξεις θανάτων που έχουν δοθεί από το Δήμο Χανίων.

Όλα τα υπόλοιπα νούμερα δεν τα γνωρίζω, γι’ αυτό θεωρώ ότι μετά το Πάσχα που θα ξεκινήσει η εξέταση της δικής μας πλευράς, θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα. Αλλά γι’ αυτό που είμαι σίγουρος και έχω την πληροφόρηση είναι ότι τηρούνταν όλες οι διαδικασίες γιατί υπήρχαν και υλικό από κάμερες που έχει κατασχεθεί, υπάρχουν επικοινωνίες, υπάρχουν τα πάντα και ζητάμε και την άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών να δούμε ποιος και τι απειλούσε και ποιος και τι εκβίαζε.

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών για τις καταγγελίες που αφορούν στο θάνατο δεκάδων ηλικιωμένων που ήταν τρόφιμοι σε γηροκομείο των Χανίων.

Αρχικά οι καταγγελίες αφορούσαν 68 συνολικά θανάτους μέσα σε 15 μήνες ωστόσο πληροφορίες θέλουν αυτός ο αριθμός να έχει αυξηθεί σε 73.

Οι αστυνομικοί στις 22 Μαρτίου, μετά από παραγγελία της εισαγγελίας, προχώρησαν σε αιφνιδιαστική έρευνα στο γηροκομείο χωρίς ωστόσο να διαπιστώνουν κάτι το μεμπτό.

ghrokomeio

Τι λέει η ιδιοκτήτρια

H ιδιοκτήτρια του οίκου ευγηρίας τονίζει με τη σειρά της ότι η δομή λειτουργεί νόμιμα από το 2009 και μιλάει για σκευωρία που έχει στηθεί σε βάρος της.

Εκταφή ηλικιωμένης

Κεντρική υπόθεση της εισαγγελικής έρευνας στη φάση αυτή αποτελεί η περίπτωση θανάτου ηλικιωμένης γυναίκας, από χωριό της Κισσάμου, η οποία φιλοξενούνταν στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας και απεβίωσε 11 μήνες πριν, λόγω ανακοπής, όπως αναφέρεται στο πιστοποιητικό θανάτου.

Την περασμένη Πέμπτη έγινε η εκταφή της σορού ηλικιωμένης σε χωριό της Κισσάμου, παρουσία αστυνομικών της Ασφάλειας Χανίων και τεσσάρων ιατροδικαστών, δύο κρατικών και ενός τεχνικού συμβούλου από κάθε πλευρά, δηλαδή της οικογένειας της ηλικιωμένης και του οίκου ευγηρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, κατά τη νεκροψία δεν εμφανίστηκαν κακώσεις σε οστά (είτε στο κεφάλι, είτε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματός του).

Ωστόσο, αναμένονται απαντήσεις από τις ιστολογικές εξετάσεις οι οποίες προβλέπεται να δείξουν κάποιο αποτέλεσμα εντός των επόμενων ημερών.

ektafh-kretapost

Συγκλονίζουν οι νέες καταγγελίες

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN TV υπήρχαν ηλικιωμένοι δεμένοι, σκελετωμένοι, ανήμποροι να μιλήσουν για τη φρίκη που ζούσαν στα χέρια ανθρώπων που τους φερόντουσαν με τον πιο βάναυσο τρόπο. Αυτή είναι η εικόνα που περιγράφει στο οπεν πρώην εργαζόμενη του οίκου ευγηρίας στα Χανιά και σοκάρει. Όλα όσα γίνονταν ήταν ένα κοινό μυστικό. Οι τόσοι θάνατοι σε 15 μήνες με κοινή αιτία θανάτου την ανακοπή καρδιάς. Οι ηλικιωμένοι φοβόντουσαν να μιλήσουν στους δικούς τους. Και όταν κάποιος έκανε… το λάθος, τους έβγαζαν τρελούς.

Παράλληλα, πρώην εργαζόμενος του οίκου ευγηρίας, από τον οποίο ξεκίνησε και η καταγγελία, περιέγραψε σκηνές με ανθρώπους δεμένους και βάναυσα χτυπήματα. «Στο γηροκομείο αυτό δούλεψα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, σχεδόν έξι μήνες. Αυτά που είχα δει όσο καιρό ήμουν εκεί πέρα, οι καταστάσεις ήταν γενικά δεν ήταν τόσο καλές. Η μεταχείριση των γερόντων ήταν πολύ κακή, δηλαδή τους έδεναν στα κρεβάτια, ακόμα και αυτούς που δεν ήταν διεγερτικούς, τους έδιναν χάπια για να τους ηρεμήσουν, τους χτυπούσαν πολλές φορές. Υπήρχαν πολλές φορές, κάποια βράδια, όταν τελείωνα τη βάρδιά μου, μου έλεγαν να δέσω κάποιους ανθρώπους και επειδή εγώ δεν έχω μάθει έτσι, έχω μάθει να δουλεύω με τον δικό μου τρόπο και να σέβομαι τους μεγαλύτερους δεν το έκανα. Κάποια στιγμή με πήρανε χαμπάρι και πήγαιναν μετά και τους έδεναν εκείνοι».

Διαφήμιση
Διαφήμιση