HomeHL-GreeceΧωρίς ενεργά μέτωπα η φωτιά στην Ανάβυσσο -Καλύτερη η εικόνα στη φωτιά στην Ηλεία

Χωρίς ενεργά μέτωπα η φωτιά στην Ανάβυσσο -Καλύτερη η εικόνα στη φωτιά στην Ηλεία

Οι τελευταίες πληροφορίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καλύτερη είναι η εικόνα το ξημέρωμα της Πέμπτης με την φωτιά που ξέσπασε χθες στην ανατολική Αττική και την περιοχή της Ανάβυσσου που προκάλεσε νέο συναγερμό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την πυροσβεστική, ως τις 6 το πρωί δεν υπήρχαν ενεργά μέτωπα σε κανένα από τα σημεία όπου η φωτιά έκαψε εκτάσεις, αλλά και σπίτια. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής παρέμειναν στο σημείο όλο το βράδυ καθώς υπάρχουν σημεία που υπάρχει φόβος αναζωπύρωσης, με τους ανέμους να πνέουν ισχυροί και τη νύχτα στην περιοχή.

Εκκενώθηκαν οικισμοί, κάηκαν σπίτια, έρευνα για τυχόν εμπρησμό

Η φωτιά προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να αρχίσει η καταγραφή των ζημιών. Συνολικά επτά περιοχές χρειάστηκε να εκκενωθούν, με τους πολίτες να ενημερώνονται από το «112», αλλά και τον Δήμο Σαρωνικού για να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οπως αποδείχθηκε, οι φόβοι για να φτάσει η φωτιά στα σπίτια βγήκαν αληθινοί, καθώς ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου στο iefimerida.gr, επιβεβαίωσε πως οι φλόγες έκαψαν οικίες, αλλά προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί ο αριθμός των κτισμάτων που έχει πληγεί.

Οι οικισμοί που εκκενώθηκαν χθες ήταν οι Φέριζα, Μόβριζα, Ολυμπος, Αγροτικής Τράπεζας (Οικισμός ΑΤΕ), Αγιος Παντελεήμονας, Αρης Σαρωνίδας και Αγιασμόθι, καθώς και το Οικοτροφείο Αργώ, όπου βρίσκονταν 27 παιδιά. Ολοι μετέβησαν στο γήπεδο της Παλαιάς Φώκαιας.

Το βράδυ ξέσπασε φωτιά και στην περιοχή Καμάριζα, κοντά στον Αγιο Κωνσταντίνο Αττικής, αλλά μακριά από κατοικίες. Η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση, αλλά από το πρωί δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και σ’ αυτό το σημείο.

Ερευνα για την περίπτωση εμπρησμού

Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο της Πυροσβεστικής ξεκίνησε έρευνα για την πιθανότητα εμπρησμού στην περιοχή. Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει μεταβεί στην περιοχή του Δήμου Σαρωνικού Αττικής για την εξιχνίαση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Πού θα μείνουν όσοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, ειδική μέριμνα θα υπάρξει για όσους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Καλυβίων, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, λόγω της πυρκαγιάς. Παρ’ όλο που το μέτωπο έχει κάπως περιοριστεί, ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν την κατάσταση επικίνδυνη. Λόγω της πυρκαγιάς εκκενώθηκαν αρκετοί οικισμοί και η φωτιά άγγιξε και την Ανάβυσσο.

Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Σαρωνικού, το Κέντρο Υγείας Καλυβίων είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ τα ΚΑΠΗ Αναβύσσου, Σαρωνίδας και Παλαιάς Φώκαιας παραμένουν ανοιχτά για όσους έχουν ανάγκη. Ακόμη έχουν κινητοποιηθεί δύο ξενοδοχειακές μονάδες (Alexander Beach Hotel επί της Αθηνών-Σουνίου & Saron επί της Σουνίου-Λαυρίου), οι οποίες βρίσκονται σε ασφαλές σημείο και θα φιλοξενήσουν όσους κατοίκους έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού έφτασε το βράδυ στη δημοτική κοινότητα Αναβύσσου, προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στους δοκιμαζόμενους από τη μεγάλη φωτιά κατοίκους του Σαρωνικού. Αφού ενημερώθηκε από τον αντιδήμαρχο Ηλία Πατσιαούρα, εγκατέστησε κιόσκι απέναντι από τον ‘Αγιο Παντελεήμονα, για να παρέχει πρώτης κλίμακας βοήθεια σε πολίτες που έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή μικροεγκαύματα. Παράλληλα θα ενισχύσει την Πολιτική Προστασία του δήμου που ελέγχει την περιοχή για αναζωπυρώσεις.

Καλύτερη η εικόνα από την φωτιά στην Ηλεία

Καλύτερη είναι η εικόνα, εν τω μεταξύ, από την πυρκαγιά στην Ηλεία. Η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο ακόμη, αλλά οι άνεμοι έχουν κοπάσει και οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής συνεχίζουν να επιχειρούν. Στην περιοχή επιχειρούν περίπου αυτή την ώρα 70 πυροσβέστες με 23 οχήματα και 3 πεζοπόρα τμήματα, που προσπαθούν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από κατοικημένες περιοχές. Η φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι, απείλησε το χωριό Δάφνη, το οποίο εκκενώθηκε προληπτικά.

Σε ύφεση είναι και η φωτιά στη Μεσσηνία και την περιοχή Πουλίτσι όπου παρέμειναν οι άνδρες της πυροσβεστικής τη νύχτα, για τυχόν αναζωπυρώσεις.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση