HomeHL-GreeceΕθνική τραγωδία στο Μάτι: Νέο αίτημα για κακουργηματική δίωξη

Εθνική τραγωδία στο Μάτι: Νέο αίτημα για κακουργηματική δίωξη

Από τον τακτικό ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Tην ποινική αναβάθμιση του κατηγορητηρίου στην υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 102 νεκρούς ζητά για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες ο 6ος τακτικός ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Ο δικαστικός λειτουργός με νέο έγγραφό του ζητά να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης, επικαλούμενος νέα στοιχεία που έχει στα χέρια του, αλλά και τις πρόσφατες βαριές καταγγελίες του πραγματογνώμονα της πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιου, ο οποίος έχει ήδη στραφεί κατά του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλου, αλλά και κάθε άλλου υπευθύνου.

«Παίζουν παιχνίδια για το ποιους θέλουν να καθαρίσουν. Δεν πέφτω από τα σύννεφα βέβαια, αφού αυτά ακούγονταν τώρα στο Σώμα. Ο ένας σαμποτάριζε τον άλλον για να ανέβει αυτός και να τον αποστρατεύσει, ήταν κοινό μυστικό. Τα παιχνίδια του ενός στην πλάτη του άλλου. Είναι καιρός να λάμψει η αλήθεια», δηλώνει ο τεχνικός σύμβουλος-πραγματογνώμονας και πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στον αρμόδιο ανακριτή την ολοκληρωμένη έκθεσή του, 400 σελίδων, για το Μάτι.

«Θα δείτε πράγματα που θα τρίβετε τα μάτια σας», υποστηρίζει ο κ. Γκουρμπάτσης, καθώς από τα στίγματα των αυτοκινήτων των επικεφαλής αξιωματικών κάποιοι έβλεπαν τη φωτιά από… απέναντι και απομακρύνονταν όταν πλησίαζε. Ο τεχνικός σύμβουλος-πραγματογνώμονας ισχυρίζεται ότι προκύπτουν ευθύνες και για άτομα που μέχρι τώρα δεν είχαν κληθεί από τον εισαγγελέα να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις ως ύποπτοι.

Υπάρχει περίπτωση αξιωματικού, ο οποίος έλαβε εντολή να κινηθεί από την Κινέτα στο Μάτι, στις 17:00, και εκείνος φαίνεται να φθάνει 21:30 στη Λ. Μαραθώνος, όταν όλα είχαν τελειώσει. Ως ερευνητής των πυρκαγιών, ο κ. Γκουρμπάτσης υποστηρίζει ότι την τελευταία 10ετία εντοπίζονται πολλές αναζωπυρώσεις πυρκαγιών, όπως Μάνη, Κύθηρα, Βαρνάβα κ.λπ., χωρίς να έχει διαταχθεί καμία έρευνα για το ποιος ευθυνόταν, κάτι αδικαιολόγητο και ύποπτο.

Συνομιλίες

Το όνομα του κ. Γκουρμπάτση το μνημονεύει τουλάχιστον δύο φορές ο πρώην αρχηγός, Βασίλης Ματθαιόπουλος, στις συνομιλίες του με τον ειδικό πραγματογνώμονα, Δημήτρη Λιότσιο. Την πρώτη τον τοποθετεί ως «φόβητρο», στην περίπτωση που ο Λιότσιος πήγαινε δυσμενή μετάθεση στη Σάμο, δεν τον βοηθούσαν σκόπιμα τα εναέρια, η ενδεχόμενη φωτιά ήταν καταστροφική, οπότε ο κ. Γκουρμπάτσης θα ήταν τεχνικός σύμβουλος και θα τον καθιστούσε… κατηγορούμενο. Η δεύτερη φορά που τον επικαλείται είναι όταν ο κ. Γκουρμπάτσης, το 2000, ως διευθυντής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων, κατά τη διάρκεια έρευνας στο Τμήμα Πυρασφάλειας Πειραιά, όπου υπηρετούσε ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, διαπιστώθηκε ότι είχαν δοθεί παράνομα δέκα πιστοποιητικά πυρασφάλειας κτιρίων, μεταξύ των οποίων και τηλεοπτικού σταθμού. Ο πρώην αρχηγός ήταν ανάμεσα στους 22 κατηγορουμένους στους οποίους ασκήθηκαν διώξεις, αλλά αργότερα αθωώθηκαν με βούλευμα. Ο κ. Ματθαιόπουλος ήθελε να πει στον κ. Λιότσιο πως, παρότι είχε κατηγορηθεί από τον κ. Γκουρμπάτση, δεν έγινε τίποτα και αθωώθηκε.

«Με απειλούσαν…»

«Κι εμένα με απειλούσαν. Ελεγαν ότι θα με μηνύσουν, θα με μεταθέσουν και τέτοια. Ο τότε εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Πειραιά, κ. Πεπόνης, μου ανέθεσε να ερευνήσω και άλλες καταγγελίες για το “πνίξιμο” δικογραφιών, αυτήν τη φορά από το Ανακριτικό Τμήμα Πειραιά. Διαπίστωσα 1.200 δικογραφίες “πνιγμένες”. Σε άλλες περιπτώσεις άλλαζαν την αιτία με μπλάνκο, δηλαδή έλεγαν εμπρησμός με πρόθεση και μετά την άλλαζαν και έλεγαν από αμέλεια για να πάρει την αποζημίωση ο καθένας», δηλώνει ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Φέτος, έχουμε ένα μικρό… Μάτι θανάτων με αστικές πυρκαγιές, αναφέρει ο κ. Γκουρμπάτσης, καθώς από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα έχουμε 41 θανάτους όταν την τελευταία 10ετία ο ετήσιος μέσος όρος είναι 29.

eleftherostypos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση