HomeHL-9Σφοδρό το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Κρήτη

Σφοδρό το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Κρήτη

Με νέες κλινικές Covid απαντούν Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ- Δύσκολη εβδομάδα για το νησί και ιδιαιτέρως για το Ηράκλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σφοδρό αποδεικνύεται το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Κρήτη, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που καταγράφονται στις μετρήσεις των ιικών φορτίων στον δήμο Ηρακλείου. Όπως αποκάλυψε χθες στα μέλη της δημοτικής Αρχής ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, οι δείκτες έχουν πάρει κυριολεκτικά «φωτιά», και τα αποτελέσματα των μετρήσεων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Συγκεκριμένα όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, τα στελέχη της Λότζια, ενώ στις 23 Φεβρουαρίου τα θραύσματα του κορωνοϊού στα λύματα ανά λίτρο στον δήμο Ηρακλείου ήταν 11.700, λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 26 του μήνα έφτασαν τις 84.000 (!).

Ανησυχητική ευρεία διασπορά σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο επιβεβαιώνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστημίου Κρήτης και Επιστημονική́ Υπεύθυνη ΠΕΔΥ Κρήτης κ. Άννα Ψαρουλάκη, με δηλώσεις της στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ».

Η ίδια τονίζει ότι και στα Χανιά υπάρχει μια σαφής τάση ανόδου αλλά δεν μιλάμε για τα υψηλά φορτία Ηρακλείου και Ρεθύμνου.

Σε ό,τι αφορά στον Άγιο Νικόλαο υπάρχει μια σταθεροποίηση στο φορτίο των προηγούμενων εβδομάδων με μια μικρή κάμψη προς τα κάτω.

Σύμφωνα με την κ. Ψαρουλάκη, τρεις είναι οι παράγοντες που αλληλοεπιδρούν στην εξέλιξη της πανδημίας.

Το ένα στοιχείο είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, που φαίνεται ότι έχει επικρατήσει και έχει μια αυξημένη μεταδοτικότητα της τάξεως του 50%.

Το δεύτερο στοιχείο συνδέεται με το γεγονός ότι η χρονική περίοδος που διανύουμε και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις ιώσεις.

Το τρίτο στοιχείο είναι ότι το lockdown δεν τηρείται σωστά, και σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν το ποσοστό τήρησης των μέτρων είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη καραντίνα.

Όπως η ίδια εξηγεί, δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι όλοι οι «σκληροί» επιδημιολογικοί δείκτες αλλά και τα αποτελέσματα των μετρήσεων των λυμάτων χαρτογραφούν μια ανησυχητική αύξηση, που καταδεικνύει ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι κρίσιμο και θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων μας πόσο θα αναστραφεί.

Σήμερα αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για το επίμαχο θέμα, που έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την κρισιμότητα της κατάστασης με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε. Όλοι οι επίσημοι δείκτες, είτε αφορούν στην αύξηση των νοσηλειών είτε τα μεγέθη της διασποράς, είτε τα στοιχεία των ιικών φορτίων των λυμάτων συγκλίνουν στο ότι διανύουμε ίσως τις πιο δύσκολες μέρες της πανδημίας, και ο τρόπος που θα εξελιχθούν είναι βέβαιο ότι θα κρίνουν την έκβαση των πραγμάτων στο νησί.

Νέες κλινικές Covid σε Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ 

Με νέες κλινικές Covid απαντούν Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ στην έξαρση της πανδημίας. Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης, αναφέρει στην  εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ πως όπου προκύπτουν προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται.

Το νοσοκομείο είναι σε ετοιμότητα για τη σημερινή εφημερία, «έχουμε πάρει μέτρα από το σχέδιο Β και είμαστε σε αναμονή», τονίζει.

Προς το παρόν, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, δεν ξέρει, φυσικά, τι θα γίνει σε μία βδομάδα από σήμερα. Αυτή τη στιγμή, στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 35 ασθενείς, ενώ πριν από δέκα μέρες είχε μονάχα δέκα ή 15 ασθενείς. Δεν είναι ακόμα πιεσμένο το νοσοκομείο, όμως αν χρειαστεί μπορεί ακόμα και σήμερα να μπει σε λειτουργία η δεύτερη μονάδα κοροναϊού.

Η κλινική που ήδη λειτουργεί έχει 27 κλίνες, ενώ η δεύτερη θα έχει 24. Το ενθαρρυντικό είναι πως τα περιστατικά στη μονάδα δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Σημειώνεται πως ο διοικητής του Βενιζελείου νοσοκομείου Ηρακλείου, κ. Κώστας Τερζάκης, είπε στην «Π» πως ήδη ετοιμάζεται και τρίτη κλινική, θα έχει επιπλέον 15 κλίνες που μαζί με τις δύο υπάρχουσες θα είναι συνολικά 45. «

Φόβοι για κορύφωση της πανδημίας και αύξηση των νοσηλειών στην Κρήτη

Φόβους για κορύφωση της πανδημίας και αύξηση των νοσηλειών στην Κρήτη αυτήν την εβδομάδα εκφράζει μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Τζανάκης.

“Υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση μεταξύ εντοπισμού του ιικού φορτίου στα λύματα και στον εργαστηριακό εντοπισμό των κρουσμάτων, οπότε τώρα βλέπουμε τα κρούσματα που αντιστοιχούν στις μετρήσεις που έγιναν μεταξύ 15 και 22 Φεβρουαρίου και έδειξαν αύξηση του ιικού φορτίου κατά 265%”, είπε ο κ. Τζανάκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αυτή η εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα θα είναι πολύ δύσκολη για την Κρήτη και ιδιαιτέρως για το Ηράκλειο.

Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι πρέπει να γίνει τέτοιος σχεδιασμός στα νοσοκομεία του Ηρακλείου που να έχουν σε ετοιμότητα το σχέδιο διπλασιασμών των κλινών στις κλινικές covid και την αύξηση των κρεβατιών στις μονάδες εντατικής θεραπείας κατά τουλάχιστον 30-40%, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα που περιμένουμε αυτήν την εβδομάδα αλλά και όλο το Μάρτιο. Σχετική σύσκεψη θα γίνει σήμερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Σε σχέση με τα ενεργά κρούσματα που έχουμε τώρα σε επίπεδο Κρήτης, ο κ. Τζανάκης είπε ότι “με μετριοπαθείς υπολογισμούς, στην Κρήτη υπάρχουν 1000-1500 ενεργά κρούσματα, χωρίς να μετράμε αυτούς που είναι ασυμπτωματικοί, ενώ στο Ηράκλειο βρίσκονται τα 800-1200 από αυτά”.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα αυτοπροστασίας, να απέχουν από συναθροίσεις και επισκέψεις, να βγαίνουν για ψώνια μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, και να περιορίζουν την ψυχαγωγία τους σε κατά μόνας περπάτημα στην ύπαιθρο.

Ο κ. Τζανάκης έκανε και σχετική ανάρτηση για το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ , δήλωσε χαρακτηριστικά ότι πιθανόν να ξεπεράσουμε τα 2.500 κρούσματα τη μέρα». Εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία ότι από τα μέσα Απριλίου, η χώρα θα βγει σε ένα ξέφωτο.

Πώς η βρετανική μετάλλαξη κυριάρχησε στην Κρήτη

«Οδεύουμε προς την κορύφωση του τρίτου κύματος κορωνοϊού. Αναμένουμε σοβαρή αύξηση κρουσμάτων στη χώρα τις επόμενες ημέρες και αύξηση των διασωληνωμένων», ανέφερε εν τω μεταξύ στο zougla.gr, o καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής στην Κρήτη, Νίκος Τζανάκης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και προσθέτει:

«Εν τω μεταξύ, η βρετανική μετάλλαξη έχει κυριαρχήσει στην Κρήτη και θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα. Το 97-99% των κρουσμάτων πλέον στο νησί, είναι της βρετανικής παραλλαγής. Η Κρήτη είναι το μοναδικό μέρος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα όπου το συγκεκριμένο στέλεχος επικρατεί και θα πρέπει να γίνει παράδειγμα για τις υπόλοιπες περιοχές».

Όπως είναι γνωστό, ο καθηγητής του ΠΑΓΝΗ μαζί με τους συνεργάτες του διαχειρίζονται και ένα υπολογιστικό μοντέλο από το οποίο προκύπτουν δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Έχοντας επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής στους υπολογισμούς του, διευκρινίζει πως σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγουν, «τα ημερήσια κρούσματα αναμένεται να ξεπεράσουν σύντομα τις 2.000 και σε κάποιες ημέρες μπορεί να φτάσουν και πάνω από τα 2.500». Την ίδια ώρα επισημαίνει πως «ενώ μπορεί αυτή την περίοδο να δέχεται την πίεση της επιδημίας η Αττική, σε άλλες πόλεις – περιοχές τώρα ξεκινά, ενώ σε άλλες αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα».

Στο ερώτημα για ποιο λόγο το βρετανικό στέλεχος επικράτησε στην Κρήτη, ένα νησί το οποίο αποτελούσε τους προηγούμενους μήνες παράδειγμα, αφού τα κρούσματα ήταν πολύ λίγα, ο καθηγητής Τζανάκης είναι σαφής: «Λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης του νησιού, της καλοκαιρίας αλλά και των μέτρων, εξαφανίσαμε έως έναν βαθμό το παλαιό στέλεχος. Ο εκτοπισμός αυτός έδωσε έδαφος στο να αναπτυχθεί το βρετανικό στέλεχος το οποίο ποια δεν έχει να ανταγωνιστεί κανέναν. Και κυριάρχησε σε λιγότερο από έναν μήνα. Προφανώς χρειαζόμαστε άλλου είδους μέτρα».

Ο καθηγητής κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρεται και στη διασπορά του μεταλλαγμένου ιού στα παιδιά και στους εφήβους. Όπως τονίζει, «στα μικρά παιδιά παρατηρείται λιγότερος χρόνος μεταδοτικότητας, αλλά τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους έχουν αυξηθεί κατά 14,5%». Υπενθυμίζεται πως οι Ιταλοί ειδικοί έχουν ήδη προειδοποιήσει για σαρωτική διασπορά της συγκεκριμένης μετάλλαξης σε παιδιά και εφήβους.

Ερωτηθείς σχετικά με τα νέα δεδομένα για την κλινική εικόνα ασθενών με βρετανική μετάλλαξη, διευκρινίζει ότι «η βαρύτητα της νόσου δεν φαίνεται να διαφέρει σε σχέση με αυτή του αρχικού στελέχους, όμως διασωληνώνονται πια ασθενείς μικρότερων ηλικιών».

Δείτε αναλυτικά όσα αναφέρει ο καθηγητής:

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση