HomeHL-9«Μικρό καλάθι» στους αγρότες μετά την επίσκεψη Βορίδη στους αγρότες

«Μικρό καλάθι» στους αγρότες μετά την επίσκεψη Βορίδη στους αγρότες

Aπογοήτευση μετά τις ανακοινώσεις ενίσχυσης για το χαμένο εισόδημα λόγω κορωνοϊού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Για 4 και πλέον ώρες συμμετείχε σε συζητήσεις στην πόλη της Ιεράπετρας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

Τα κύρια θέματα που τέθηκαν από τους παραβρισκόμενους ήταν η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των αγροτών, η υπέρογκη φορολογία τους, η ανάγκη ενοποίησης των συνεταιρισμών, η δακοκτονία, ο αυστηρός έλεγχος στα εισαγόμενα προϊόντα, η χρηματοδότηση των συμπληρωματικών έργων, η εξοικονόμηση ενέργειας, ο ποιοτικός έλεγχος των προϊόντων, το θέμα της ίωσης, καθώς και τα εργατικά χέρια σύμφωνα με το radiolasithi.gr

Τι έδωσε ο Υπουργός:

Ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού

Η ενίσχυση των παραγωγών της Κρήτης για το χαμένο εισόδημα λόγω κορονοιού θα δοθεί αποκλειστικά από το πρόγραμμα de minimis για να καλύψει το καλλιεργητικό κόστος για τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για τους καλλιεργητές ντομάτας θα δοθούν 7.565.264 ευρώ δηλ. 540 ευρώ/στρέμμα. Για τους καλλιεργητές αγγουριού θα δοθούν συνολικά 1.768.652 ευρώ δηλ. 232 ευρώ/στρέμμα. Τέλος για τους καλλιεργητές μελιτζάνας θα δοθούν 416.000 ευρώ δηλ. 300 ευρώ/στρέμμα.

Δικαιούχοι των ενισχύσεων θα είναι οι αγρότες βάσει της δήλωσης ΟΣΔΕ και ο χρονικός ορίζοντας πληρωμής δε μπορεί να είναι κάτω των 2 μηνών.

Οι αντιδράσεις των αγροτών σε αυτήν την ανακοίνωση ήταν άμεσες με τα μέλη της διοίκησης του αγροτικού συλλόγου να αναφέρουν ότι σε προηγούμενη συζήτηση μεταξύ τους είχαν αναφερθεί μεγαλύτερα ποσά και πως αυτά είναι ψίχουλα μπροστά στη μεγάλη ζημιά που βίωσαν.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του υπουργού για τις αποζημιώσεις

https://www.youtube.com/watch?v=EPhkXsB9ubM&feature=emb_logo

Φορολογία αγροτών
Σχετικά με τη φορολογία των αγροτών ο Υπουργός ανέφερε πως είναι υποστηρικτής της μείωσης φορολογίας, υπάρχει προοπτική κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος, καθώς και αίτημα μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ενοποίηση συνεταιρισμών
Η ενοποίηση των ομαδοποιημένων και συνεταιρισμένων παραγωγών είναι το κλειδί για την νέα ΚΑΠ ανέφερε ο κ. Βορίδης αφούσε επόμενη φάση έρχονται πολλές προκλήσεις και πρέπει να δοθούν κίνητρα για ελκυστικές ενσωματώσεις για τους παραγωγούς.

ΤΟΕΒ
Σχετικά με τους ΤΟΕΒ πανελλαδικά προωθείται ένα νέο μοντέλο αξιοποίησης των υδάτων ώστε οι οργανισμοί να παίξουν ένα αναπτυξιακό ρόλο μαζί με τον ιδιωτικό τομέα και με νέους επενδυτές.

Μέλι
Η βασική δέσμευση του Υπουργού ήταν η πιο αυστηρή ποινική νομοθεσία για τις ελληνοποιήσεις του προϊόντος, με αυστηρότερο έλεγχο ώστε να θωρακιστεί η ελληνική ποιότητα.

Τσικουδιά
Άλλο ένα προϊόν που θα πρέπει να θωρακιστεί η σωστή παραγωγή του είναι η κρητική τσικουδιά με τη δέσμευση που πήραν οι αποσταγματοποιοί ότι θα γίνουν παρεμβάσεις διευκόλυνσης για παραδοσιακό τρόπο παραγωγής του προϊόντος αλλά με την υποχρέωση της πιστοποίησης από τους παραγωγούς.

Ενεργειακό κόστος
Ένα ιδιαίτερο θέμα που έθεσε ο αγροτικός σύλλογος Ιεράπετρας ήταν το ενεργειακό αποτύπωμα της ευρύτερης περιοχής ώστε να είναι και η πρώτη περιοχή πανελλαδικά με μηδενικό ενεργειακό κόστος. Μια πρωτοποριακή ιδέα που έτυχε της υποστήριξης του Υπουργού αφού δεσμεύτηκε πως θα προωθήσει.

Νέοι αγρότες
Όσο για τους νέους αγρότες θα γίνει μια άμεση παρέμβαση για να γίνει πιο αποτελεσματικό το μέτρο και ο αγρότης που λαμβάνει την ενίσχυση να παραμένει στο χωράφι και όχι να απομακρύνεται για άλλα επαγγέλματα μετά το χρόνο περιορισμού του.

Διαφήμιση
Διαφήμιση