HomeHL-9Αβεβαιότητα για το άνοιγμα της φετινής τουριστικής σεζόν- Επιστολή στους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας

Αβεβαιότητα για το άνοιγμα της φετινής τουριστικής σεζόν- Επιστολή στους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας

Zητούν στήριξη των εργαζομένων μέχρι το άνοιγμα της σεζόν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεγάλη αβεβαιότητα επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο σχετικά με το άνοιγμα της φετινής τουριστικής σεζόν.

Βάσει των εξαγγελιών του Υπουργού Τουρισμού η σεζόν πρόκειται να ξεκινήσει στις 14 Μαίου, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν τον Ιούνιο.

Η καθυστερημενη έναρξη της σεζόν αλλά και η λήξη των επιδομάτων του ΟΑΕΔ (σ.σ. και των παρατάσεων τους) καθιστά, σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ, επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων για να σταθούν στα πόδια τους οι εργαζόμενοι μέχρι να λειτουργήσουν και πάλι τα ξενοδοχεία.

Μεταξύ των μέτρων που ζητάει η ΠΟΕΕΤ είναι η επαναφορά της μονομερούς αναστολής συμβάσεων απο τον Απρίλιο για όσους έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης και τη συνέχιση των επιδομάτων ανεργίας για όσους δεν έχουν τέτοιο δικαιώμα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), με ανοιχτή επιστολή της προς τους Υπουργους Οικονομικών και Εργασίας, κ.κ. Σταϊκούρα και Χατζηδάκη, ζητάει τη στήριξη των ανθρώπων που δουλεύουν στον τουρισμό και επισιτισμό μέχρι το ξεκίνημα της σαιζόν.

Αναλυτικά η επιστολή της Ομοσπονδίας έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση στον κλάδο μας αλλά και τις προτάσεις μας, για το πώς πρέπει να στηριχθούν οι εργαζόμενοι του κλάδου μας και κυρίως οι εποχικοί.

Οι παρατάσεις των επιδομάτων ανεργίας λήγουν τον Μάρτιο ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που δικαιούνται και τον Απρίλιο. Οι εποχικά εργαζόμενοι λοιπόν ξεκινούν να δουλεύουν Απρίλιο, με δεδομένο πως η σαιζόν θα ανοίξει 14 Μαΐου (δηλώσεις κ. Θεοχάρη). Αντιλαμβάνεστε πως η πλειοψηφία των εργαζομένων θα πάει για δουλειά τον Ιούνιο και θα πάρει τον πρώτο μισθό Ιούλιο.

ΖΗΤΑΜΕ λοιπόν για τους εργαζόμενους με υποχρεωτικό δικαίωμα επαναπρόσληψης να επανέλθει η ρύθμιση της μονομερούς αναστολής σύμβασης και αποζημίωση ειδικού σκοπού (534,00 Ευρώ ) από τον Απρίλιο.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας επιτέλους να κηρύξει άμεσα την κλαδική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων ως γενικώς υποχρεωτική γιατί εμείς δεν θα πάμε για 600 Ευρώ στα ξενοδοχεία.

Επίσης, να εκδοθεί η εγκύκλιος που υποσχεθήκατε όπου θα αποσαφηνίζει πως δεν θίγεται το δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης λόγω αναστολής σύμβασης, που θα ακυρώνει τις απολύσεις που ήδη έχουμε με τα ξενοδοχεία κλειστά και τέλος που θα ξεκαθαρίζει πως οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλλουν το επίδομα αδείας και την άδεια του 2020.

– Να εμφανιστούν τα ένσημα στον ΕΦΚΑ από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης, απελευθερώνοντας έτσι την διαδικασία πληρωμής επιδομάτων από τον ΕΦΚΑ(όπως λοχεία κ.α.)

– Για τους εποχικά εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης να συνεχιστεί η επιδότηση ανεργίας μέχρι να δώσετε ΕΣΕΙΣ εντολή να ανοίξει η εστίαση και να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

– Όσο αφορά τους συναδέλφους που είναι ένα χρόνο τώρα σε αναστολή σύμβασης ζητούμε την αναπλήρωση του μισθού στο 80%

– Να συνεχιστεί και να επεκταθεί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι το τέλος του 2021 καθώς πιστεύουμε πως μόνο έτσι θα αποτραπούν οι μαζικές απολύσεις στον κλάδο μας.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Τώρα είναι η ώρα για γενναία στήριξη των εργαζομένων. Αλλιώς σας δηλώνουμε υπεύθυνα πως δεν μας αφήνετε άλλα περιθώρια και η αντίδραση μας θα είναι μαζική
ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ.
ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ».

Νέο πακέτο μέτρων για εστίαση και τουρισμό

Πάντως, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έρχεται νέο πακέτο μέτρων την αρχή της ερχόμενης βδομάδας από το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης πρόκειται για «λεφτά στο χέρι» για εστίαση και τουρισμό.

Επίσης ένα σημαντικό μέτρο από το υπουργείο εργασίας σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι η ειδική στήριξη στο ξενοδοχειακό κλάδο ώστε να κάνουν προσλήψεις.

Διαφήμιση
Διαφήμιση