HomeHL-SportsPlay out: Πού ποντάρουν και τι πρέπει να προσέξουν οι 4 της ουράς

Play out: Πού ποντάρουν και τι πρέπει να προσέξουν οι 4 της ουράς

Το πρόγραμμα βγήκε, οι μηχανές... ζεσταίνονται και ας δούμε με τι δεδομένα ξεκινούν το μίνι πρωτάθλημα η Λαμία, ο Πανατωλικός, ο ΟΦΗ και η ΑΕΛ που φαίνεται πως θα «παλέψουν» για την αποφυγή των 2 τελευταίων θέσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε τροχιά play out κινούνται πλέον οι «μονομάχοι» της ουράς και σε Λαμία, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Λάρισα το θερμόμετρο… χτυπάει κόκκινο.

Βλέπετε οι εκεί τέσσερις ομάδες είναι εκείνες που σε πρώτο χρόνο φαίνεται πως θα «παλέψουν» για την παραμονή τους στην κατηγορία και την αποφυγή τουλάχιστον της τελευταίας θέσης, η οποία οδηγεί απευθείας στην παρακάτω κατηγορία, αφού Βόλος, ΠΑΣ Γιάννινα, Ατρόμητος και Απόλλων Σμύρνης φαίνεται πως έχουν μαξιλαράκι ασφαλείας.

Οπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση όλοι αναζητούν τον αριθμό «31», αφού με τόσους πόντους, κατά πάσα πιθανότητα και με γνώμονα τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν θα είναι κάποιος τελευταίος, ενώ ως πλέον πιθανό ενδεχόμενο θεωρείται πως δεν θα βρίσκεται ούτε 13ος, ώστε να πάει στο διπλό μπαράζ με τον 2ο της Super League 2.

Πλέον μετά και τη σημερινή κλήρωση έχουμε εικόνα για το πρόγραμμα και ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε, έστω και με πινελιές, που ποντάρουν και τι καλούνται να προσέξουν Λαμία, Παναιτωλικός, ΟΦΗ και ΑΕΛ.

Η Λαμία των 23 βαθμών ποντάρει…
*Στο momentum. Βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και «τρέχει» στην κατηγορία σερί 4-6-2, ενώ οι δύο ήττες της ήταν σε Τούμπα και Φάληρο όπου κατέβηκε με πολλές αλλαγές. Πριν από 2,5 μήνες την είχαν όλοι «ξεγραμμένη» και τώρα ορίζει την τύχη της.

*Στην άμυνά της. Τα ντέρμπι παραμονής, όπως θα είναι τα περισσότερα των play outs, κρίνονται στη «μισή» φάση και μετρά 8 clean sheets στα 12 τελευταία της ματς.

Μάλιστα το 1 από τα άλλα 4 που δέχθηκε γκολ ήταν εκείνο με την ΑΕΛ όπου η εστία της παραβιάστηκε με το αυτογκόλ του Επασί ύστερα από εκτέλεση κόρνερ, δηλαδή με ένα γκολ που μπαίνει πολύ σπάνια. Εχει αποδείξει πως να παίρνει τα παιχνίδια με «μισό/μηδέν».

Πρέπει να προσέξει….
*Να γίνει πιο παραγωγική. Στα τελευταία της 11 παιχνίδια έχει σημειώσει μόνο 5 γκολ, εκ των οποίων τα 4 είναι σε στατικές μπάλες και μόνο του Αραμπούλί στο Αλκαζάρ ήταν σε ροή αγώνα. Ναι μεν εκμεταλλεύεται τις στημένες φάσεις, αλλά καλείται να φανεί απειλητική και με άλλους τρόπους.

*Δεν «έχει» την ισοβαθμία με τον ΟΦΗ και εάν δεν κερδίσει τον Παναιτωλικό τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα «έχει» ούτε εκείνη με τα «καναρίνια» (σε περίπτωση ήττας θα τη «χάσει» σίγουρα, σε ισοπαλία θα κληθεί να καλύψει goal average 5 τερμάτων που υπολείπεται τώρα). Στο φινάλε τα πάντα μπορεί να κριθούν από μία κλωστή.

Ο Παναιτωλικός των 20 βαθμών ποντάρει…
*Στον παράγοντα ψυχολογία. Στα 5 τελευταία του ματς πήρε 7 βαθμούς (στα προηγούμενα 21 της σεζόν είχε 13), κράτησε 3 φορές το μηδέν παθητικό, ενώ χθες στη Ριζούπολη έχασε ένα ματς που θα μπορούσε, με βάση την εικόνα του, να πάρει κάτι. Πλέον πιστεύει στον εαυτό του.

*Στις λύσεις που θα έχει. Στην πρεμιέρα των play outs θα έχει κατά πάσα πιθανότητα για πρώτη φορά όλα τα χειμερινά του αποκτήματα διαθέσιμα.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα πως οι Μπαρμπόσα, Εντινγκά που λογίζονται, και εύλογα, ως τα «βαριά» του χαρτιά μέχρι στιγμής συνυπήρξαν στο γήπεδο μόνο για ένα 10λεπτο στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Πρέπει να προσέξει…
*Την επιθετική του συγκομιδή. Ναι μεν εσχάτως παρουσιάζεται πιο παραγωγικός σε επίπεδο δημιουργίας φάσεων, όμως σκοράρει με το σταγονόμετρο και παρουσιάζεται «δύσκολος» στο γκολ.

Σε ντέρμπι ουράς πρέπει να εκμεταλλεύεσαι και τη «μισή» φάση που θα σου παρουσιαστεί και εκείνος έχει τη χειρότερη επίθεση της κατηγορίας.

*Οτι σε 14 ματς της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος κόντρα στις ομάδες των play outs κέρδισε μόνο 3, ενώ έκλεισε τη regular season χωρίς εκτός έδρας νίκη. Τώρα έχει μπροστά του 4 ματς μακριά από το Αγρίνιο (και 3 εκεί) που θα καθορίσουν το μέλλον του.

Ο ΟΦΗ των 19 βαθμών ποντάρει…
*Στις επιστροφές βασικών του παικτών. Οι Κρητικοί έχουν ταλαιπωρηθεί τα μέγιστα από τραυματισμούς, όμως ενόψει των play outs φαίνεται πως θα μειωθούν αισθητά τα προβλήματα. Αυτόματα στο Ηράκλειο θα αποκτήσουν «βάθος» και θα έχουν επιπλέον λύσεις.

*Στο ότι είναι η ομάδα με τα περισσότερα «διπλά» εκ των τεσσάρων του συγκεκριμένου γκρουπ. Το «Γεντί Κουλέ» αποτελεί μεν την «αχίλλειο πτέρνα» της, όμως μακριά από εκείνο μάζεψε τους 10 από τους 19 βαθμούς της κανονική διάρκειας και μεταξύ άλλων κέρδισε σε Λαμία και Λάρισα.

Στα play outs θα δώσει 4 εκτός έδρας αναμετρήσεις, που φαίνεται πως τις… ταιριάζουν. Γενικότερα δεν περνά απαρατήρητο το ότι οι 14 από τους 19 βαθμούς που συγκέντρωσε στην κανονική διάρκεια είναι στα αντίστοιχα 7 ματς που κληρώθηκε στα play out.

Πρέπει να προσέξει…
*Μην τον πάρει εντελώς από κάτω. Αυτή τη στιγμή μετρά 10 σερί ήττες στο πρωτάθλημα και η ψυχολογία όλων βρίσκεται στο ναδίρ. Στην μπάλα δεν θέλει και πολύ να σου «στραβώσει» η κατάσταση και να μην μπορείς να σηκώσεις κεφάλι με τίποτα.

*Την ανασταλτική του λειτουργία. Σε 26 ματς της κανονικής διάρκειας κράτησε μόνο 3 φορές το μηδέν παθητικό, ενώ στα 15 η εστία του παραβιάστηκε μίνιμουμ 2 φορές. Ορισμένες φορές φαίνεται να ξεκινά τα παιχνίδια του ευρισκόμενος πίσω στο σκορ με 1-0 και δεν μπορεί να ψάχνει συνέχεια 2 τέρματα για να «κερδίζει».

Η ΑΕΛ των 16 βαθμών ποντάρει…
*Στο ότι ναι μεν ξεκινά τα play outs ως η ουραγός, όμως κατάφερε να μείνει «ζωντανή» χάρις στις νίκες της επί του Παναιτωλικού και του ΟΦΗ. Στα 4 τελευταία της παιχνίδια μάζεψε 6 βαθμούς ενώ στα 22 πρώτα μόλις 10, κάτι που της έδωσε ψυχολογία.

*Στο γεγονός πως παρουσιάζει εσχάτως καλύτερο πρόσωπο. Οι «βυσσινί» τον τελευταίο 1,5 μήνα έχουν βελτιωθεί αισθητά κυρίως στο μεσοεπιθετικό σκέλος. Είναι χαρακτηριστικό πως στα τελευταία τους 7 παιχνίδια πρωταθλήματος σημείωσαν 9 γκολ, ενώ στα πρώτα 23 είχαν βρει στόχο μόλις 11 φορές και σκόραραν με… αίτηση.

Πρέπει να προσέξει…
*Την ανασταλτική της λειτουργία. Οι «βυσσινί» ολοκλήρωσαν την κανονική διάρκεια με μόλις 4/26 μηδέν παθητικό και τώρα εισέρχονται σε ένα μίνι πρωτάθλημα που κάθε λάθος ενδέχεται να αποβεί καθοριστικό.

Τα περισσότερα εκ των 7 ματς των play outs θα είναι αγώνες «επιβίωσης» και δύσκολα θα δούμε «μεγάλα» σκορ, ενώ εκείνοι είναι σα να ξεκινούν τα παιχνίδια με 1-0 κατά τους.

*Ουσιαστικά «κυνηγά» 2 και όχι 3 ομάδες, καθώς η απόστασή της από τη Λαμία είναι ήδη 7 βαθμοί που ουσιαστικά λογίζονται ως «8» επειδή υστερεί στη μεταξύ τους ισοβαθμία.

Ετσι σε ελεύθερη μετάφραση για να την περάσει θα πρέπει να κάνει 3 παραπάνω νίκες από εκείνη στα 7 παιχνίδια των play outs, κάτι που μόνο ως «εντός προγράμματος» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Παράλληλα εάν δεν κερδίσει Παναιτωλικό και ΟΦΗ θα «χάσει», κατά πάσα πιθανότητα, και αυτές τις ισοβαθμίες αφού θα κριθούν (αρχικά) στο goal average όπου ήδη υπολείπεται αισθητά (εκείνη είναι στο -24, οι Κρητικοί στο -21 και τα «καναρίνια» στο -19).

Διαφήμιση
Διαφήμιση