HomeHL-9Καιρός: Προ των πυλών η κακοκαιρία «Κίρκη»

Καιρός: Προ των πυλών η κακοκαιρία «Κίρκη»

Έντονα φαινόμενα από το βράδυ στα δυτικά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καλός θα είναι ο καιρός σήμερα σε όλη τη χώρα, αλλά από το βράδυ η κακοκαιρία «Κίρκη» θα αρχίσει να δείχνει τα «δόντια» της.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, αρχικά σήμερα ο καιρός θα είναι αίθριος με τοπικές νεφώσεις κυρίως στα δυτικά, αλλά από το βράδυ και τα δυτικά θα έρθει η ραγδαία μεταβολή του καιρού. Προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες τη νύχτα στο Ιόνιο, κυρίως στο κεντρικό και το νότιο Ιόνιο και πιθανώς στα νότια τμήματα της Πελοποννήσου. Υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης, ενώ τα φαινόμενα θα είναι ακόμη πιο έντονα την Τετάρτη και την Πέμπτη, όταν και θα παρουσιαστεί βελτίωση.

Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο και την ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα πλήξει αρχικά τα νησιά του Ιονίου και την Τετάρτη αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα σε Πελοπόννησο, Εύβοια, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα και σταδιακά στην Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ηπειρο και από το απόγευμα της Τετάρτης τα Δωδεκάνησα. Το βράδυ της Τετάρτης αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα και στην βόρεια Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με το Α.Α. 8/2020 ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ της Ε.Μ.Υ., κακοκαιρία θα επικρατήσει με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους ανέμους.

Πιο συγκεκριμένα:

Έντονα φαινόμενα προβλέπονται για την Κρήτη την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου με βαθμιαία εξασθένιση τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου 2020.

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:

• Ασφαλίστε αντικείμενα και πρόχειρες κατασκευές, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Αν πρόκειται να μετακινηθείτε, φροντίστε να ενημερωθείτε πρώτα για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και την κατάσταση του οδικού δικτύου. Αν είναι δυνατόν, μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας, έτσι ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Αν η καταιγίδα εκδηλωθεί ενώ οδηγείτε, ασφαλίστε το όχημα εκτός δρόμου, μακριά από μεγάλα δέντρα ή υπαίθριες κατασκευές, ενεργοποιήστε τα φώτα έκτακτης ανάγκης (αλάρμ) και περιμένετε έως ότου υποχωρήσουν τα φαινόμενα.
• Μην διασχίζετε σε καμία περίπτωση δρόμους που διασταυρώνονται με χειμάρρους και ρέματα (ιρλανδικές διαβάσεις), πεζή ή με όχημα, ακόμα και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσης της καταιγίδας.
• Αποφύγετε δραστηριότητες στην ύπαιθρο, σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
• Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων Αρχών, όπως Τροχαία κ.λπ.
• Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης:

100 ΕΛΑΣ
199 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ
112 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
108 ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Ο καιρός στην Κρήτη την Τρίτη 27/10

Για σήμερα Τρίτη στην Κρήτη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στο νησί θα κυμανθεί από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση