HomeHL-9Βουλή: Απορρίφθηκε με 158 «όχι» η πρόταση δυσπιστίας για Σταϊκούρα

Βουλή: Απορρίφθηκε με 158 «όχι» η πρόταση δυσπιστίας για Σταϊκούρα

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καταψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επί 291 ψηφισάντων, την πρόταση δυσπιστίας καταψήφισε το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ (158), ενώ την υπερψήφισαν 133 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Απείχαν οι 9 βουλευτές του ΜέΡΑ25.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, η τριήμερη συνεδρίαση διήρκεσε συνολικά 35 ώρες, που ήταν ο μεγαλύτερος χρόνος συζήτησης ποτέ, πρότασης δυσπιστίας κατά υπουργού ή κυβέρνησης. Συνολικά μίλησαν 141 βουλευτές, 24 υπουργοί, μία πρώην πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας (Αλ. Παπαρήγα, ΚΚΕ), ένας πρώην πρόεδρος Βουλής (Ν. Βούτσης) και έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κομμάτων.

Τις δύο προηγούμενες φορές που διεξήχθησαν συζητήσεις επί προτάσεων δυσπιστίας κατά υπουργών, το 1991 οι συνεδριάσεις κράτησαν 19 ώρες με 46 ομιλητές, και το 2001, 18 ώρες με 53 ομιλητές.

Τα στοιχεία, επισήμανε ο κ. Τασούλας, δείχνουν ότι παρά τους περιορισμούς, η συζήτηση ήταν άπλετη και εκτεταμένη σε «απαράμιλλο σημείο».

Τέλος, σημειώνεται ότι η  ψηφοφορία διεξήχθη με τη φυσική παρουσία μόνο 60 βουλευτών – λόγω των υγειονομικών μέτρων – ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές συμμετείχαν με επιστολικές ψήφους που εστάλησαν στο προεδρείο της Βουλής και συνυπολογίστηκαν στην καταμέτρηση.

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Παρέχοντας στήριξη στον υπουργό του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επιγραμματικά στο επίμαχο νομοσχέδιο, χωρίς να αγγίζει την ουσία του, ούτε να αναφερθεί στα αποτελέσματα που αυτό θα έχει στην κοινωνία.

Αντίθετα, επέλεξε να προβεί σε ένα συνεχές κατηγορώ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σταϊκούρας: Άστοχη και υποκριτική η πρόταση δυσπιστίας

Το αφήγημα περί εσωτερικών προβλημάτων, «απόρροια των στρατηγικών αδιεξόδων του ΣΥΡΙΖΑ, που τον ανάγκασε να επιδοθεί σε κυνήγι μαγισσών» επανέλαβε και στην ομιλία του το βράδυ της Κυριακής, στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρόσωπό του.

Τσίπρας: Η κυβέρνηση «ποινικοποιεί τη φτώχεια»

Για «σκανδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο υπέρ των τραπεζών και εις βάρος της κοινωνίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Δεσμεύθηκε ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα είναι «ο πρώτος νόμος που θα καταργηθεί μόλις επανέλθουμε στη διακυβέρνηση του τόπου, θα είναι αυτός…»

Γεννηματά: Συνολικά κατά της κυβέρνησης η δική μας μομφή

«Οδηγείτε σε μαζικούς πλειστηριασμούς, αφήνετε τους αδύναμους δανειολήπτες βορά στις τράπεζες και δίνετε τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη με ένα νομοσχέδιο που σας έχουν υπαγορεύσει οι τράπεζες και τα funds», εγκάλεσε την κυβέρνηση η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας ότι η μομφή του κόμματος είναι σε βάρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνολικά.

Κουτσούμπας: «Στρατηγική σύμπλευση» Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ
Στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, το ΚΚΕ καταψηφίζει συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και των κομμάτων που προσχεδίασαν το «έγκλημα», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Υπογράμμισε επίσης ότι με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, οι μισθωτοί μετατρέπονται σε δούλους των τραπεζών.

Βελόπουλος: Μομφή κατά όλης της κυβέρνησης έπρεπε να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Την ώρα που απαιτείται εθνική ομοψυχία εξαιτίας της προκλητικής στάσης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, ο οποίος είναι σίγουρο ότι θα μας δίχαζε και θα είχαμε αντιπαράθεση. Κακώς τον έφερε την παρούσα χρονική συγκυρία», δήλωσε ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να καταθέσει πρόταση μομφής κατά ολόκληρης της κυβέρνησης, καθώς ο υπουργός Οικονομικών δεν λαμβάνει μόνος του τις αποφάσεις, αλλά ακολουθεί μια συλλογική στρατηγική που χαράσσεται από το Μέγαρο Μαξίμου. «Αυτό που κατάφερε ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή ήταν να συσπειρώσει τη Ν.Δ. και να ταχθούν στο πλευρό του υπουργού Οικονομικών 158 βουλευτές» σημείωσε.

Αφού υπογράμμισε ότι η οικονομία αποτελεί εθνικό θέμα, είπε ότι ο Πτωχευτικός Κώδικας απειλεί τα σπίτια των Ελλήνων. «Στους μεγαλοεπιχειρηματίες που χρωστάνε 100.000 ευρώ τους κουρεύεται το 90% του ποσού που οφείλουν, αλλά όταν ένας φτωχός Έλληνας χρωστάει 15.000 ευρώ δεν του χαρίζεται ούτε ένα», τόνισε.

Αναφερόμενος ξανά στα εθνικά θέματα, ο κ. Βελόπουλος παρότρυνε την κυβέρνηση να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορα «ακόμη κι αύριο το πρωί» στα 12 ναυτικά μίλια, «ώστε να δείξουμε στην Τουρκία ποια είναι η κόκκινη γραμμή μας».

Αποχώρησε το ΜέΡΑ25

«Το ΜέΡΑ25 αποχωρεί από την διαδικασία καταγγέλλοντας τη συνέργεια Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην εφαρμογή του 4ου Μνημονίου του κ. Τσίπρα και στο 1ο Πολυνομοσχέδιο του 5ου Μνημονίου, τον Πτωχευτικό σας Νόμο κ. Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του κόμματος.

skai.grefsyn.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση