HomeHL-WorldΚορωνοϊός: Η Σουηδία δηλώνει έτοιμη να λάβει μέτρα

Κορωνοϊός: Η Σουηδία δηλώνει έτοιμη να λάβει μέτρα

Ανεβαίνουν τα κρούσματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση της Σουηδίας ύστερα από μια σημαντική άνοδο στα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες.

Επειτα από ένα διάστημα… πανηγυρισμών περί νίκης απέναντι στην πανδημία, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας, Αντερς Τέγκνελ, παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων μέτρων.

Σύμφωνα με τη βρετανική «Daily Mail», Σουηδοί επιστήμονες εξετάζουν τοπικά, περιοριστικά, στοχευμένα μέτρα στη Στοκχόλμη, προκειμένου να σπάσουν τις αλυσίδες μετάδοσης του κορωνοϊού.

«Στη Σουηδία, η κατάσταση είναι συγκριτικά σταθερότερη, αλλά έχουμε επίσης ενδείξεις ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας. Αυτό είναι ανησυχητικό. Απαιτείται να θέσουμε περιορισμούς στη συμπεριφορά μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Στέφαν Λέβεν.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να εφαρμόσουν τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της υγιεινής και δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει νέα μέτρα, αν χρειασθεί, για να περιορίσει τη διασπορά του ιού.

Τέγκνελ: Αυστηρά τοπικού χαρακτήρα τα μέτρα

Ο Τέγκνελ, «αρχιτέκτονας» του σχεδίου της ανοσίας της αγέλης για τη Σουηδία, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «αυτό που σκεφτόμαστε για να σπάσουμε τη διασπορά των μολύνσεων είναι σύντομοι περιορισμοί, ίσως δύο ή τριών εβδομάδων το μέγιστο. Ακόμη αναπτύσσουμε το σχέδιο, όμως θα είναι περίπου όπως το περιγράψαμε», πρόσθεσε. Επιπλέον, ο Τέγκνελ είπε ότι τα μέτρα θα είναι αυστηρά τοπικού χαρακτήρα. «Μπορεί να είναι για έναν χώρο δουλειάς, ή για μια περιοχή μιας πόλης, όπου παρατηρούμε διασπορά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η εν λόγω εξέλιξη, σύμφωνα με την «Daily Mail», αναμένεται να λειτουργήσει ως «δικαίωση» για όσους επέκριναν το σύστημα του Τέγκνελ που ακολουθούσε μέχρι σήμερα η Σουηδία. Παρά ταύτα, οι μολύνσεις της Σουηδίας (28 για 100.000 κατοίκους) είναι ακόμα πολύ χαμηλότερες από αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου (69 για 100.000). Ο Τέγκνελ εξέφρασε την άποψη ότι η επιτυχής αναχαίτιση της γρίπης, τον περασμένο χειμώνα, ίσως να οδήγησε σε υψηλό αριθμό θανάτων από τον κορωνοϊό, με τους ηλικιωμένους να είναι πιο ευάλωτοι και στις δύο ασθένειες.

«Η στρατηγική της Σουηδίας, που βασίζεται περισσότερο στην ατομική ευθύνη και λιγότερο στα μεγάλα lockdown, πυροδότησε έντονη κριτική την άνοιξη, όταν οι θάνατοι άρχισαν να αυξάνονται. Επικριτές (σ.σ. του σχεδίου του Τέγκνελ) προέβλεπαν χιλιάδες θανάτους», επισημαίνει η «Daily Mail».

Είχε περιοριστεί η επιδημία

Τα κρούσματα κορωνοϊού, ωστόσο, περιορίστηκαν σημαντικά το καλοκαίρι στη Σουηδία, ενώ ούτε και τον Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε η «έκρηξη» νέων μολύνσεων, όπως συνέβη στην Ισπανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Η Σουηδία τις τελευταίες ημέρες ανακοινώνει λιγότερα από 200 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα κατά μέσο όρο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος όρος ήταν τα 250.

Στην κορύφωση της πανδημίας στη Σουηδία, τον περασμένο Ιούνιο, καταγράφονταν περίπου 1.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά. Την ίδια περίοδο, η Σουηδία ανακοίνωνε περίπου 100 θανάτους την ημέρα.

Τον Σεπτέμβριο η εικόνα άλλαξε καθολικά, με τη Σουηδία να μετρά 31 θανάτους από τον νέο κορωνοϊό. Οι καθημερινοί θάνατοι είναι… μονοψήφιοι από τον Ιούλιο. Αυτά τα δεδομένα, όπως αναφέρει η «Daily Mail», ενίσχυσαν την άποψη ότι η Σουηδία κατάφερε τελικά να αναπτύξει κάποια μορφή ανοσίας της αγέλης μέσα από την ιδιόρρυθμη στρατηγική της.

Ανησυχία στη Σουηδία από τα τελευταία δεδομένα

«Είδαμε στη Σουηδία ότι υπάρχει η τάση (σ.σ. ο κορωνοϊός) να χτυπά κοινωνικά ευάλωτες περιοχές. Είναι κάτι που πρέπει να έχουμε κατά νου. Γι’ αυτό ήμουν διστακτικός στο να επιβάλουμε περιορισμούς στην κίνηση-κυκλοφορία των πολιτών. Γιατί πρέπει να βρούμε περιορισμούς και μέτρα που θα γίνουν αποδεκτά από την ομάδα με την οποία εργάζεσαι», εξήγησε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, η Σουηδία καταγράφει μια αύξηση στα νέα κρούσματα κορωνοϊού. Η σουηδική «The Local» επισημαίνει ότι το ποσοστό θετικών δειγμάτων από τα τεστ που διενεργούνται αυξήθηκε από το 1,3% στο 2,2% το τελευταίο διάστημα, με τον εθνικό μέσο όρο να βρίσκεται στο 1,5%.

«Οταν υπάρχει σταθερός αριθμός τεστ, το μεγαλύτερο ποσοστό των θετικών δειγμάτων είναι ένα σημάδι ότι μια επιδημία παίρνει διαστάσεις. Οι Αρχές της Σουηδίας επιβεβαίωσαν ότι η αύξηση στα νέα κρούσματα δεν μπορεί να αποδοθεί στα αυξημένα τεστ», καταλήγει η «Daily Mail».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση