HomeHL-TOP«Πνίγηκε» πάλι η Χερσόνησος

«Πνίγηκε» πάλι η Χερσόνησος

Απίστευτος όγκος νερού και προβλήματα-Παρασύρθηκαν αυτοκίνητα μέχρι τη θάλασσα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δοκιμάζεται σήμερα από το καιρικά φαινόμενα και πάλι η Κρήτη που πλήττεται από το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Η Χερσόνησος που επλήγη και την τελευταία φορά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, για μία ακόμη φορά βρίσκεται στο έλεος της κακοκαιρίας, με τα πλημμυρικά φαινόμενα να είναι έντονα σε περιοχές όπως η Σταλίδα, η Ανάληψη, τα Αγριανά, το Κουτουλουφάρι και οι Γούρνες.

koytoyloyfari

Η βροχή έπεφτε ασταμάτητα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μετατρέποντας τους δρόμους σε ποτάμια, ενώ πλημμύρισαν ισόγεια κτίσματα και αυλές καθώς και επιχειρήσεις. Τα αυτοκίνητα σε πολλές περιπτώσεις έχουν βυθιστεί από το ύψος του νερού.

Μεγάλες ζημιές παρατηρούνται και στο οδικό δίκτυο.

(Γούρνες)

Η στάθμη παραποτάμων και χειμάρρων έχει ανέβει. Το ποτάμι των Γουβών έχει φουσκώσει επικίνδυνα παρασύροντας αυτοκίνητα προς τη θάλασσα. Εκεί βρίσκεται και η ΕΜΑΚ για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Βατραχάνθρωποι της ΕΜΑΚ επιχειρούν στη Χερσόνησο

Βατραχάνθρωποι της ΕΜΑΚ συμμετέχουν στις έρευνες στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Χερσονήσου, όπου έχουν καταλήξει πολλά αυτοκίνητα τα οποία παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Ευτυχώς πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει, μέχρι στιγμής, κάποιος αγνοούμενος. Μάλιστα υπήρχε έντονη αγωνία από την ύπαρξη αυτοκινήτου που είχε παρασυρθεί στη θάλασσα με ανοιχτά τα αλάρμ, ωστόσο όπως διαπιστώθηκε δεν υπήρχε άτομο μέσα σε αυτό.

Η ΕΜΑΚ έχει προχωρήσει και σε τρεις επιχειρήσεις διάσωσης περιοχή της Χερσονήσου. Μία από αυτές αφορούσε σε οικογένεια που εγκλωβίστηκε στις Γούρνες, ωστόσο είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

 

koytoyloyfari-2

(Κουτουλουφάρι)

Στην Κάτω Βάθεια είναι αδύνατη η διέλευση των οχημάτων, ενώ κλειστά θα παραμείνουν, σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου τα σχολεία .

analipsi

Ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησαν οι βροχοπτώσεις με τη Χερσόνησο να βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της διάρκειας και της έντασης των βροχοπτώσεων που σε συνδυασμό με το ήδη κορεσμένο έδαφος δημιούργησαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η Πυροσβεστική έχει δεχτεί εκατοντάδες κλήσεις από το πρωί.

anal-5

anal-3

an-2

(Ανάληψη Χερσονήσου)

paralia-stalida

(Παραλία Σταλίδας)

(Aνάληψη Χερσονήσου)

(Σταλίδα- Χερσόνησος)

Aντίστοιχες εικόνες και στα Μάλια με τον δρόμος στις αρχαιότητες Μαλίων να έχει πλημμυρίσει.

Ανάλογες εικόνες και στο Καστέλι Πεδιάδος, με την βροχή να έχει προκαλέσει ουκ ολίγα προβλήματα αλλά και κατολισθήσεις στους δρόμους.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στα Σπήλια, από Άγιο Σώζωντα προς Πεζά αλλά και σε άλλα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Έκλεισαν οι ιρλανδικές διαβάσεις στο Γεροπόταμο

Ο Δήμος Φαιστού άντέδρασε άμεσα στην κακοκαιρία των τελευταίων ωρών, κλείνοντας το βράδυ της Δευτέρας όλες τις ιρλανδικές διαβάσεις στο Γεροπόταμο.

Έκτακτη ενημερωτική ανακοίνωση Οροπεδίου Λασιθίου:

1. Να είστε ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ στις μετακινήσεις σας.
2. Να ΜΗΝ ΔΙΕΡΧΕΣΤΕ από το οδικό δίκτυο εντός του ΚΑΜΠΟΥ του Oροπεδίου Λασιθίου.
3. Ο επαρχιακός δρόμος από Οροπέδιο Λασιθίου προς Κράσι παραμένει ΚΛΕΙΣΤΟΣ.
4. Να ΜΗΝ διέρχεστε από ΙΡΛΑΝΔΙΚΕΣ διαβάσεις και σημεία όπου έχουν εκδηλωθεί ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ φαινόμενα.
5. Να προσέχετε για τυχόν ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ κατά μήκος του οδικού δικτύου.
6. Να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Τι αναφέρει η Πολιτική Προστασία:

– Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
– Μη διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.
Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
Μένουμε σε εγρήγορση – Μένουμε σε επιφυλακή – Ακολουθούμε τις οδηγίες.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:

Πλημμυρικά φαινόμενα https://bit.ly/2FpWn5k

Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους https://bit.ly/3lCdFLR

Έντονα καιρικά φαινόμενα https://bit.ly/34RCaxI

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.hnms.gr.

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση