HomeHL-TOPNίκη Τζο Μπάιντεν- Είναι ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

Nίκη Τζο Μπάιντεν- Είναι ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

Κέρδισε και τη Νεβάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Τζο Μπάιντεν νίκησε και στην κρίσιμης σημασίας για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ πολιτεία Νεβάδα, σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, γεγονός το οποίο του επιτρέπει να αυξήσει τη διαφορά του με τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι New York Times και το Fox News μετέδωσαν ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κέρδισε τις εκλογές και σε αυτήν την δυτική πολιτεία των ΗΠΑ, η οποία έχει 6 μεγάλους εκλέκτορες.

Νωρίτερα σήμερα τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, προβλέποντας τη νίκη του στην αποφασιστικής σημασίας πολιτεία Πενσιλβάνια.

Με την προσθήκη των μεγάλων εκλεκτόρων αυτών των δύο πολιτειών, ο Μπάιντεν διαθέτει τουλάχιστον 279 μεγάλους εκλέκτορες στους 270 που χρειάζεται για να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ως σήμερα εξασφαλίσει 214 μεγάλους εκλέκτορες.

Ο Τζο Μπάιντεν εξελέγη 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε την αναμέτρηση για τον Λευκό Οίκο απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, μια νίκη που αποτελεί μια ιστορική στροφή για την Αμερική και όλο τον κόσμο έπειτα από τέσσερα χρόνια ρήξεων υπό τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο. Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, η χώρα θα έχει γυναίκα αντιπρόεδρο, την Κάμαλα Χάρις, 56 ετών, που θα είναι επίσης η πρώτη μαύρη που καταλαμβάνει τον θώκο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που έπαιζε γκολφ την ώρα που γινόταν η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δεν έχει μέχρι τώρα αναγνωρίσει την ήττα του και είναι άγνωστο αν θα συνεχίσει να αμφισβητεί τα αποτελέσματα, κάνοντας λόγο για νοθεία, που δεν έχει επαληθευθεί μέχρι τώρα.

Είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που δεν κερδίζει δεύτερη θητεία μετά τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1992.

Ό,τι κι αν πει ο Ντόναλντ Τραμπ, η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας αναφέρεται στο Σύνταγμα και είναι η 20ή Ιανουαρίου. Μέχρι τότε οι πολιτείες θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους και οι 538 μεγάλοι εκλέκτορες θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο για να ορίσουν επίσημα τον πρόεδρο.

Οι πρώτες δηλώσεις Μπάιντεν και Χάρις

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα, μετά την ανακοίνωση ότι κερδίζει τους εκλέκτορες της Πενσιλβάνια, πως αισθάνεται τιμή που οι Αμερικανοί τον επέλεξαν ως πρόεδρό τους και είπε πως τώρα είναι καιρός να επουλωθεί ο διχασμός που άφησε η προεκλογική εκστρατεία και η χώρα να ενωθεί.

«Αισθάνομαι τιμή και ταπεινότητα για την εμπιστοσύνη που έδειξε ο αμερικανικός λαός σε εμένα και στην εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Απέναντι σε πρωτόγνωρα εμπόδια, αριθμός ρεκόρ Αμερικανών ψήφισαν», έγραψε ο Μπάιντεν στο Twitter.

«Τώρα που η εκστρατεία έχει τελειώσει, είναι ο καιρός να αφήσουμε τον θυμό και τη σκληρή ρητορική πίσω μας και να ενωθούμε ως έθνος. Είναι ο καιρός να ενωθεί η Αμερική».

«Τώρα που η εκστρατεία έχει τελειώσει, είναι ο καιρός να αφήσουμε τον θυμό και τη σκληρή ρητορική πίσω μας και να ενωθούμε ως έθνος. Είναι ο καιρός να ενωθεί η Αμερική».

Από την πλευρά της, η Κάμαλα Χάρις, δεσμεύθηκε σήμερα να «στρωθεί στη δουλειά» χωρίς καθυστέρηση προκειμένου να αποκατασταθεί «η ψυχή της Αμερικής», στην πρώτη δήλωσή της μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

«Σε αυτές τις εκλογές επρόκειτο για κάτι πολύ περισσότερο από τον Τζο Μπάιντεν ή από εμένα. Ήταν η ψυχή της Αμερικής και η αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για αυτήν. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Ας στρωθούμε στη δουλειά», έγραψε στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπό τον Μπαράκ Ομπάμα. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι διακυβεύεται η «ψυχή του έθνους» και υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει να θεραπεύσει μια χώρα που έχει καταστραφεί από την προεδρία του Τραμπ.

Η πρώτη δήλωση Μπάιντεν

Στην πρώτη του δήλωση ως πρόεδρος των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Αμερικανικό λαό για την υποστήριξή του.

Στη δήλωσή του τονίζει τονίζει ότι τον τιμά η εμπιστοσύνη που έδειξε ο Αμερικανικός λαός στον ίδιο και την Καμάλα Χάρις η οποία θα γίνει η νέα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. «Αντιμέτωποι με πρωτοφανή εμπόδια, ένας αριθμός ρεκόρ Αμερικανών ψήφισε. Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά, ότι η δημοκρατία χτυπά βαθιά στην καρδιά της Αμερικής. Συνεχίζοντας ο Μπάιντεν κάλεσε του Αμερικανούς να ενωθούν σε αυτή την περίοδο της κρίσης. «Με την εκστρατεία να έχει τελειώσει, ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας τον θυμό και τη σκληρή ρητορική και να ενωθούμε ως έθνος », δήλωσε ο Μπάιντεν. «Ήρθε η ώρα η Αμερική να ενωθεί. Και να θεραπευθεί», συνέχισε και τόνισε: «Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμε να κάνουμε, αν το κάνουμε μαζί».

biden-statement

 

Η ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν

 

Πανηγυρισμοί στην Ουάσινγτον
Στο μεταξύ πολίτες στην Ουάσινγκτον στο άκουσμα της είδησης ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.

Ένα απίστευτο στιγμιότυπο ανέβασε η Καμάλα Χάρις στο twitter

 

Τραμπ: Αυτές οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως το επιτελείο του θα αρχίσει να προσβάλλει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στα δικαστήρια την ερχόμενη εβδομάδα, λέγοντας πως «οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

«Όλοι ξέρουμε γιατί ο Τζο Μπάιντεν βιάζεται να προσποιηθεί ανυπόστατα ότι είναι ο νικητής, και γιατί οι σύμμαχοί του στα ΜΜΕ προσπαθούν τόσο πολύ τον βοηθήσουν: δεν θέλουν να γίνει γνωστή η αλήθεια», ανέφερε σε μια δήλωση. «Το απλό γεγονός είναι πως αυτές οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

Και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη σε tweet του τους Μπάιντεν και Χάρις

Αρχηγοί κρατών συγχαίρουν τον Τζο Μπάιντεν

Από τα πρώτα πρόσωπα που έσπευσαν να συγχαρούν τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη στις Αμερικανικές εκλογές ήταν η Χίλαρι Κλίντον. «Οι ψηφοφόροι μίλησαν και επέλεξαν τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις να γίνουν οι επόμενοι πρόεδρος και αντιπρόεδρος μας», έγραψε η Κλίντον.

Τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις έσπευσε να συγχαρεί και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. «Οι δύο χώρες μας είναι στενοί φίλοι, συνεργάτες και σύμμαχοι. Μοιραζόμαστε μία σχέση που είναι μοναδική στην παγκόσμια σκηνή. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε», σημείωσε.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ χρειάζονται επανέναρξη ανάφερε ο επικεφαλής της Κ.Ο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά νέα από τις ΗΠΑ». Συγκεκριμένα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ σημείωσε: «Εξαιρετικά νέα από τις ΗΠΑ. Τώρα ανυπομονούμε για τα επίσημα αποτελέσματα και την εκλογική διαδικασία. Η διατλαντική σχέση χρειάζεται μια επανέναρξη».

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Μπάιντεν

O Ελληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έγραψε στο twitter: «Συγχαρητήρια στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Πρόκειται για έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας και είμαι βέβαιος πως υπό την προεδρία του οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα δυναμώσουν περισσότερο».

Γερμανία

Τα «θερμά συγχαρητήριά» της εξέφρασε στον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις για την νίκη τους στις εκλογές η Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ και τόνισε την σημασία της διατλαντικής συνεργασίας στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των καιρών μας.

Σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας αναφέρονται τα εξής:

«Θερμά συγχαρητήρια! Οι αμερικανοί πολίτες αποφάσισαν. Ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Του εύχομαι από καρδιάς τύχη και επιτυχία και συγχαίρω επίσης την Κάμαλα Χάρις, την πρώτη εκλεγμένη Αντιπρόεδρο της χώρας της.

Προσβλέπω στην μελλοντική συνεργασία με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Η διατλαντική μας φιλία είναι αναντικατάστατη, εάν θέλουμε να υπερβούμε τις μεγάλες προκλήσεις αυτής της εποχής».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, έγραψε στο Twitter: «Είναι καλό που επιτέλους έχουμε ξεκάθαρους αριθμούς. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ. Θέλουμε να επενδύσουμε στη συνεργασία μας για μια νέα υπερατλαντική συμφωνία, ένα new deal».

Iσπανία

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν:

«Ο Αμερικανικός λαός επέλεξε τον 46ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Συγχαρητήρια @JoeBiden και @KamalaHarris. Σας ευχόμαστε καλή τύχη και ό,τι καλύτερο. Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε μαζί σας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας», ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Νορβηγία

Tην πλήρη υποστήριξή του στο δίδυμο Μπάιντεν-Χάρις ανακοίνωσε ο Μάικ Μπλούμπεργκ:

Διαφήμιση
Διαφήμιση