HomeHL-TOPΚορωνοϊος: Νέο αρνητικό ρεκόρ νεκρών-διασωληνωμένων

Κορωνοϊος: Νέο αρνητικό ρεκόρ νεκρών-διασωληνωμένων

41 θάνατοι σε ένα 24ωρο - 1.490 νέα κρούσματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο θλιβερό ρεκόρ με 41 νεκρούς, ενώ εντοπίστηκαν 1.490 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

Επίσης ανακοίνωσε 239 διασωληνωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ.

Σημειώνεται ότι τα νέα από το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό είναι άκρως θετικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την Pfizer Inc. και τη BioNTech SE αποδείχθηκε καλύτερο από το αναμενόμενο για την προστασία ανθρώπων από τον κορωνοϊό σε Covid-19 σε μια κεντρική μελέτη.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ορόσημο στην κούρσα των εμβολίων που μπορούν να σταματήσουν την παγκόσμια πανδημία. Το εμβόλιο αποδείχθηκε πάνω από 90% αποτελεσματικό στα πρώτα 94 άτομα που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό και ανέπτυξαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα, ανέφεραν οι εταιρείες τη Δευτέρα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 1490 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 58187, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες.

4456 (7.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15977 (27.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

239 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 59 (24.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 329 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 41 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 825 θανάτους συνολικά στη χώρα. 335 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Επιβεβλημένο το lockdown

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνα Παπαευαγγέλου πήρε πρώτη τον λόγο και έκανε μια πρώτη ανακοίνωση για την εικόνα της πανδημίας το τελευταίο 24ωρο.

Η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως μπροστά σε αυτή την επιδημιολογική εικόνα, τo lockdown θεωρήθηκε επιβεβλημένο στη χώρα μας. «Η μεγάλη διασπορά έχει γίνει κατανοητή στους περισσότερους από εμάς. Δεν μπορούμε να κατατάσσουμε τις επαφές μας σήμερα σε υψηλού ή χαμηλού κινδύνου.

Η διαφορά του δεύτερου από το πρώτο lockdwon

«Διατηρήσαμε ανοιχτή την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όμως η βασική διαφορά είναι ότι ολόκληρη η κοινωνία μας είναι κουρασμένη. Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα, όπου ενδέχεται μετά την άρση των μέτρων να έχουμε νέα αύξηση κρουσμάτων» σημείωσε η λοιμωξιολόγος για τις διαφορές του πρώτου με το δεύτερο lockdown.

«Πρέπει να τονιστεί με έμφαση ότι το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής είναι ιδιαίτερα υψηλό και σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε αύξηση κρουσμάτων στην επαρχία» είπε η Παπαευαγγέλου για τους Αθηναίους που επέλεξαν να φύγουν από την Αττική πριν την εφαρμογή του lockdown. «Δεν τους αδικώ που πήγαν στην εξοχή» σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου, κάλεσε όμως όσους το έπραξαν «να δείξουν υπευθυνότητα».

Η Παπαευαγγέλου κάλεσε τους πολίτες να μην παραμελούν την υγεία τους

Η παιδίατρος -λοιμωξιολόγος σημείωσε επίσης πως «τα ιατρεία και τα νοσοκομεία είναι ασφαλή και οι πολίτες με χρόνια νοσήματα ή μη δεν θα πρέπει να παραμελούν την υγεία τους. Ως παιδίατρος κάνω έκκληση οι γονείς να επισκέπτονται τους παιδίατρους για την απαραίτητη παρακολούθηση των παιδιών».

Αναμένεται να δούμε μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, εκτίμησε η κα. Παπαευαγγέλου και τόνισε πως «ήδη σήμερα (ο αριθμός κρουσμάτων) ήταν μειωμένος στη Θεσσαλονίκη, βέβαια ήταν Δευτέρα». Ωστόσο, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως «δεν αναμένουμε άμεσα αποτελέσματα αναφορικά με τους διασωληνωμένους. Κι αυτό γιατί η διάρκεια νοσηλείας είναι κατά μέσο όρο 2 εβδομάδες. Δυστυχώς αναμένουμε συνεχή αύξηση των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ τις επόμενες ημέρες».

Μαγιορκίνης: «Το εμβόλιο της Pfizer δείχνει το φως στο τούνελ της πανδημίας του κορωνοϊού»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκίνησε την σημερινή του ενημέρωση με ειδική μνεία στις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της pfizer τονίζοντας πως είναι κάτι που μας δείχνει το φως στο τούνελ της πανδημίας, όμως δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.

«Ισχυρότατη αποτελεσματικότητα δείχνει το εμβόλιο της pfizer ενάντια στον κορωνοϊό. Τα νέα είναι ενθαρρυντικά, αλλά οι προκλήσεις που έχουμε ακόμα είναι τεράστιες. Κάθε ημέρα καταγράφονται όλο και περισσότεροι θάνατοι από τον ιό. Στην Ευρώπη η πανδημία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την έναρξή της. Εθνικά lockdown έχουν κηρυχθεί σε Γαλλία, Βρετανία, αντίστοιχα μέτρα σε Ισπανία, Βέλγιο Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και άλλες χώρες. Βλέποντας όλα αυτά, η ανακοίνωση του εμβολίου μας δείχνει το φως στο τούνελ της πανδημίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως όσα ζούμε τώρα. Σταδιακά και με μεγάλη προσοχή και σταδιακά θα επανέλθουμε στην κανονικότητα».

Διευκρινίζεται ότι κάθε Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος θα ενημερώνει για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση