HomeHL-9«Φωτιά» πήραν τα μπλοκάκια των δημοτικών αστυνομικών

«Φωτιά» πήραν τα μπλοκάκια των δημοτικών αστυνομικών

Ο απολογισμός του 2020

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα ύψη κινήθηκαν οι κλήσεις που κόπηκαν από τη Δημοτική Αστυνομία για παράνομη στάθμευση ή για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς το 2020, που έδειξε ότι έφτασαν τις 21.436.

Ο αριθμός αυτός είναι αρκετά υψηλός αν αξιολογηθεί συνδυαστικά με τις δύο καραντίνες που λογικά συνέβαλλαν στην μείωση της κυκλοφορίας, και με δεδομένο ότι η αμέσως προηγούμενη χρονιά δηλαδή το 2018 το αντίστοιχο άθροισμα των κλήσεων αριθμεί τις 26,5 χιλιάδες.

Ο απολογισμός της υπηρεσίας δείχνει επίσης τη διενέργεια 28.090 ελέγχων covid 19 στο πλαίσιο του οποίου κόπηκαν 88 πρόστιμα.

Αντίστοιχοι έλεγχοι μικτών κλιμακίων που έγιναν με την ΕΛΑΣ, είχαν σαν αποτέλεσμα να επιβληθούν κυρώσεις σε πέντε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και να χρεωθούν εννέα πρόστιμα σε πολίτες.

Οι έλεγχοι του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά και του covid 19, είναι τα δύο κυρίαρχα στοιχεία του απολογισμού της Δημοτικής Αστυνομίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κατέστειλε την υπόλοιπη δραστηριότητα της, η οποία είναι σημαντική.

Όπως προκύπτει από τον απολογισμό της υπηρεσίας, σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, το τηλεφωνικό κέντρο κατέγραψε 3451 καταγγελίες που αφορούσαν σε θέματα καθαριότητας, στάθμευσης, κατάληψη κοινοχρήστων χώρων, εγκαταλελειμμένα οχήματα, και άλλα θέματα.

Κατασχέθηκαν 1440 προϊόντα λόγω έλλειψης της προβλεπόμενης αδείας πωλητή, προϊόντα καταστράφηκαν άμεσα από την υπηρεσία και συντάχθηκαν 50 Ειδικά Πρωτόκολλα Κατάσχεσης.

Σε καταγγελίες που αφορούν την εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας, επιβλήθηκαν σε τέσσερις περιπτώσεις πρόστιμα ενώ σε ελέγχους για την τήρηση των διατάξεων που αφορούν το πλανόδιο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές επιβληθήκαν 64 πρόστιμα.

Επίσης συντάχθηκαν 424 Εκθέσεις Ελέγχου Κατάληψης Κοινοχρήστου Χώρου και εκτελέστηκαν έξι αποφάσεις σφράγισης καταστημάτων. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας έγιναν 24 έλεγχοι και επιβλήθηκε ένα πρόστιμο.

Ακόμα καταγραφήκαν 691 εγκαταλελειμμένα οχήματα από τα οποία 269 απομακρύνθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους ενώ 58 περισυλλέχθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες.

Σε εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για τον καθαρισμό 436 οικοπέδων και εγκαταλελειμμένων κτηρίων.

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά ενδεικτικά στοιχεία σε ότι αφορά στη δραστηριότητας της Δημοτικής Αστυνομίας σύμφωνα με τον πολιτικό προϊστάμενο κ. Μαρίνο Παττακό, ο οποίος τονίζει ότι το 2020 ήταν μια κομβική χρονιά για την Υπηρεσία, που είχε ένα πλούσιο, ξεχωριστό και αποκαλυπτικό απολογισμό δράσης.

Το γεγονός ότι το 2020 η πανδημία χτύπησε τη χώρα μας, είχε σαν αποτέλεσμα και η Δημοτική Αστυνομία παρά την υποστελέχωση της να εμπλακεί ζωηρά και στον τομέα των ελέγχων covid 19, στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μάλιστα οι έλεγχοι που έγιναν είχαν κατά βάση χαρακτήρα ενημερωτικό προς την κοινωνία, αν παραθέσει κανείς το άθροισμα των ελέγχων που έγιναν που αριθμούν τους 28090 σε σχέση με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν που ήταν μόλις 88.

Επίσης σε ότι αφορά στις κλήσεις, ο κ. Παττακός τονίζει, ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το νέο μέτρο της περιφρούρησης των μόνιμων θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, που είχε σαν αποτέλεσμα να καταγραφούν πολλοί παραβάτες.

Ο ίδιος τονίζει ότι επιβεβαιώνεται καθημερινά η ορθότητα της απόφασης για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, τον οποίο είχε εξάρει και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών δεσμευόμενος με δημόσιες δηλώσεις του και από το Ηράκλειο για την ενίσχυση της.

Τοπικά έχει ζητηθεί η πρόσληψη τουλάχιστον 20. Επιβεβαιώνεται καθημερινά η ορθότητα της απόφασης για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Πρόταση της υπηρεσίας για την συστηματικότερη και αποτελεσματικότερη άσκηση των αρμοδιοτήτων της είναι η ενίσχυση με την πρόσληψη τουλάχιστον είκοσι Δημοτικών Αστυνομικών με δεδομένες τις ανάγκες του γιγαντωμένου πλέον Δήμου Ηρακλείου, αλλά και της υπερφόρτωσης των αρμοδιοτήτων της.

Διαφήμιση
Διαφήμιση