HomeΚΡΗΤΗ387 εκ. ευρώ κοστίζει η ηλεκτροδότηση της Κρήτης

387 εκ. ευρώ κοστίζει η ηλεκτροδότηση της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση των νέων τιμολογίων της ΔΕΗ για τη χαμηλή τάση, που φέρνουν μέσα στο καλοκαίρι σημαντικές αυξήσεις 20% στην τιμή της κιλοβατώρας και περίπου 11% μεσοσταθμικά, για 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά με χαμηλές καταναλώσεις ως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, αλλά και μειώσεις 3-7% στο συνολικό κόστος ενέργειας που πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω των επαγγελματικών τιμολογίων.

Η νέα αναπροσαρμογή των τιμολογίων που θα έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιουλίου, συζητήθηκε μεταξύ άλλων θεμάτων όπως οι δημοπρασίες ισχύος και η «Μικρή ΔΕΗ» κατά τη χθεσινή συνάντηση της διοίκησης της ΔΕΗ με την τρόικα, ενώ έχει ήδη πάρει το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι «αυξομειώσεις» στα τιμολόγια αποτελούν υποχρέωση της Ελλάδας με βάση και τις μνημονικές δεσμεύσεις για την οριστική κατάργηση των λεγόμενων «σταυροειδών επιδοτήσεων», δηλαδή την πρακτική που επί χρόνια ακολουθούνταν στην Ελλάδα οι χαμηλότερες καταναλώσεις να επιδοτούνται από ακριβότερες χρεώσεις των επαγγελματικών τιμολογίων.

Από τα νέα τιμολόγια στις χαμηλές τετραμηνιαίες καταναλώσεις θα επηρεαστούν μεταξύ άλλων καταναλωτές που ζουν μόνοι (φοιτητές, εργένηδες, ηλικιωμένοι κ.α), αλλά κυρίως θα αυξηθεί  το κόστος ηλεκτροδότησης για τις εξοχικές κατοικίες και τα διαμερίσματα τα οποία μένουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εκτός αναπροσαρμογής μένουν, όπως όλα δείχνουν σε αυτή τη φάση οι ευνοϊκές τιμές ρεύματος που απολαμβάνουν οι αγρότες, με το ΥΠΕΚΑ να υποστηρίζει πως έχει δοθεί σιωπηρή παράταση για τον «εξορθολογισμό» τους ως το 2015 προκειμένου να γίνει ξεκαθάρισμα στο μητρώο όσων δηλώνουν αγρότες και απολαμβάνουν σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές της κιλοβατώρας.

Η προωθούμενη κατάργηση της σημερινής κατηγορίας κατανάλωσης από 0 έως 800 kWh και η συγχώνευσή της με την αμέσως επόμενη των 801-2.000 kWh συνεπάγεται αυτομάτως αύξηση των χρεώσεων κατά 1,53 λεπτά την κιλοβατώρα, αφού από τα 7,793 λεπτά σήμερα θα ανέβει στα 9,46 λεπτά. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένας καταναλωτής με 800 κιλοβατώρες θα πληρώνει πλέον 12,5 ευρώ περισσότερα το τετράμηνο ή περίπου 40 ευρώ τον χρόνο, καθώς η ενέργεια θα τιμολογείται πλέον ακριβότερα. Δεδομένου ότι το σκέλος της ενέργειας αποτελεί το ήμισυ των συνολικών χρεώσεων με τις οποίες επιβαρύνονται οι καταναλωτές (π.χ. χρέωση ισχύος, χρέωση ενέργειας για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, πάγιο, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ κ.ά.), η συνολική επιβάρυνση των λογαριασμών υπολογίζεται ότι θα είναι διψήφια και αναμένεται να διαμορφωθεί μεσοσταθμικά στο 11%.

Παράλληλα, όμως θα προκύψουν και μονοψήφιες μειώσεις 3%-5% για τα επαγγελματικά τιμολόγια Γ21, Γ22 και Γ23 με τα οποία χρεώνονται τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι, οι μικρές βιοτεχνίες και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών. Οι μειώσεις αυτές θα δώσουν ανάσα σε χιλιάδες επαγγελματίες, καθώς μπορεί να είναι μικρές ως ποσοστό, θα γίνουν όμως αισθητές καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις οι καταναλώσεις μεγάλες και οι λογαριασμοί ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.

 

Αυξήσεις και στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις

Πέρα από το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, το αμέσως προσεχές διάστημα έρχονται και νέες επιβαρύνσεις, αυτή τη φορά για το σύνολο των 7,5 εκατομμυρίων καταναλωτών καθώς πρόκειται να αυξηθούν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Μέσω των ΥΚΩ χρηματοδοτείται το κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών (περίπου 1,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2012-2013 σύμφωνα με τη ΡΑΕ), το κόστος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (περί τα 48 εκατ. ευρώ) καθώς και τα ειδικά τιμολόγια όπως αυτά των πολυτέκνων (22,4 εκατ. ευρώ).

Το «χαράτσι» των ΥΚΩ θα μπορούσε να ήταν ήδη πολύ χαμηλότερο εφόσον είχαν προχωρήσει οι διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, δεδομένου πως μόνο η ηλεκτροδότηση της  Κρήτης με πετρελαϊκές μονάδες κοστίζει κάθε χρόνο στους καταναλωτές πάνω από 387 εκατ. ευρώ (2013).

Η σχετική απόφαση της ΡΑΕ δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ενώ ο επιμερισμός των ποσών θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση, πιθανόν στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής. Σήμερα, στα οικιακά τιμολόγια οι χρεώσεις για τις YKΩ διαμορφώνονται κλιμακωτά, ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης ρεύματος, και είναι 6,99 ευρώ μέχρι τις 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, 15,7 ευρώ για τη ζώνη 1.601-2.000 kWh και 44,88 ευρώ για τη ζώνη 2.001-3.000 kWh/τετράμηνο.

Την ίδια στιγμή αίσθηση συνεχίζει να προκαλεί η νομική προσπάθεια της θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ στη διανομή (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) να μετακυλήσει στους καταναλωτές, μέσω των χρεώσεων δικτύου, το συνολικό κόστος για την κάλυψη των μειωμένων τιμολογίων ρεύματος που δικαιούνται οι περίπου 7.000 εργαζόμενοι της εταιρείας, αλλά και τη μισθοδοσία και τις εργοδοτικές εισφορές των υπαλλήλων που έχουν αποσπαστεί στο ΤΑΕΥΤΕΚΩ.

Το κόστος για το δωρεάν ρεύμα των εργαζομένων της φτάνει στα 11,3 εκατ. ευρώ ετησίως (σ.σ φορολογείται ως εισόδημα) και για τη μισθοδοσία των αποσπασμένων στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την οποία δεν εγκρίνεται το σχετικό αίτημα, προβάλλοντας ως επιχείρημα πως η επιβάρυνση για κάθε έναν από τους 7.500.000 καταναλωτές της ΔΕΗ είναι μικρή καθώς ανέρχεται μόλις σε 1,5 ευρώ τον χρόνο, ενώ αν «φορτωθεί» η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ το κόστος, αυτό θα σημάνει επιβάρυνση για την ίδια ύψους 11,3 εκατ. ευρώ και θα εξανέμιζε τα κέρδη ύψους 14,4 εκατ. ευρώ που παρουσιάζει.

capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση