HomeHL-9«Λιώνουν» στη δουλειά οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στο Ηράκλειο

«Λιώνουν» στη δουλειά οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στο Ηράκλειο

Έλεγχοι και βαριά… πρόστιμα – Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΚΗ, Στέλιος Βοργιάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αρκετές είναι οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου αλλά και την Επιθεώρηση Εργασίας για επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό και υποβάλλουν τους εργαζόμενούς τους σε παράνομη υπερεργασία.

Με πρόσχημα τον κορωνοϊό οι επιχειρήσεις πήραν λιγότερους εργαζόμενους σε σύγκριση με πέρυσι εξαιτίας του ότι ο τουρισμός σημειώνει κατακόρυφη πτώση.

Ωστόσο, το μήνα Αύγουστο που υπήρξε αρκετή δουλειά υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν προχώρησαν σε νέες προσλήψεις μόνο χρησιμοποιούσαν το ήδη μειωμένο εργατικό δυναμικό για να βγάζει όλη την δουλειά.

Τέτοιες καταγγελίες είναι καθημερινές γι’ αυτό και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου μαζί με την Επιθέωρηση Εργασίας και την ΕΛ.ΑΣ. προχωρά πλέον σε ελέγχου.

Έλεγχος σε επιχείρηση στη ΒΙΠΕ – Επιχείρησαν να φυγαδεύσουν τους εργαζόμενους

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα γνωστής επιχείρησης που ασχολείται με τον τουρισμό και εδρεύει στην ΒΙΠΕ Ηρακλείου.

Είχε φτάσει μία καταγγελία στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου που έκανε λόγο για παράνομη υπερεργασία με αποτέλεσμα ειδικό κλιμάκιο αποτελούμενο από το ΕΚΗ, την Επιθεώρηση Εργασίας και την ΕΛ.ΑΣ. να προχωρά σε έλεγχο.

«Όταν φτάσαμε στον χώρο και κατάλαβαν ότι πρόκειται να γίνει έλεγχος επιχείρησαν να φυγαδεύσουν τους εργαζόμενους, το ωράριο των οποίων είχε λήξει. Εμείς όμως ήμασταν προετοιμασμένοι γι’ αυτό το ενδεχόμενο και εντοπίσαμε τους έξι την ώρα που έφευγαν. Στη συνέχεια όταν μπήκαμε στον χώρο και κάναμε τον έλεγχο διαπιστώσαμε πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι δούλευαν υπερωρίες χωρίς να πληρώνονται», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος του ΕΚΗ, Στέλιος Βοργιάς.

Μάλιστα, ο κ. Βοργιάς τόνισε πως αυτή δεν είναι μία μεμονωμένη περίπτωση.

«Πολλές είναι οι επιχειρήσεις στο Ηράκλειο που πληρώνουν για πέντε και οκτώ ώρες εργασίες και βάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν για 12 και 15 ώρες σύνολο χωρίς να τους δίνουν ούτε ένα ευρώ. Έχουμε πολλές καταγγελίες και από επιχειρήσεις τουρισμού όσο και από επιχειρήσεις άλλων τομέων. Γι’ αυτό και έχουμε ξεκινήσει σωρεία ελέγχων», τόνισε σχετικά ο κ. Βοργιάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόστιμο για την υπερεργασία είναι 1.000 ευρώ ο εργαζόμενος.

Ανθεί η… μαύρη εργασία

Πολλές όμως είναι και οι καταγγελίες για μαύρη εργασία καθώς δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίας που εκμεταλλευόμενοι την κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός χρησιμοποιούν αρκετούς εργαζόμενους χωρίς ένσημα.

«Δυστυχώς βλέπουμε ότι υπάρχει μία αύξηση της μαύρης εργασίας και αυτό δεν θα βγει σε καλό για κανέναν. Η αλήθεια είναι ότι πάντα υπήρχε μαύρη εργασία στο Ηράκλειο ωστόσο φέτος φαίνεται πως υπάρχει μεγάλη αύξηση», επεσήμανε σχετικά ο κ. Βοργιάς.

Διαφήμιση
Διαφήμιση