HomeHL-WorldΚορωνοϊός, Βρετανία: Οδηγίες για ετοιμότητα έναρξης εμβολιασμών από την Τετάρτη

Κορωνοϊός, Βρετανία: Οδηγίες για ετοιμότητα έναρξης εμβολιασμών από την Τετάρτη

Αναμένεται έγκριση του εμβολίου της Pfizer

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα νοσοκομεία που υπάγονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας φέρονται να έχουν λάβει οδηγίες να είναι έτοιμα για την έναρξη από την Τετάρτη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού.

Καθώς οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές στη Βρετανία ετοιμάζονται να ανάψουν ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας το πράσινο φως στο εμβόλιο των Pfizer / BioNtech κατά της Covid-19 πηγές ανέφεραν στη βρετανική εφημερίδα Telegraph ότι έχει ζητηθεί από τα νοσοκομεία της χώρας «να κινητοποιηθούν» ενόψει της έναρξης των εμβολιασμών.

Η Βρετανία έχει παραγγείλει 40 εκατ. δόσεις του εμβολίου αυτού, τα προκαταρκτικά δεδομένα του οποίου έχουν δείξει ότι είναι κατά 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19. H αρμόδια Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) μελετά τα αποτελέσματα της φάσης 3 των κλινικών δοκιμών του εμβολίου κι εφόσον το εγκρίνει μπορεί εντός ημερών να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι κατά της Covid-19 στη Βρετανία

Σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών ΜΜΕ οι πρώτοι που θα πάρουν θέση στην ουρά για τους εμβολιασμούς στη Βρετανία θα είναι τα μέλη του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως προβλέπεται στα σχέδια των αρμόδιων αξιωματούχων Υγείας. Έτσι οι γιατροί κι οι υγειονομικοί θα προηγηθούν και θα ακολουθήσουν οι τρόφιμοι οίκων ευγηρίας και άλλοι ηλικιωμένοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ στη συνέχεια θα εμβολιαστούν οι κάτω των 65 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή κρίνεται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σε περίπτωση που νοσήσουν βαριά από την Covid-19.

Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας υπουργοί και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης της Βρετανίας, όπου η κατάσταση με την πανδημία βαίνει οριακά καλύτερη, θα επιδοθούν σε μια πανεθνική εκστρατεία πληροφόρησης του κοινού μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων υπογραμμίζοντας τα οφέλη του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Αξιωματούχοι φέρονται σχεδόν πεπεισμένοι ότι στη Βρετανία θα χορηγηθούν τα εμβόλια νωρίτερα απ’ ό,τι στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Πηγή της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech πιθανότατα θα είναι το πρώτο που θα λάβει έκτακτη έγκριση. «Είμαστε πολύ κοντά και μπορεί να ληφθεί η απόφαση εντός της επόμενης εβδομάδας. Σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχουν 50/50% πιθανότητες να είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εγκρίνει την κυκλοφορία εμβολίου» κατά του κορωνοϊού, δήλωσε.

Ωστόσο, η χορήγηση του εμβολίου των Pfizer / BioNTech, που πρέπει να αποθηκεύεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έως και -70 βαθμών Κελσίου – προκαλεί πονοκέφαλο στους ιθύνοντες του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας αφού μπορεί να αποψυχθεί μόνον σε παρτίδες των 1.000 πριν των εμβολιασμό. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί για τους τροφίμους των γηροκομείων, αφού οι γιατροί δεν μπορούν να εμβολιάσουν στην απαιτούμενη κλίμακα. Αντίθετα οι αξιωματούχοι του τομέα Υγείας προτιμούν να χορηγηθεί πρώτα το εμβόλιο από 53 νοσοκομεία για την ανοσοποίηση των υγειονομικών, ενώ περιμένουν ότι λίγες ημέρες αργότερα θα ανάψει το πράσινο φως και για το εμβόλιο των AstraZeneca / Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που μπορεί να αποθηκεύεται σε κανονικό ψυγείο και το οποίο θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανοσοποίηση του πληθυσμού καθώς μέχρι τα τέλη του έτους θα είναι διαθέσιμες 19 εκατ. δόσεις του.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση