HomeHL-WorldΚορωνοϊός: Η Τσεχία επέβαλε το αυστηρότερο lockdown

Κορωνοϊός: Η Τσεχία επέβαλε το αυστηρότερο lockdown

Από την έναρξη της πανδημίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αντιμέτωπες με το αναπόφευκτο, την επιβολή, δηλαδή, του αυστηρότερου lockdown από την έναρξη της πανδημίας βρέθηκαν οι Αρχές στην Τσεχία με τα νοσοκομεία της χώρας να «γονατίζουν» από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων λόγω μιας λίαν λοιμογόνου παραλλαγής του κορωνοϊού.

Τα νέα μέτρα είναι αναγκαία «για την προστασία των ζωών των πολιτών μας», είπε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις. «Πρέπει να τα λάβουμε για να αποτρέψουμε μια ολοκληρωτική κατάρρευση των νοσοκομείων μας. Αν δεν το κάνουμε ολόκληρος ο κόσμος θα δει ένα νέο Μπέργκαμο στη Δημοκρατία της Τσεχίας». Ο Μπάμπις παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή του έκανε λάθη στο παρελθόν στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, αλλά κάλεσε τους Τσέχους να συμμορφωθούν με τα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα και για τρεις εβδομάδες με στόχο την «επιστροφή στην κανονικότητα».

Μεταξύ των αυστηρότερων από τα μέτρα η κυβέρνηση της Τσεχίας ετοιμάζεται να περιορίσει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, απαγορεύοντάς τους τα ταξίδια στο εξωτερικό – άλλωστε η γειτονική Γερμανία έχει κλείσει τα σύνορά της με τη χώρα – , εκτός και αν το επιτάσσουν λόγοι εργασίας ή φροντίδας συγγενικών τους προσώπων. «Μείνετε σπίτι, αν είναι εφικτό», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιαν Χάματσεκ, τονίζοντας ότι την εφαρμογή των μέτρων θα επιβλέψει η αστυνομία και δυνάμεις του στρατού. Απαγορεύονται οι μετακινήσεις πολιτικών για λόγους άσκησης ή για περίπατο μεταξύ των δήμων, ενώ κλείνουν νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία, ενώ θα παραμείνουν ανοικτά μόνον τα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης.

Ειδικοί: Ήλθαν αργά τα μέτρα στην Τσεχία

«Δεν είναι ο καλύτερος συγχρονισμός, στην πραγματικότητα [τα μέτρα] ήλθαν αργά. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ, πρέπει να σταματήσουμε [την εξάπλωση της Covid-19] με κάποιο τρόπο», είπε ο βιοχημικός και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Καρολίνσκα της Πράγμας, Γιαν Κονβαλίνκα στο κρατικό ραδιόφωνο της Τσεχίας. Ο ίδιος είναι μέλος μιας ομάδας επιστημόνων που καλούσαν το τελευταίο διάστημα την κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων σε 1.000. Την περασμένη Πέμπτη είχαν εκτοξευθεί στις 14.457, κάπου 2.750 σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Υγείας της Τσεχίας, Γιαν Μπλάτνι, είπε ότι τα νέα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν στα 20.000 ημερησίως μέχρι την επόμενη εβδομάδα, προτού αποδώσουν τα μέτρα καρπούς. Κάλεσε δε τους πολίτες να φορούν μάσκες όλη την ώρα όχι μόνον στους χώρους εργασίας τους, αλλά και όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.

Καλπάζει η βρετανική παραλλαγή του κορωνοϊού στην Τσεχία

Καθώς αυξάνονται τα κρούσματα της βρετανικής παραλλαγής του κορωνοϊού, από τους 7.176 ασθενείς της Covid-19 σε νοσοκομεία της Τσεχίας, οι 1.531 χρειάζονταν νοσηλεία σε ΜΕΘ την Πέμπτη. Την ανησυχία των Αρχών ήλθε να επιτείνει την περασμένη εβδομάδα η εμφάνιση και της λεγόμενης νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του κορωνοϊού στη χώρα.

Προκειμένου να αποτρέψει μια κατάρρευση του εθνικού συστήματος υγείας η κυβέρνηση συζητά με τη Γερμανία και την Πολωνία το ενδεχόμενο να στείλει σε νοσοκομεία τους για νοσηλεία Τσέχους ασθενείς της Covid-19. O μέσος όρος νέων ημερήσιων κρουσμάτων το τελευταίο δεκαπενθήμερο αυξήθηκε από 68,83 ανά 100.000 άτομα στις 11 Φεβρουαρίου σε 99.94 την Πέμπτη, επίδοση που είναι η χειρότερη κατά κεφαλήν στον πλανήτη, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. H Tσεχία των 10.7 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει πάνω από 1,2 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού και σχεδόν 20.000 θανάτους.

Σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα η Τσεχίζ προσέγγισε εταίρους της στην ΕΕ κι άλλες χώρες ζητώντας πλεονάζοντα εμβόλια. Όπως είπε ο πρωθυπουργός Μπάμπις, η Γαλλία συμφώνησε να στείλει 100.000 δόσεις μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ενώ το Ισραήλ έχει χαρίσει στη χώρα κάπου 5.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna. Μέχρι την Πέμπτη 623.820 δόσεις εμβολίων είχαν χορηγηθεί στους Τσέχους. Παράλληλα η κυβέρνηση θα ζητά μαζικά τεστ στους εργαζόμενους επχειρήσεων και θα επεκτείνει από 10 σε 14 ημέρες την απαιτούμενα καραντίνα για να αντιμετωπίσει τις νέες, πιο λοιμογόνες παραλλαγές του SARS-CoV-2.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση