HomeHL-GreeceΕύβοια: Επτά τα θύματα – Εντοπίστηκαν δύο νεκροί στην Αμφιθέα

Εύβοια: Επτά τα θύματα – Εντοπίστηκαν δύο νεκροί στην Αμφιθέα

Συνολικά 97 άτομα έχουν απομακρυνθεί από τα σωστικά συνεργεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στους επτά ανέρχονται οι νεκροί από την θεομηνία στην Εύβοια, μετά την ανεύρεση μιας 38χρονης γυναίκας και ενός άνδρα στην Αμφιθέα. Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε νεκρή από πυροσβέστες έξω από το σπίτι της, ενώ λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκε και ένας άντρας ο οποίος πιθανότατα είναι ο σύζυγος της, 42 ετών, με τον οποίο παραθέριζαν στην περιοχή.

Μετά και από αυτήν την εξέλιξη, οι έρευνες από τα σωστικά συνεργεία επικεντρώνονται στο Μπούρτζι όπου αγνοείται ένας άνδρας.

Στην Εύβοια σημειώθηκε σήμερα «βιβλική καταστροφή». Τόνοι λάσπης και φερτών υλικών πλημμύρισαν ρέματα και ποτάμια και παρέσυραν ό,τι βρήκαν στο διάβα τους -σπίτια, ζώα, καλλιέργειες, περιουσίες ολόκληρες, αλλά πρωτίστως, έξι ανθρώπινες ζωές, μεταξύ των οποίων και ενός βρέφους, μόλις οκτώ μηνών.

Η περιοχή που επλήγη περισσότερο ήταν τα Πολιτικά, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε Λήλαντα, Βασιλικό, Ψαχνά.

«Δυστυχώς, χάσαμε πέντε συνανθρώπους μας και άλλοι δύο αγνοούνται» είπε νωρίτερα ο Νίκος Χαρδαλιάς από το μέτωπο της τραγωδίας στην Εύβοια. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε είπε ότι το νερό που έπεσε ήταν πολύ περισσότερο απ’ αυτό που είχε πλήξει τη Μάνδρα και προσέθεσε ότι σώθηκαν δεκάδες συμπολίτες μας. «Στον Λήλαντα η εικόνα είναι πολύ πιο δύσκολη από τα υπόλοιπα σημεία» σημείωσε, έχοντας προηγουμένως πετάξει πάνω από τις πληγείσες περιοχές με ελικόπτερο.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας στην Εύβοια, βρέθηκε ζωντανή και διασώθηκε με ελικόπτερο μια αγνοούμενη γυναίκα.

Η γυναίκα, όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, παρασύρθηκε από το ρεύμα του νερού, καθώς προσπαθούσε να απομακρυνθεί από το σπίτι της στο Μπούρτζι, αλλά οι διασώστες την εντόπισαν προς την θάλασσα και την απομάκρυναν με ελικόπτερο.

Μαζί της ήταν και ένας άνδρας ο οποίος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Από τα σωστικά συνεργεία συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του. Η Πυροσβεστική παρακαλεί για μια ακόμα φορά τους πολίτες, στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Στις 664 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για εγκλωβισμένους και παροχές βοήθειας στην Εύβοια, ενώ συνολικά 82 άτομα έχουν απομακρυνθεί από τα σωστικά συνεργεία, από οικίες και σημεία που είχαν παγιδευτεί. Οι ενέργειες των συνεργείων ολόκληρου του μηχανισμού συνεχίζονται σε όλη την πλημμυρισμένη περιοχή, ενώ τις τελευταίες ώρες εντοπίζονται κυρίως στο Μπούρτζι, για τον εντοπισμό του ατόμου που σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής αγνοείται.

Χαρδαλιάς: «Σώθηκαν πολλές ζωές – Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη νεκρών»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσης Νίκος Χαρδαλιάς, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του στο δημαρχείο Βασιλικού, ανακοίνωσε τα πέντε θυματα και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι μια δύσκολη μέρα μετά από μια δύσκολη νύχτα», ενώ αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού κάτω από δύσκολες συνθήκες.Όπως δε επισήμανε, βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα για τα οποία χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές που να μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

«Αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ότι έχουμε μπροστά μας φαινόμενα που πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό ώστε να φτιάξουμε δομές για να τα αντιμετωπίσουμε. Δεν τα έχουμε ξαναζήσει και όσο και να βασιστούμε στις προβλέψεις δεν μπορούμε να τα υπολογίσουμε», είπε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς και συνέχισε:

«Ήμασταν όλοι στις περιοχές για να αποφύγουμε τα μοιραία. Όλα έγινα ξαφνικά. Σε κάθε περίπτωση όμως ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε».

Σε ερώτηση για τον λόγο που δεν λειτούργησε το 112, ο ίδιος απάντησε: «Αν λειτουργούσε θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Ήδη 3 πνίγηκαν στη προσπάθειά τους να φύγουν. Δεν ζητάς εκκένωση όταν περιμένεις ένα φαινόμενο. Αυτό που έπρεπε να γίνει έγινε. Αυτοί που κάνουν κριτική είναι εκείνοι που δεν εφάρμοσαν ποτέ το 112. Πρέπει να είμαστε σεμνοί και σοβαροί απέναντι στις ζωές που χάθηκαν. Το 112 είναι για να καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες».

«Μάχη» με τη λάσπη

Στην περιοχή επιχειρούν 83 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 31 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και 3 διασωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, ενεργούν στις πλημμυρισμένες περιοχές εναέριοι διασώστες του Πυροσβεστικού Σώματος από την 1η ΕΜΑΚ με ένα ελικόπτερο καθώς και ένα ακόμη ελικόπτερο για εναέρια επιτήρηση και συντονισμό των δυνάμεων που επιχειρούν. Συνδρομή παρέχει το Λιμενικό Σώμα με ένα πλωτό μέσο και ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 100 απομακρύνσεις κατοίκων από τα σπίτια τους, με τις επιχειρήσεις να συνεχίζονται στις πληττόμενες περιοχές, ενώ το κέντρο της Πυροσβεστικής έχει δεχτεί πάνω από 150 κλήσεις για απεγκλωβίσεις ατόμων και συνεχίζει να λαμβάνει, παρά το γεγονός ότι έχει σταματήσει η βροχή.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 495 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί από οχήματα και οικίες 47 απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο. Επίσης, μέχρι τώρα έχουν απομακρυνθεί οκτώ άτομα με ελικόπτερο του ΠΣ από εναέριους διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ. Πρόκειται για μια οικογένεια από τα Πολιτικά.

https://www.youtube.com/watch?v=TmZFoE1h8Bg&feature=youtu.be

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό. Οι πυροσβέστες εκτός των άλλων ειδοποιήθηκαν να απεγκλωβίσουν περίπου 30 άτομα από μια κατασκήνωση που είχαν καταφύγει πάνω σε μια πλατφόρμα, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν καθώς δεν κινδύνευσαν.

Σε πολλά σημεία χρειάστηκε να επέμβουν γερανοί προκειμένου να απομακρύνουν αυτοκίνητα, ακόμα και όχημα της αστυνομίας που παρασύρθηκε στην προσπάθεια να απομακρύνουν οι αστυνομικοί ένα κάτοικο της περιοχής.

Ενισχύθηκαν ΕΚΑΒ και νοσοκομεία

Από την πρώτη στιγμή έχει τεθεί σε μέγιστη επιχείρησιακη ετοιμότητα το ΕΚΑΒ Ευβοίας και έχει ενισχυθεί προληπτικά με ασθενοφόρα από Θήβα & Αθήνα. ‬Σε επιφυλακή το ΓΝ Χαλκίδας, το ΓΝ Κύμης και το ΚΥ Ψαχνών. ‪Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ βρίσκονται στην περιοχή.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από όπου παρακολουθεί τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις διάσωσης στην Εύβοια.

Στο δημαρχείο Βασιλικών βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, όπου πραγματοποιεί συσκέψεις με τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους και τους επικεφαλής όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην πληγείσα περιοχή.

Με ελικόπτερο οι απεγκλωβισμοί σε Μπούρτζι και Λευκαντί

Οι πυροσβέστες αδυνατούν να φτάσουν στα σπίτια γιατί οι δρόμοι είναι κομμένοι και ζήτησαν ενισχύσεις από ελικόπτερο ώστε να ξεκινήσουν απεγκλωβισμοί ανθρώπων από τις ταράτσες των σπιτιών στις δύο περιοχές.

Όπως έγινε γνωστό, διατέθηκε ελικόπτερο και σε λίγο θα βρίσκεται εκεί έτσι ώστε να βοηθήσει, ιδιαίτερα στο Μπούρτζι και το Λευκαντί, καθώς έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο και τα νερά δεν επιτρέπουν την κίνηση κανενός αυτοκινήτου. Τα μονά οχήματα που έχουν μπει στην περιοχή είναι χωματουργικά οχήματα που έχει διαθέσει η Περιφέρεια, ενώ συνεχίζεται η βροχόπτωση με συνέπεια να μην υπάρχει μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσουν τα Πυροσβεστικά οχήματα.

Έπεσαν κολώνες της ΔΕΗ – Υποχώρησε γέφυρα

Στο Βασιλικό η γέφυρα που βρίσκεται πάνω από τον Λήλαντα ποταμό έχει υποστεί μερική κατάρρευση,ενώ έχουν πέσει κολώνες φωτισμού και πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ, με την αστυνομία να έχει αποκλείσει το σημείο, απαγορεύοντας στους οδηγούς να περάσουν από εκεί.

Απόγνωση: «Πνίγονται η αδερφή μου και ο γαμπρός μου»

«Τραγική κατάσταση. Πνίγεται η αδελφή μου και ο γαμπρός μου είναι σε ισόγειο, ίσα ίσα που αναπνέουν από τη μύτη, εγώ πρόλαβα και ανέβηκα στην ταράτσα και σωθήκαμε. Υπήρξε ολιγωρία ξέρανε εδώ και μια εβδομάδα για να ειδοποιήσουν τον κόσμο να φύγουν, τεράστια καταστροφή. Στο ισόγειο η στάθμη είναι δυο μέτρα»» τόνισε στον ΣΚΑΪ κάτοικος της περιοχής.

«Είμαστε στις ταράτσες, το νερό στο σπίτι φτάνει πάνω από τα γόνατα. Είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι, έχουν παρασυρθεί αυτοκίνητα. Το θετικό είναι ότι έχει σταματήσει η βροχή» δήλωσε άλλος κάτοικος κοντά στο Λήλαντα ποταμό.

Η καταστροφική νύχτα

Η κακοκαιρία ξεκίνησε αργά το απόγευμα του Σαββάτου, με ισχυρές βροχοπτώσεις και κεραυνούς, ενώ τεράστιο πρόβλημα επικράτησε στα Πολιτικά Ευβοίας, αναφέρει το eviathema.gr, αφού ανέβηκε επικίνδυνα το νερό με αποτέλεσμα αρκετοί οδηγοί να κινδυνεύσουν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους. Πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν να απεγκλωβίσουν του οδηγούς από τα σημεία. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκλεισαν τις οδούς λίγο μετά τις 1:40 τα ξημερώματα της Κυριακής ώστε κανένα όχημα να μην κατευθυνθεί από Καστέλα προς τα Πολιτικά.

https://www.youtube.com/watch?v=UL9HBUyK-eE&feature=emb_logo

Στην Νέα Λάμψακο φωτιά ξέσπασε μετά από πτώση κεραυνού. Στο σημείο έσπευσε η πυροσβεστική για την κατάσβεση ενώ προσήλθε και αστυνομικό όχημα.

Υπερχείλισε ο ποταμός Λήλας

Η πρωτοφανής κακοκαιρία που έχει πλήξει την Εύβοια, με βροχές, καταιγίδες και πολλούς κεραυνούς έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε αρκετές περιοχές του νομού και ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με το egnomi.gr, ότι υπερχείλισε ο ποταμός Λήλας και το νερό πέρασε πάνω από τις γέφυρες του Αφρατίου και του Βασιλικού, ενώ πολλά προβλήματα με υπερχειλίσεις και πλημμύρες παρατηρούνται στις περιοχές Ψαχνών και Πολιτικών.

Πολλά υπόγεια και ισόγεια σπιτιών πλημμύρισαν και έχουν γίνει δεκάδες κλήσεις για βοήθεια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στην Αστυνομία. Επίσης υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους από τα νερά ανθρώπους στα Πολιτικά και σε άλλες περιοχές.

newpost.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση