HomeHL-9Κορωνοϊός : Πότε θα χτιστεί τείχος ανοσίας στην Ελλάδα

Κορωνοϊός : Πότε θα χτιστεί τείχος ανοσίας στην Ελλάδα

Καθαρά Δευτέρα με lockdown: Γρίφος το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 16, πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε παράταση του lockdown, καθώς το σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη πίεση από τις καθημερινές εισαγωγές ασθενών με covid-19, η πορεία του προγράμματος εμβολιασμού κρίνεται αρκετά ικανοποιητική από την κυβέρνηση

Τη δική της εκτίμηση για το πότε θα αποκτηθεί ένα είδος ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας εκ νέου την αξία του εμβολιασμού, ακόμη και όσων έχουν νοσήσει.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε παράταση του lockdown, καθώς το σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη πίεση από τις καθημερινές εισαγωγές ασθενών με covid-19 -κυρίως στην Αττική- η πορεία του προγράμματος εμβολιασμού κρίνεται αρκετά ικανοποιητική από την κυβέρνηση. Μάλιστα, σήμερα καταγράφηκε ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών, καθώς ξεπέρασαν τις 34.000.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα, η κ. Θεοδωρίδου υποστήριξε πως, σύμφωνα με το πρόγραμμα των εμβολιασμών και τον εμβολιασμό των ευάλωτων, θα έχουμε ένα ξεχωριστό τείχος ανοσίας στο τέλος του δευτέρου τριμήνου του έτους και περί το καλοκαίρι.

«Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εμβολιασμών και τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων, πλην των ομάδων που έχουν την ευαλωτότητα λόγω ηλικίας, αναμένεται ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας γύρω στο τέλος του δευτέρου τριμήνου του έτους, γύρω στο καλοκαίρι, εφόσον όλα διεξαχθούν ομαλά» ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Προσοχή και από τους εμβολιασμένους

Επίσης, αναφέρθηκε σε εκείνους που έχουν εμβολιαστεί και στην ανάγκη να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Όπως υπογράμμισε, ο εμβολιασμένος μπορεί, σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο, να μολυνθεί με κοροναϊό και να συντελέσει στη μετάδοση του ιού. «Ο ιός παραμονεύει» προειδοποίησε χαρακτηριστικά, ενώ στο ερώτημα για πόσο, τόνισε ότι αυτή είναι μία απάντηση που αναμένουν όλοι.

«Το πόσο διαρκεί η ανοσία θα είναι μία πολύ σημαντική γνώση όταν θα την έχουμε» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια, όσοι έχουν εμβολιαστεί μπορεί να νοσήσουν με κοροναϊό, μετά την πρώτη ή ακόμα και μετά τη δεύτερη δόση, κάτι που δεν μειώνει την αξία του εμβολίου είναι οι περιπτώσεις που ο εμβολιασμός έγινε πριν ολοκληρωθεί η ανοσιακή αντίδραση από τον εμβολιαζόμενο, τόνισε.

Να εμβολιαστούν και αυτοί που έχουν νοσήσει

Μάλιστα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών συνέστησε τον εμβολιασμό ακόμα και αυτών που έχουν νοσήσει, καθώς έτσι προστατεύουν από τη διασπορά του ιού, ενώ αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση χορήγησης της δεύτερης δόσης.

«Αν κάποιος καθυστερήσει τη δόση και μία και δύο και τρεις εβδομάδες αυτό δεν σημαίνει πως η δόση δεν θα είναι αποτελεσματική» σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Αλλαγές στο πλάνο των εμβολίων

Παράλληλα, προανήγγειλε επικαιροποίηση των συστάσεων για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το προηγούμενο διάστημα, ακολουθώντας το παράδειγμα αρκετών ευρωπαϊκών χωρών που είχαν «μπλοκάρει» το εμβόλιο για τους πολίτες άνω των 65 ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αποφάσισε τη χορήγησή του σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών αναδιαμορφώνοντας το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών.

Βασιζόμενες στο γεγονός ότι στις έως τότε κλινικές μελέτες δεν συμμετείχε επαρκής αριθμός ηλικιωμένων ατόμων, οι αρμόδιες Αρχές έκριναν -παρά το γεγονός ότι το εν λόγω σκεύασμα έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, ικανότητας να δημιουργεί ανοσία και αποτελεσματικότητας- πως πρέπει να θέσουν ηλικιακό όριο έως ότου υπάρξουν περισσότερα δεδομένα.

Στην πράξη, αυτό σηματοδότησε τη δημιουργία παράλληλης γραμμής εμβολιασμού για άτομα ηλικίας μικρότερης των 65 ετών.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κ. Θεοδωρίδου, μετά από σχετική μελέτη που έγινε προέκυψαν επαρκή δεδομένα που επιτρέπουν τη χορήγησή του και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

«Πρόσφατη αξιολόγηση των δεδομένων μεγάλης μελέτης που έγινε στη Σκωτία διαπιστώνει την υψηλή αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου και στις μεγάλες ηλικίες, γεγονός που αναμένεται να δρομολογήσει επικαιροποίηση των συστάσεων» υποστήριξε χαρακτηριστικά, αφήνοντας παράθυρο για χορήγησή του σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Καθαρά Δευτέρα με lockdown: Γρίφος το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 16

Το γρίφο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 16 Μαρτίου, την ώρα που η πανδημία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης παρά το παρατεταμένο lockdown, επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση.

H πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη και τις επόμενες δύο εβδομάδες θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να έχει επέλθει η επιθυμητή αποσυμφόρηση, ωστόσο η ασφυξία που υπάρχει στην αγορά και εξάντληση των δημοσιονομικών περιθωρίων κάνουν επιβεβλημένη την σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς.

Χθες ο πρωθυπουργός προεξόφλησε την παράταση των περιορισμών μέχρι και τις 15 Μαρτίου ζητώντας από τους πολίτες «να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες». Είπε ότι είναι αναγκαία η αυστηρή τήρηση των μέτρων, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει μεγάλη κούραση, αλλά είναι απαραίτητο προκειμένου να «επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας και της εκπαίδευσης».

Πιερρακάκης: Έτοιμο το 13032 για SMS στην περίπτωση ανοίγματος του λιανεμπορίου

Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι η κούραση των πολιτών καθιστά πολύ δύσκολη την εφαρμογή των μέτρων και την συμμόρφωση με αυτά και είναι ένας ακόμα λόγος για να προχωρήσουν στην άρση κάποιων πρώτων περιορισμών. Ειδικά από την στιγμή που κάνοντας καταχρηστική χρήση του κωδικού 6 στα SMS πολλοί είναι αυτοί που βρίσκουν ευκαιρία να μετακινούνται πολλές φορές μέσα στην ημέρα, παραβιάζοντας νομότυπα τις απαγορεύσεις. Το κομβικό όμως είναι η επιβάρυνση της οικονομίας και η εξάντληση των δημοσιονομικών αντοχών.

Το παραδέχτηκε σε συνέντευξη του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είπε ότι «Δεν έχουμε άλλα περιθώρια για να παραμείνουμε κλειστοί. Εξαντλούνται οι δυνατότητες που έχουμε για να ενισχύουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις».

Σχολεία: Πιθανότερο σενάριο για άνοιγμα στις 22 Μαρτίου

Παρότι το ευκταίο είναι να ανοίξουν στις 16 Μαρτίου και τα σχολεία, αυτό θεωρείται από τους λοιμωξιολόγους εξαιρετικά δύσκολο. Αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι τα βήματα για το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας πρέπει να είναι σταθερά και όσο το δυνατόν πιο βέβαια ώστε να αποφευχθούν τα πισωγυρίσματα. Με αυτό το δεδομένο πιθανότερο σενάριο για τα σχολεία είναι να ανοίξουν στις 22 Μαρτίου.

Εμπόδιο για το άνοιγμα η πίεση στα νοσοκομεία -Αναζητούνται «έξυπνες» λύσεις

Ο αριθμός των διασωληνωμένων που χθες έφτασαν του 406 και οι πολύ αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής, κάνουν πολύ δύσκολη την άσκηση για το άνοιγμα. Η κυβέρνηση θα κληθεί να εξηγήσει πώς προχωρά σε χαλάρωση των περιορισμών την στιγμή που το σύστημα υγείας συνεχίζει να υφίσταται πίεση, η οποία δεν αναμένεται να υποχωρήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Ακόμα κι αν τα κρούσματα παρουσιάσουν μείωση και οι εισαγωγές νέων ασθενών με covid19 υποχωρήσουν, τα κρεβάτια των ΜΕΘ θα αργήσουν να αδειάσουν.

Για αυτό το λόγο αναζητούνται «έξυπνες λύσεις», όπως ανέφερε χθες ο κ. Μητσοτάκης, ενώ θα προσπαθήσει να επιτύχει «μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες» με στόχο να επαναλειτουργήσει σταδιακά η οικονομία και να εφαρμόσουν όλοι τους νέους κανόνες που θα τεθούν ώστε να παραμείνει ανοιχτή.

in.gr,   iefimerida.gr,

Διαφήμιση
Διαφήμιση