HomeΚΡΗΤΗΤο Σεπτέμβριο σε λειτουργία το Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης

Το Σεπτέμβριο σε λειτουργία το Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά την επτάμηνη αναστολή λειτουργίας του παραρτήματος του ΙΚΑ Περάματος, φαίνεται πως αυτό θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του για το κοινό του Μυλοποτάμου τον Σεπτέμβριο ως Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι οι χιλιάδες ασφαλισμένοι των Δήμων Ανωγείων και Μυλοποτάμου που το τελευταίο διάστημα αναγκάζονταν να απευθύνονται στο υποκατάστημα της πόλης για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους, θα μπορούν να εξυπηρετούνται από το γραφείο το οποίο παραχώρησε για το σκοπό αυτό ο Δήμος στο ΙΚΑ, τουλάχιστον για τις απλές υποθέσεις τους.

Ωστόσο, η λειτουργία του συγκεκριμένου γραφείου επί της ουσίας εξαρτάται από την στελέχωσή του με προσωπικό και αυτός φαίνεται πως είναι ο λόγος που δεν θα λειτουργήσει τώρα. Συγκεκριμένα το συμφωνητικό παραχώρησης του χώρου υπογράφτηκε μεταξύ των δυο πλευρών την Τρίτη, όμως λόγω της αποδυνάμωσης από πλευράς προσωπικού του κεντρικού ΙΚΑ στο Ρέθυμνο, είναι αδύνατη προς το παρόν η ενίσχυση του γραφείου Περάματος ακόμα και με ένα άτομο προσωπικό. Έτσι η λειτουργία του Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης στο Πέραμα, αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο με την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους τέσσερα άτομα προσωπικό του ΙΚΑ, τα οποία έχουν δικαιωθεί με δικαστικές αποφάσεις. Όταν αυτό γίνει, τότε ένα άτομο θα μεταφερθεί στο Πέραμα για να μπορέσει να λειτουργήσει το γραφείο και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ασφαλισμένων, ώστε αυτοί να μη χρειάζεται να απευθύνονται στο Ρέθυμνο για απλές υποθέσεις.

Ειδικότερα, η διευθύντρια του ΙΚΑ Ρεθύμνου Ευαγγελία Γαγάνη, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Υπογράψαμε, τη σύμβαση παραχώρησης του χώρου με τον δήμαρχο Μυλοποτάμου, όπου αναφέρουμε ότι μέχρι 31/08 θα μας παραδοθεί (το κτίριο). Βάλαμε αυτή την ημερομηνία περισσότερο διότι περιμένουμε την επιστροφή των 9Κ. (είναι υπάλληλοι που είχαν δικαιωθεί με δικαστική απόφαση και θα επιστρέψουν στις θέσεις τους στο ΙΚΑ), Γι’ αυτό το βάλαμε μέχρι τότε, για να έρθουν κάποια παιδιά να επανδρώσουν, να καλύψουμε κενά. Στο Πέραμα, θα πάει ένα άτομο και θα δούμε πώς θα λειτουργήσει. Αν δούμε ότι το παράρτημα, τραβάει κίνηση από το γκισέ, αν μειωθεί η προσέλευση του κόσμου, έως 30% θα το ενισχύσουμε.

Ο πολίτης σε ένα Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να: βγάλει μια απλή ασφαλιστική ενημερότητα, να κάνει μία θεώρηση βιβλιαρίου, πάντα μιλάμε για μια απλή θεώρηση ρουτίνας, να βγάλει τα ένσημά του, έναν ατομικό λογαριασμό, να καταθέσει δικαιολογητικά για παροχές ασθενείας».

Απαραίτητη χαρακτήρισε την άμεση λειτουργία του Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης και ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Θεωρώ ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου γραφείου θα εξυπηρετήσει τον πληθυσμό του Μυλοποτάμου και των Ανωγείων, δηλαδή περίπου 20.000 πολιτες. Υπογράψαμε το συμφωνητικό παραχώρησης του κτιρίου και θέλω να πιστεύω ότι θα λειτουργήσει το δυνατόν συντομότερα γιατί είναι απαραίτητο για την περιοχή μας».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη σύμβαση η χρονική διάρκεια παραχώρησης του χώρου ορίζεται σε 9 χρόνια.

Η διευθύντρια του ΙΚΑ Περάματος Ε. Γαγάνη, επανέλαβε τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχει αποδυναμωθεί με αποτέλεσμα οριακά να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των χιλιάδων ασφαλισμένων.

Οι 22 υπάλληλοι του ιδρύματος, όπως αναφέρει, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο φόρτο εργασίας. Η επιστροφή των τεσσάρων υπαλλήλων θα «ανακουφίσει» κάπως την κατάσταση, σε καμία περίπτωση όμως, όπως τόνισε, δεν θα λύσει το πρόβλημα.

«Με τους τέσσερις υπαλλήλους δε θα εξυπηρετηθεί καλύτερα ο κόσμος, αλλά θα μπορεί να πάρει κάποιος συνάδελφος δυο – τρεις μέρες άδεια χωρίς να τεθεί θέμα για το πώς θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο γραφείο. Το πρόβλημα δε θα λυθεί, ούτε με τους πεντάμηνους εργαζόμενους. Μέχρι να τους μάθουμε και να προσαρμοστούν φεύγουν. Το προσωπικό μας έχει μειωθεί σχεδόν κατά 50%. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, ο κόσμος ταλαιπωρείται και το ξέρουμε. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο».

rethnea.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση