HomeHL-9Λιανεμπόριο: Φόβοι για λουκέτα στο 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κρήτης

Λιανεμπόριο: Φόβοι για λουκέτα στο 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κρήτης

Τι αναφέρει στο cretapost ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Μ. Κουμαντάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί σε όσους ασχολούνται με το λιανεμπόριο καθώς έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή εξαιτίας του κορωνοϊού και των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Η αγορά είναι κλειστή. Όλα είναι μηδενισμένα. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. Υπάρχει μία πολύ παράξενη, πρωτόγνωρη εικόνα η οποία έχει φέρει την καταστροφή στις επιχειρήσεις», επισημαίνει μιλώντας στο cretapost ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και πρόεδρος Εμπόρων Ηρακλείου, Μανώλης Κουμνατάκης ο οποίος εκφράζει φόβους ότι αναμένονται πολλά λουκέτα.

«Ακόμα και να ανοίξει η αγορά αύριο το πρωί δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Ειδικά στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Πολλές δεν μπορούν να ανοίξουν. Βρίσκονται σε αναστολή για τυπικούς λόγους και θα έρθει η στιγμή που το κράτος θα τους πει τώρα μπορείτε ν’ ανοίξετε αλλά αυτές δεν θα μπορούν να το κάνουν. Επίσης, ακόμα περισσότερες είναι εκείνες οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν μόλις αρθούν τα μέτρα αλλά λίγους μήνες μετά θα βάλουν λουκέτο. Ουσιαστικά θα ανοίξουν μόνο για να κλείσουν. Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν υπάρχει κάποια οικονομική δυναμική για να κρατηθεί το λιανεμπόριο. Ειδικά οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν υποστεί μία βίαιη και τεράστια ζημιά που δεν πρόκειται να καλυφθεί», τόνισε σχετικά ο κ. Κουμαντάκης ενώ συμπλήρωσε πως «αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το Ηράκλειο αλλά όλη την Κρήτη. Εγώ φοβάμαι πως θα έχουμε λουκέτα στο 50% των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες σε όλο το νησί».

Παράλληλα, ο κ. Κουμαντάκης υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση δεν έχει κάποιον σχεδιασμό και το μόνο που έκανε είναι να δίνει κάποια βοηθήματα που και αυτά τώρα δυσκολεύεται να τα δώσει.

«Η κυβέρνηση δεν έχει κάποιον σχεδιασμό. Η κυβέρνηση το μόνο που έκανε ήταν τα στηρίγματα και τα βοηθήματα που έδωσε στους εργαζόμενους και κάποιες επιστραπτέες προκαταβολές που ήταν ένα μικρό κομμάτι για το λιανεμπόριο.

loyketa-4

Τώρα όμως υπάρχει μία αδυναμία και το κράτος το δηλώνει ευθέως. Από εκεί και πέρα εμείς προσπαθούμε και έχουμε στείλει τις θέσεις μας, ως Ομοσπονδία, στην κυβέρνηση που είναι μετά από ενδελεχή μελέτη και βασισμένη σε πυλώνες για την σταθεροποίηση της οικονομίας και την διατήρηση του λιανεμπορίου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουμαντάκης λέγοντας πως ακόμα δεν έχει λάβει καμία απάντηση από την κυβέρνηση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση