HomeΚΡΗΤΗΤο Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης καταθέτει τον απολογισμό του έργου του

Το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης καταθέτει τον απολογισμό του έργου του

Απολογισμός 2020

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η λήξη κάθε χρονιάς είθισται να κάνουμε όλοι τον απολογισμό μας, προσωπικό αλλά και, στην περίπτωση του Τμήματος Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης θεσμικό και εργασιακό. Αφορμής δοθείσης λοιπόν από την πρόσφατη ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος 2021 του Δήμου Ρεθύμνης- σημαντικό μέρος του οποίου αφορά τις κτηριακές υποδομές των σχολικών μονάδων – αλλά και στο πλαίσιο της ευθύνης μας για παροχή έγκυρης, διάφανης και συνολικής ενημέρωσης των συμπολιτών, το Τμήμα Παιδείας, η αρμόδια Αντιδήμαρχος Δρ. Άννα Ελευθεριάδου- Γκίκα κι οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών κος Γιώργος Μοτάκης (Α’ βάθμιας) και κος Δημήτρης Λαχνιδάκης (Β’ θμιας), θέτουν στη διάθεση των συμπολιτών τον ετήσιο απολογισμό του Τμήματος για τα έργα που υλοποιήθηκαν, αυτά που είναι υπό κατασκευή και ολοκλήρωση αλλά και όσα βρίσκονται σε φάση προγραμματισμού. Επιπλέον, παρατίθεται μια επιγραμματική επισκόπηση του παραχθέντος έργου κατά την περίοδο 2102-2019.
Όπως προκύπτει, η παρατεταμένη, πολυεπίπεδη κρίση, κάθε άλλο παρά έκαμψε τη διεκδικητικότητα και την ενεργητικότητα του Δήμου Ρεθύμνης σε ότι αφορά την αναβάθμισης των σχολείων που φοιτούν τα παιδιά μας και την εν γένει διευκόλυνση του έργου της εκπαιδευτικής κοινότητας του Ρεθύμνου.

Α. Παρεμβάσεις που ολοκληρώθηκαν το 2020

1) Ανέγερση καινούργιου ιδιόκτητου σχολικού συγκροτήματος για την μεταστέγαση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ατσιποπούλου (περίπου 3.000.000€)
2) Ενεργειακή αναβάθμιση 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνης (ελάχιστες εργασίες που εκκρεμούν, θα ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2021)
3) Μεταστέγαση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου σε νέο ανακαινισμένο κτήριο με υψηλές προδιαγραφές για ΑμΕΑ
4) Έναρξη λειτουργίας της εκπαιδευτικής δομής «Science and the City», προϊόν συνεργασίας του Τμήματος Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου, στο χώρο της πρώην δημόσιας κεντρικής Βιβλιοθήκης, σε κτήριο της Μητρόπολης.
5) Εκτεταμένη συντήρηση του συγκροτήματος που στεγάζει το 2ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο και κατασκευή στεγάστρου στην αυλή του 2ου Λυκείου
6) Εργασίες επέκτασης κι ενίσχυσης τους τοιχίου ανατολικά του 4ου Λυκείου -5ου Γυμνασίου, προς θωράκιση τους έναντι των φυσικών καταστροφών.
7) Αναβάθμιση των υποδομών θέρμανσης του συνόλου των σχολείων με πλήθος αντικαταστάσεων σε καυστήρες, λέβητες, σώματα καλοριφέρ και air condition , καθώς και νέες συνδέσεις-επεκτάσεις παροχής ρεύματος.
8) Πλήρης αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πρόσοψης του Μουσικού Σχολείου.
9) Κατασκευή παιδικής χαράς σε 7 Νηπιαγωγεία με συνοδό τοποθέτηση ειδικού τάπητα, συντηρήσεις αλλά και αγορά καινούργιων παιχνιδιών αυλής σε ευάριθμα Νηπιαγωγεία του Ρεθύμνου.
10) Αποπεράτωση νέας αίθουσας διδασκαλίας στο Δημ. Σχολείο Σταυρωμένου και το 6ο Δημοτικό.
11) Εκτεταμένη ανακαίνιση με αλλαγή κουφωμάτων και χρωματισμό στο 1ο Νηπιαγωγείο Ατσιποπούλου
12) Εκτεταμένη ανακαίνιση με αλλαγή κουφωμάτων, μονώσεις, χρωματισμό και τοποθέτηση επιπλέον 2 προκάτ αιθουσών υψηλών προδιαγραφών, στο Δημ.Σχολείο Πρινέ.
13) Τοποθέτηση μεγάλου αριθμού καινούργιων παγκακίων και συντήρηση των υφιστάμενων.
14) Έλεγχος ασφαλείας και στατικότητας στις μπασκέτες όλων των σχολικών μας μονάδων από ειδικό, πιστοποιημένο τεχνικό γραφείο.
15) Επεμβάσεις διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των μαθητών και της πρόσβασης τους στα σχολεία, με γνώμονα την ασφάλεια τους :
α) Πεζοδρόμια – διαβάσεις και σήμανση με ειδικό φανάρι για μειωμένη ταχύτητα, καθώς και σύστημα επιβράδυνσης ταχύτητας πλησίον της στροφής στην οδό Αγίας Ζώνης στη διαδρομή προς το Γυμνάσιο Λύκειο Ατσιποπούλου

β) Σήμανση, διαβάσεις και κατασκευή νέου πεζοδρόμιου (στη στροφή του Lidl προς το σχολείο) και στέγαστρο στη στάση ΚΤΕΛ έξω απ την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στη διαδρομή προς το 2ο ΕΠΑΛ (περιοχή Κόμβου Ατσιποπούλου -Lidl).

16)Παρεμβάσεις συντηρήσεων μικρότερης κλίμακας στα κτίρια των περισσότερων από τα 91 σχολεία Α/ΘΜΙΑΣ και Β/ΘΜΙΑΣ Εκπαίδευσης, που κάθε χρόνο καλύπτουν μεγάλο μέρος του τεχνικού μας προγράμματος.
Ενδεικτικά αναφέρονται: Εξωτερικός χρωματισμός του νέου κτηρίου του 2ου Δημοτικού, χρωματισμός στα Νηπιαγωγεία Πηγής, Επισκοπής, Μαρουλά, Πρινέ, Μυσιρίων, Γάλλου, 7ο, 8ο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Αργυρούπολης, εκτεταμένος εσωτερικός χρωματισμός Πειραματικού Λυκείου, υγρομονώσεις μεγάλης έκτασης στο 1ο Λύκειο και στο Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, όπου έγινε και χρωματισμός, καθολική αποκατάσταση πλάγιας όψης κεντρικού κτηρίου 5ου Δημοτικού, εκτεταμένη παρέμβαση αποκατάστασης των κτηρίων στο δημοτικό και Νηπιαγωγείο Αρμένων, εσωτερικός χρωματισμός σε μεγάλο μέρος των κτηρίων του 1ου ΕΠΑΛ και αντικατάσταση πατωμάτων αιθουσών, αγορά και τοποθέτηση προκάτ οικίσκου τουαλετών για τους εκπαιδευτικούς του ΕΕΕΕΚ, κατασκευή μπάρας και αναβάθμιση μίας επιπλέον τουαλέτας για τους μαθητές του ΕΕΕΚ, ανακαίνιση στεγάστρου 2ου ΕΠΑΛ, τοποθέτηση νέας στέγης Δημοτικού Γωνιάς, και πολλά ακόμα.

Β. Ανέγερση νέων σχολείων (υπό κατασκευή)
16ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου(3.604.375)

Γ. Παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν το 2021 και 2022
• Εκτεταμένη Παρέμβαση Συντήρησης 1ου ΕΠΑΛ ((Πρ/μου 500.000€)
• Ενεργειακή αναβάθμιση 7ου Δημοτικού Σχολείου ((Πρ/μου 840.000€)
• Ενεργειακή αναβάθμιση 13ου Δημοτικού Σχολείου((Πρ/μου 773.000€)
• Συντηρήσεις Σχολείων (Συνολικός προϋπολογισμός για το 2020: 1.000.000€)
• Προσβάσεις για ΑμΕΑ στα σχολεία και κατασκευή τουαλετών ΑμΕΑ (Πρ/μου 186.000€)
• Αναβάθμιση πυροπροστασίας σχολείων ((Πρ/μου 295.740€)
• Αγορά οικοπέδου και κατασκευή σχολικού συγκροτήματος με προκάτ αίθουσες υψηλών προδιαγραφών, για την στέγαση του 3ου Νηπιαγωγείου Ατσιποπούλου (περίπου 300.000€)
• Ενεργειακή αναβάθμιση 5ου Δημοτικού Σχολείου ((Πρ/μου 490.000€)
• Ενεργειακή Αναβάθμιση 6ου Δημοτικού Σχολείου ((Πρ/μου 434.000€)
• Αντακατάσταση μπασκετών σχολείων που κρίθηκαν ακατάλληλες.
• Τοποθέτηση περίφραξης στη νέα ιδιοκτήτη αυλή οικοπέδου που αγόρασε ο Δήμος για αυτό το σκοπό, στο Δημοτικό Αγίου Νικολάου.
• Αναβάθμιση Εργαστηρίου Φυσικών επιστημών 15ου δημοτικού
• Εργασίες βελτίωσης στατικής επάρκειας 10ου Δημοτικού
• Κατασκευή Τουαλετών στο δημοτικό Σταυρωμένου
• Κατασκευή Παιδικών χαρών με συνοδό ειδικό τάπητα στα Νηπιαγωγεία Αρμένων , 9ο και 13ο.

Δ. Μελέτες-συμπλήρωση μελετών-διεκδίκηση χρηματοδότησης σχολείων για:
Αποπεράτωση
Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο (ΚΕΓΕ)

Ενεργειακή αναβάθμιση
2ο Γυμνάσιο-Λύκειο
1ο ΕΠΑΛ

Κατασκευή
Δημοτικό Σχολείο Ρουσσοσπιτίου
Δημοτικό Σχολείο Άδελε
Πειραματικό Νηπιαγωγείο
Πειραματικό Δημοτικό
Πειραματικό Γυμνάσιο
Πειραματικό Λύκειο
Μουσικό Σχολείο

Αξίζει να επισημανθεί πως το πλούσιο αυτό έργο αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Τμήματος Παιδείας με τα δραστήρια στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνης και τα συνεργεία της καθώς και του άρτια οργανωμένου, ιεραρχικά στοχευμένου σχεδιασμού των Αντιδημάρχων κου Άγγελου Μαλά (Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων) κου Σκορδίλη Γιώργου (Αντιδημάρχου Καθημερινότητας Οικισμών) και κου Κρεβετζάκη Θωμά (Αντιδημάρχου Καθημερινότητας Πόλης). Όλοι τους συνέβαλαν καθοριστικά με ιδιαίτερη ευαισθησία, κατανόηση του επείγοντος πολλές φορές και διάθεση συνεργασίας στην υλοποίηση όλων όσων προαναφέρθηκαν για τη χρονιά που πέρασε αλλά και για τον προγραμματισμό των επόμενων ετών.

Κρίνουμε αναγκαία μια συνοπτική παρουσίαση του συνολικού έργου που παρήγαγε το Τμήμα Παιδείας του Δήμου μας κατά την περίοδο 2012 -2019, που είχε στο τιμόνι του τον κο Γεώργο Γεωργαλή, σε επίπεδο κατασκευής και ίδρυσης Νέων Εκπαιδευτικών Μονάδων ως επιβεβαίωση της αναγνώρισης που χαίρει ο Δήμος Ρεθύμνης, ως ο Δήμος με την μεγαλύτερη δραστηριότητα και απορρόφηση κονδυλίων για νέες εκπαιδευτικές δομές, πάντα με γνώμονα της παροχή ποιοτικής σχολικής στέγης στα παιδιά μας.

Περίοδος 2012-2019 : Έργα αναβάθμισης υφιστάμενων και ανέγερση νέων εκπαιδευτικών δομών στο Δήμο Ρεθύμνης.

1) Ίδρυση και κατασκευή Κτηρίου για το Αρσάνιο Γυμνάσιο-Αρσάνιο Λύκειο (Πρ/μού 6.000.000 € περίπου)
2) Ίδρυση και κατασκευή Κτηρίου για το Γυμνάσιο Ατσιποπούλου -Λύκειο Ατσιποπούλου (Πρ/μού 8.000.000€ περίπου)
3) Κατασκευή κτηρίου και μεταστέγαση του Δημοτικού Σχολείου Γερανίου (περίπου Πρ/μού 2.200.000€ περίπου )
4) Ίδρυση και στέγαση του 2ου Δημοτικό Σχολείο Ατσιποπούλου
5) Αποπεράτωση κτηρίου για το Νηπιαγωγείο Πρινέ και κατασκευή γηπέδου μπάσκετ Δημοτικού Πρινέ (Πρ/μού 550.000€)
6) Ίδρυση και στέγαση 2ου ΕΠΑΛ
7) Ίδρυση και στέγαση Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου
8) Στέγαση του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών(Αναβάθμιση του πρώην γυμνασίου Αργυρούπολης) (Πρ/μού 60.000€)
9) Ίδρυση και στέγαση 4ου Νηπιαγωγείου Ατσιποπούλου
11) Ίδρυση και στέγαση του Λυκείου Επισκοπής
12) Ίδρυση και στέγαση παραρτήματος του 4ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνης σε υπάρχον κτήριο του δήμου
13) Προσθήκη 6 προκάτ αιθουσών υψηλών προδιαγραφών σε 4 νηπιαγωγεία.
14) Βελτίωση στατικής επάρκειας του 1ου Γυμνασίου
15) Βελτίωση στατικής επάρκειας του 1ου ΕΠΑΛ
16) Στέγαση Νηπιαγωγείου Τσεσμέ σε υπάρχον χώρο του δήμου και κτηριακή του αναβάθμιση.

Με την ελπίδα ότι σύντομα, η σκληρή δοκιμασία της πανδημίας θ’ αποτελεί παρελθόν και ότι έχουμε προγραμματίσει για το μέλλον θα επιτευχθεί, με τη συνεργασία και τη συναίνεση όλων μας, σας ευχόμαστε Καλές Άγιες Μέρες και η Γέννηση του Θεανθρώπου να αναγεννήσει τη σκέψη μας και τη ζωή μας στην αισιόδοξη κατεύθυνση της προόδου και της ευημερίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση