HomeΕΛΛΑΔΑΣΥΡΙΖΑ: Δεν συναινεί η εσωκομματική αντιπολίτευση για το Πειθαρχικό

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν συναινεί η εσωκομματική αντιπολίτευση για το Πειθαρχικό

Τι κρύβεται πίσω από τη σύγκρουση Τσίπρα-Τσακαλώτου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε εισηγηθεί την τακτική, επί δεκαπενθημέρου, σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, κανείς δεν περίμενε ότι η πρώτη συνεδρίαση θα ήταν όσο τεταμένη αναμένεται η σημερινή.

Το κλίμα στην Κουμουνδούρου είναι εκρηκτικό κάτι που αποτυπώθηκε και στον «πρωινό καφέ» την προηγούμενη Πέμπτη, όταν ο Αλέξης Τσίπρας «σήκωσε το γάντι» που του είχε πετάξει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προτείνοντας τη σύσταση πειθαρχικού σώματος αποτελούμενο από τους Τζανακόπουλο, Ηλιόπουλο, Γεροβασίλη και Θεοχαρόπουλο.

Αν και συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να αποσυνδέσουν το συγκεκριμένο όργανο τόσο από τις τελευταίες δηλώσεις Τσακαλώτου με τις οποίες αμφισβητούσε την επιλογή Τσίπρα να αποκαλέσει τον Πρωθυπουργό «πολιτικό απατεώνα» όσο και από την προοπτική διαγραφών, η πρόταση Τσίπρα πυροδότησε αντιδράσεις, οι οποίες θα εκφραστούν στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Δεν συναινεί η εσωκομματική αντιπολίτευση στην πρόταση για Πειθαρχικό

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr η αντιπολιτευτική ομπρέλα, η οποία αποτελείται από τους 53+, τους «βασικούς μετόχους» Βούτση, Φίλη, Σκουρλέτη αλλά και την ομάδα του Δημήτρη Βίτσα, αναμένεται να καταθέσει την έντονη αντίθεσή της με τη σύσταση ενός πειθαρχικού οργάνου. Αν και όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη του ελέγχου και του σεβασμού των συλλογικών αποφάσεων, σημαντικό μέρος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι ένα τέτοιο όργανο είναι «αχρείαστο και παλαιάς κοπής». Σημειώνει, παράλληλα, ότι η επίκληση στους κανονισμούς δεν μπορεί να γίνεται «αλα καρτ» ενώ οι 53+ σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να συνδεθεί ένα πειθαρχικό όργανο με την τελευταία τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. «Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν φαινόμενα πολύ χειρότερα. Από προσβλητικές τοποθετήσεις για τον κόσμο της Αριστεράς, μέχρι άρνηση να καταβληθούν τα συμφωνηθέντα ποσά από την αποζημίωση βουλευτών στο κόμμα. Γιατί θυμηθήκαμε τώρα το πειθαρχικό;», αναρωτιούνται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται κοντά στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι στο τελευταίο συνέδριο υπήρξε απόφαση για σύσταση Επιτροπής Δεοντολογίας, από μη μέλη της Κεντρικής Επιτροπή, και υπογραμμίζουν ότι όταν κρίνεται αναγκαίο θα πρέπει να ενεργοποιείται η συγκεκριμένη επιτροπή.
Επιμένουν οι Προεδρικοί

Από την πλευρά τους οι «Προεδρικοί» σημειώνουν ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης της πρότασης, επαναλαμβάνοντας ότι βούληση δεν είναι να τεθούν θέματα διαγραφών (που άλλωστε δεν προβλέπονται στο Καταστατικό του κόμματος), ούτε και συνδέεται με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Επειδή ακριβώς τα φαινόμενα είναι αρκετά τον τελευταίο καιρό, πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να διαφυλάξουμε τη συλλογικότητα. Αν αυτός είναι κυρώσεις, ας είναι. Κυρώσεις, όμως, δεν σημαίνει και διαγραφές» σημειώνει στέλεχος των Προεδρικών στο iefimerida.gr «δείχνοντας» με αυτόν τον τρόπο τις αρμοδιότητες του συγκεκριμένου οργάνου. Οι Προεδρικοί δηλώνουν, πάντως, πρόθυμοι να συζητήσουν προτάσεις ως προς τη σύνθεση υπογραμμίζοντας ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο «η πρόταση θα προχωρήσει».

Τι κρύβεται πίσω από τη σύγκρουση

Όπως είναι εμφανές, πάντως, το ζήτημα του Πειθαρχικού Οργάνου δεν είναι το ουσιώδες που χωρίζει τις δύο πλευρές. Στον τελευταίο «πρωινό καφέ» ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αμφισβήτηση του προσώπου του, φτάνοντας στο σημείο να υπενθυμίσει ότι «υπάρχει Πρόεδρος και όχι συλλογική ηγεσία». Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ισχυρές εισηγήσεις από στενούς του συνεργάτες να προβεί άμεσα σε κυρώσεις τόσο στον κ. Τσακαλώτο όσο και στην Θεοδώρα Τζάκρη, αλλά μέτρησε το «ειδικό βάρος» του πρώην υπουργού Οικονομικών και αποφάσισε να προχωρήσει με πιο αργά βήματα.

Όσοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις διαβεβαιώνουν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είναι «δελφίνος» και δεν αμφισβητεί τον Αλέξη Τσίπρα. Εντούτοις, αναγνωρίζουν ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι σφοδρά ενοχλημένος με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό. Σημειώνουν, δε, ότι αυτό που ενόχλησε τον κ. Τσακαλώτο δεν ήταν τόσο η αλλαγή των αρμοδιοτήτων του, όσο το γεγονός ότι αιφνιδιάστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε, και ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον «πρωινό καφέ» της προηγούμενης εβδομάδας έκανε λόγο για διαρραγή των σχέσεων εμπιστοσύνης κάτι που συμμερίζονται και άνθρωποι που βρίσκονται στο στενό πολιτικό του περιβάλλον και επηρεάζουν τις αποφάσεις του.

Νέο εσωκομματικό πεδίο

Οι τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, φαίνεται να φτιάχνουν τη «μαγιά» ενός νέου εσωκομματικού πεδίου, με τις ομαδοποιήσεις να σχηματοποιούνται, πλέον, περισσότερο σε «τσιπρικούς» και «ενιαία αντιπολίτευση». Η αναβολή του Συνεδρίου, μάλιστα, φαίνεται να δίνει χώρο και χρόνο για περαιτέρω ζυμώσεις και διεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση