HomeHL-9Γιάννα Αγγελοπούλου: «Νιώθω υπερηφάνεια που κατάγομαι από την Κρήτη»

Γιάννα Αγγελοπούλου: «Νιώθω υπερηφάνεια που κατάγομαι από την Κρήτη»

Στο Ηράκλειο η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο Ηράκλειο βρίσκεται η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, στο πλαίσιο συναντήσεων για την προετοιμασία των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη είχε συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Ειρηναίο, ο οποίος την ενημέρωσε για μια σειρά εκδηλώσεων που η Εκκλησία της Κρήτης ετοιμάζει ενόψει του εορτασμού των 200 χρόνων από το 1821.

Η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή της για τη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης, επαναλαμβάνοντας ότι νιώθει υπερηφάνεια που κατάγεται από την Κρήτη και πρόσθεσε ότι η μεγαλόνησος, λόγω του πλήθους των επαναλαμβανόμενων κατακτητών, είχε εκδηλώσει τη λαχτάρα για ελευθερία μέσα από επαναστατική δράση, πολύ πριν από το 1821.

«Η Κρήτη ήταν το νησί που με τους ξεσηκωμούς του, πολύ μεγαλύτερο διάστημα από τα 200 χρόνια, μετέδιδε τη φλόγα της αγάπης για την ελευθερία και παράλληλα έδειχνε αυτό το φρόνημα των Κρητικών έναντι των κατακτητών και αυτό ήταν πολύ σημαντικό» είπε προς τον κ. Ειρηναίο, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» συμπληρώνοντας ότι «υποχρέωσή μας είναι να βάλουμε στο κάδρο τη σημειολογία της κάθε θυσίας, της κάθε μάχης που έγινε, του κάθε τόπου που είναι ένα ιερό τοπόσημο».

Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος την υποδέχθηκε στο κτίριο της περιφέρειας στην πλατεία Ελευθερίας, εκφράζοντας την χαρά του που μια Κρητικιά έχει έναν τόσο σπουδαίο ρόλο, στην Επιτροπή.

Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας την κα. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη δήλωσε, ότι, «Η Ελλάδα, προετοιμάζοντας το ραντεβού της με την Ιστορία, επιχειρεί το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Επανάσταση, που σήμανε την απαρχή της συγκρότησης του ελληνικού κράτους, είναι μια πράξη εθνικής αυτογνωσίας και αυτοσυνειδησίας.  Όπως έγραφε ο νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης:  «Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον». Με πυξίδα μας αυτή τη φράση, αφομοιώνουμε τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μας, τους θριάμβους και τις καταστροφές. Το σημαντικότερο, στρέφουμε το βλέμμα μας στις μάχες που καλούμαστε να δώσουμε και να κερδίσουμε. Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» αποτελεί το κατάλληλο όχημα, όχι για να ξαναγράψουμε την Ιστορία. Αλλά για να επενδύσουμε στην υπεραξία μας. Συνεπιβάτες θα είμαστε όλοι μας. Γιατί όλοι μας αγωνιούμε και προσδοκούμε ένα καλύτερο αύριο. Η Κρήτη είναι ιδιαίτερα υπερήφανη που στο τιμόνι της Επιτροπής βρίσκεται ένας δικός της άνθρωπος. Η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Έπειτα από την ανεκτίμητη προσφορά της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004, ηγείται ενός σύνθετου και απαιτητικού εγχειρήματος: Να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από το ’21, ενισχύοντας και ενδυναμώνοντας την εθνική μας αυτοπεποίθηση» και πρόσθεσε: «Στο σημερινό ανταγωνιστικό κόσμο, τα προβλήματα, με τα οποία θα αναμετρηθούμε είναι εξαιρετικά σύνθετα και οικουμενικά. Στους σκοτεινούς καιρούς της πανδημίας, όλοι μας συνειδητοποιήσαμε την ανάγκη να εγκαταλείψουμε τα παλιά κλισέ και τα παλιά στερεότυπα. Η Περιφέρεια Κρήτης θα είναι αρωγός σε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες, ενέργειες και δράσεις που θα αναληφθούν, καταθέτοντας τις δικές της προτάσεις και ιδέες. Πιάνοντας το νήμα της Ιστορίας, μπορούμε να επιτύχουμε έναν μεγάλο εθνικό στόχο: Να βγάλουμε την Ελλάδα στο φως!».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Αγγελοπούλου Δασκαλάκη μιλώντας με θερμότητα για το επιτυχημένο Αυτοδιοικητικό έργο του Σταύρου Αρναουτάκη στη Κρήτη, επεσήμανε ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων, τονίζοντας ότι ο Περιφερειάρχης αυτό το έχει κάνει πράξη με επιτυχία. Παράλληλα μίλησε θετικά για την πρόταση του Περιφερειάρχη οι δράσεις, να μην τελειώσουν στην εκπνοή του 2021, αλλά να είναι δράσεις και δραστηριότητες που θα ωφελήσουν την κοινωνία και στο μέλλον.

 

«Ο περιφερειάρχης είναι παλιός γνώριμος και δεν είναι απλώς παλιός γνώριμος επειδή είμαι Ηρακλιώτισσα αλλά έχει δώσει δείγμα γραφής από τον Δήμο των Αρχανών στο Ηράκλειο και τώρα Περιφερειάρχης και έχει δείξει ότι η Αυτοδιοίκηση πραγματικά μπορεί να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων. Αυτό το έχει κάνει πράξη και ξέρω τι μεγάλα έργα έχει να διαχειριστεί. Αυτό που εγώ χαίρομαι να συζητώ μαζί του είναι πώς μαζί με την ανάπτυξη θα αναδειχθεί επίσης και μία μακριά ιστορία που για εμάς τους Κρητικούς κράτησε πολύ περισσότερα χρόνια εξεγέρσεων και μαχών και θυσίας και αίματος για να απελευθερωθεί η Κρήτη και να ενωθεί με την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτό, λοιπόν, που συζητάμε, αυτό που έχει μεγάλη σημασία και δείχνει και μία ιδιαίτερη ευαισθησία και ευφυΐα που έχει ο κύριος Περιφερειάρχης και οι συνεργάτες του, είναι ακριβώς στους νέους ανθρώπους, στους μαθητές, σε όλα τα σχολεία να δοθεί η δυνατότητα να μάθουν πάρα πολλά από την ιστορία τους γιατί αυτά που έγιναν τότε δεν περνάνε μόνο σαν μία ανάγνωση από το βιβλίο ιστορίας. Είναι μαθήματα ζωής για τους επόμενους. Και ακριβώς με την τεχνολογία και με την καινοτομία που υπάρχει τώρα, και ξέρω ότι εδώ το Ηράκλειο είναι αυτό που λένε hub, είναι κοιλάδα καινοτομίας, τεχνολογίας, εκπαίδευσης και μάθησης με όλα αυτά τα ιδρύματα που έχετε, αυτά να μπορέσουμε να τα διασώσουμε στο χρόνο. Πάμε για τα επόμενα χρόνια. Και ειδικά από άνθρωπο που κάνει πράξη το τι χρειάζεται ο πολίτης στον τόπο του, γνωρίζει να το κάνει αυτό καλύτερα από όλους. Είμαστε στην Περιφέρεια γιατί πιστεύουμε στην Περιφέρεια. Ευχαριστώ πολύ, Σταύρο», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους η κα. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Στη συνάντηση του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη με την Πρόεδρο του «Ελλάδα 2021»  Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη συμμετείχαν τα μέλη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Νίκος Κανελλόπουλος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων, ο Αλέξης Πολίτης ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο  Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, Κρήτης Κώστας Φασουλάκης, Γιώργος Αλεξάκης, Έφη Κουτεντάκη.

 

 

 

Το πρόγραμμα της κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Η επίσκεψη της κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στο Ηράκλειο, συνεχίστηκε με βόλτα στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου είχε την ευκαιρία να κάνει περίπατο, ενώ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό και ακολούθησε σειρά επαφών στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Ηρακλείου.

Συνάντηση στη Λότζια με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Β. Λαμπρινό είχε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη 

Με την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κ. Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη συναντήθηκε στο γραφείο του στη Λότζια, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Η συνάντηση ήταν στο πλαίσιο της προετοιμασίας των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Ο Δήμαρχος υποδέχτηκε την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο γραφείο του στη Λότζια και αμέσως μετά όλη η αποστολή φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου «Ελ. Βενιζέλος». Εκεί ήταν το σύνολο των μελών της αποστολής καθώς και οι αντιδήμαρχοι, Οικονομικών Μαρία Καναβάκη, Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Γιώργος Σισαμάκης, Κοινωνικών Υπηρεσιών Ειρήνη Παπαδάκη, η Δημοτική Σύμβουλος Στέλα Αρχοντάκη.

2021-3

Στην ολιγόλεπτη συνομιλία τους ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινόςυπογράμμισε, μεταξύ άλλων ότι «ο Δήμος Ηρακλείου θα συμβάλει στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Το Ηράκλειο έχει δύο προτάσεις για τις εκδηλώσεις αυτές και είμαστεβέβαιοι ότι η παρουσία σας στην Επιτροπή για το 2021 θα είναι σημαντική για την επιτυχία τους». Από την πλευρά της η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη επεσήμανε ότι «Γνωρίζω τις προτάσεις του Δήμου Ηρακλείου. Κάθε ενέργεια θα πρέπει να αποσκοπεί στο μέλλον. Έχω εμπιστοσύνη στους ανθρώπους του Ηρακλείου.»

2021-2

Χαιρετισμός Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού

Αμέσως μετά ξεκίνησε η συνάντηση στην αίθουσα «Πειραματικού Θεάτρου» του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου όπου απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων υπογράμμισε : «Στον Δήμο Ηρακλείου, συνεχίζοντας την πορεία εξωστρέφειας, ανάδειξης των στοιχείων και των μνημειακών χώρων, που αποτελούν την ταυτότητα της πόλης μας, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε την σύγχρονη μορφή της, η οποία συνδέεται με την διαδρομή της στο μακραίωνο παρελθόν της, με τους πολιτισμούς που άφησαν στον χώρο το ισχυρό αποτύπωμά τους.

Το Ηράκλειο, τα τελευταία 20 χρόνια, με αφορμή τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 έχει εισέλθει σε φάση αστικής αναγέννησης. Μεγάλες δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές οδοποιίας, μετασχηματισμού δημοσίων χώρων, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, αστικού εξοπλισμού αλλά και υιοθέτηση νέων αντιλήψεων διαχείρισης του δημόσιου χώρου, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, η συμμετοχή των πολιτών στην ζωή της πόλης, η ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας μπολιάζουν τις δράσεις στην πόλη και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την βιώσιμη ανάπτυξή της.

2021-4

Με τις μνήμες μας από το ένδοξο παρελθόν και το βλέμμα στο μέλλον, στον Δήμο Ηρακλείου, σχεδιάζουμε την συμμετοχή μας στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την εθνεγερσία του 1821. Με Εκθέσεις, Συνέδρια, και άλλες δράσεις, όπως: ψηφιοποιήσεις και σχολιασμό του τοπικού Τύπου, θα περιδιαβούμε ολόκληρη εκείνη την περίοδο, που περικλείει μέσα της ό,τι σήμερα αποτελεί το έθνος και το κράτος το Ελληνικό.»

Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη και στη συνέχεια η παρουσίαση των προτάσεων του Δήμου Ηρακλείου στο πλαίσιο του άξονα «2021-Παράθυρο στο Μέλλον» από τον προϊστάμενο του Τμήματος Πληροφορικής του Δήμου Ηρακλείου κ. Κώστα Μοχιανάκη. Στη συνέχεια έγιναν τοποθετήσεις αλλά και επαφές με φορείς και επιχειρηματίες του Ηρακλείου.

2021-5

Στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου και στις εκεί εργασίες συμμετείχαν ακόμα οι Αντιδήμαρχοι Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, Καθαριότητας Κώστας Βαρδαβάς, Παιδείας Νίκος Αγγελάκης. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Ευαγγελία Σχοιναράκη και ο εντεταλμένος σύμβουλος Δημοτικής Περιουσίας Μανώλης Βασιλάκης.

2021-6

Αμέσως μετά η κ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη ξεναγήθηκε στις αίθουσες του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου.

Λίγο αργότερα ακολούθησε ξενάγηση στο InfoPointκαι στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη καθώς και μία στάση στο Πολύκεντρο Νεολαίας.

2021-1

Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τον Άγιο Νικόλαο, όπου αύριο θα έχει συναντήσεις, ενώ στο πρόγραμμα των επισκέψεων της αυριανής ημέρας, περιλαμβάνεται επίσκεψη στην Πλάκα και την Σπιναλόγκα.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση